Ahojte snazilky aj maminky,
nakolko beham po lekaroch, vystriedala som ich uz asi 5, kazdy tvrdi nieco ine, rada by som sa porozpravala o svojom probleme s Vami, mozno sa tu najde aj taka, ktora ma podobny problem, pripadne ho uz vyriesila.
Nikdy som nemala pravidelnu menstruaciu. PReto mi doktorka ako 14 rocnej nasadila hormonalnu antikoncepciu, aby som vraj mala pravidelny cyklus. A zdalo sa, ze to funguje.
PRed rokom a pol som antikoncepciu vysadila, lebo sme si vtedy s priatelom, dnes uz manzelom povedali, ze by sme sa aj potesili miminku. Odvtedy sa menstruacia nedostavila. Par krat som bola na vyvolavackach, skusali sme aj duphaston a kadeco, ale to mi zblblo telo este viac a navyse som sa citila v tom obdobi velmi zle. Menstruaciu som v poslednom roku a pol mala asi 3x aj to sa dostavila 2 x na zaklade vyvolania, 1x samovolne.
Lekar zistil, ze mam polycisticke vajecniky, zmensenu maternicu...
Nazory lekarov sa roznia, no posledny mi povedal, ze mam skusit teraz inofolic a ak do troch mesiacov neotehotnieme, budeme to riesit inak. Ja vsak tomu vobec nerozumiem, jednoducho, ked nemam menstruaciu, nemozem mat ovulaciu, ked nemam ovulaciu, tak nemozem otehotniet, nie? teda aspon tak mi sedliacky rozum hovori...
Ste tu niektora s podobnou skusenostou? podarilo sa vam otehotniet? ako? ja som z toho taka nestastna...
@eri1212 mam za sebou vsetky vysetrenia. A taka otazka,ako vies,ze mas ovulku,ked nemas menzes? Myslim okrem tych viditelnych znakov 🙂 my sa snazime aktivnejsie par mesiacov,no bez antikoncepcie som vyse roka a pol a pozor si nedavame...
pomoct nedokazem, ale rada sa zapojim do diskusie ak by sa rozbehla... 20.teho idem k dokimu... na 99% mi ide potvrdit tuto diagnozu :-/ len s tym rozdielom, ze ja som antiku odmietla
ahoj, v prvom rade ma zarazilo na tom to, ze si bola u 5lekarov a to ti ziaden nevysvetlil, ze na otehotnenie menstruaciu v zmysle krvacania nepotrebujes? lebo tak to chapem z tvojich prispevkov. podstatna je ovulacia. mne z toho dovodu nasadili HAK v 17tich a to bola moja najvacsia chyba, ze som sa nechala presvedcit. skoro som odpadla, ze tebe uz v 14tich ?! no co uz ale teraz...je to svinstvo a lekari to do zien tlacia iba kvoli proviziam z farmafiriem a takisto vsetky hormony typu vyvolavacky...prave to, ze tvoje telo bolo dlhe roky (predpokladam ze mas po 20tke) vystavene hormonom sposobilo to, ze si vlastne nikdy nezvyklo mat menstruaciu a teraz ju bez pomoci ako keby nevie mat. chce to zbavenie sa tych hormonov a ocistenie tela.na ich vyplavenie su standardne potrebne dva roky, ale to je individualne. a este ta opravim v tom, ze si po nasadeni HAK mala menstruaciu, nie nemala, pri HAk ide len o krvacanie z vynechania, ale nie MS v pravom zmysle. na tvojom mieste by som ziadne lieky nebrala. mozno len kyselinu listovu. na urcenie ovulacie pouzivaj ovulacne testy a hlavne daj tomu cas. samotne polycysticke vajecniky nie su prekazkou otehotnenia, iba mozu sposobit komplikacie. ja som pravidelnu menstruaciu nemala nikdy, ani 4 roky po vysadeni HAK, no napriek tomu som presne vedela kedy mam ovulaciu a to bez testov. treba pocuvat telo a zistis to urcite aj sama. u nas sa napriek tomu a teda chvalabohu podarilo pocat na prvykrat ako sme chceli, takze verim, ze aj tebe sa podari. vela stastia a zdravia prajem.
@sandra1989 Testovat som sa zvykla s ovulacnymi testami alebo si mozes merat aj bazalnu teplotu. Ale uz ani nepotrebujem nic merat alebo testovat lebo uz to viem na sebe podla znakov,ze kedy mam a kedy nie. Ja som tiez dost dlho brala antikoncepciu asi od 16. Vysadila som a od vtedy mam nepravidelnu menstruaciu a PCOS diagnozu. Ty sa testujes? A niake bylinky neberies? Ja som zacala znova Femigard kvapky. Raz mi pomohli,tak som sa rozhodla,ze skusim znova.
Ahoj, jsem na tom asi podobne od doby kdy jsem začala menstruovat tak jsem to mela velmi nepravidelné no nikdy to nikdo neřešil. Až jsem si našla přítele automaticky jsem si nechala předepsat HA ale taky mě nikdo nijak nevysetroval. Po svatbě jsme chtěli založit rodinu no a nedelo se nic menstruace chodila jak se ji zachtělo nebo vůbec až po vyvolavackach. Každopádně jsme se snažili rok a půl. Uz v česku mi zacali dávat clostilbegyt na tvorbu vajíček a potom pregnyl na uvolněni tedy ovulaci. Užívala jsem tuto léčbu asi tři mesice no miminko z toho nebylo. Pak jsem se přestěhovala na sk a až tady mi pan dr řekl o polycistickych vajecnicich. Po dalších asi dvou pokusech s tou samou léčbou jsem byla poslaná do Martina do spec centra. A tam me začali připravovat na inseminaci. To znamená clostilbegyt na růst vajíček po dozrani pichnuti pregnylu a nasledne vstriknuti manzelovych spermii. No svete div se beha mi tu po domě uz rok a půl stara holčička. Toť můj pribeh snad ti pomůže 😉
Nie ja si nemyslim ze na otehotnenie ja potrebna menstruacia, ale vsetci lekari sa zhodli na tom, ze ked nemam menzes,tak asi ani ovulku.
Neviem, chcela by som uz pocut aspon dva rovnake nazory lekarov :(
Ahoj, aj ja mam PCOS a otehotnela som po roku a pol snazenia. Brala som rok Inofolic 2x denne,k tomu som zacala pit alchemilkovy caj, nasadili mi vitamin D plus kedze som mala aj inzulinovu rezistenciu,tak mi nasadili aj metformin. Po troch mesiacoch uzivania metforminu som otehotnela...Cize aj pri diagnoze PCOS sa da otehotniet,len treba malu podporu pre telo🙂
Ahojte,
Aj ja mam stanovenú pco diagnózu odtoku 2008. Cyklus dom mala taký nijaký kedže vtedy som babo neriešila tak som tomu nechala volny priebeh. Potom som odišla do zahraničia kde sa mi podarilo schudnúť a cyklus sa trochu upravil, keď som sa vrátila na SVK začala som užívať inofolic a v 12/2013 som bola na laparke. V mojom prípade nezabrala tak užívam aj naďalej inofolic a cyklus mam pravidelný. Snažíme sa uz vyše 2 rokov a od januára chodím do CAR, mala som prvy cyklus dufik+clostil ale vytvorila sa mi z toho vodova cysta. Čakám na další cyklus, snažím sa cvičiť upravila som mierne stravu, uvidím ako to pôjde ďalej, držím všetkým palec!
@sandra1989 ahoj Sandra, ja som brala antikoncepciu 10 rokov a po jej vysadeni som tiez nemala menzes asi rok! a potom velmi nepravidelny. S manzelom sme sa rozhodli ze chceme mat babo, ale nedarilo sa. Absolvovali sme vysetrenia, najskor manzel, je to predsalen jednoduchsie u muza - jemu vyslo vsetko OK. Potom ja - mne zistili syndrom PCO, vraj som pravdepodobne nemala este ovulaciu - NIKDY. Taaakze, rovno som sa objednala na operaciu. Laparoskopicky mi v poliklinike Ruzinov presne 2.5.2013 prefukli vajcovody, odstranili maly zrast a poprepichovali vajicka, lebo vraj boli ako "porcelanove". Vola sa to tusim skrining vajicok /neviem ako sa to pise presne/. Po operacii som zacala tiez brat Inofolic, s tym ze ked do 3-6 mesiacoch neotehotniem pojdeme na umele oplodnenie. No a teda otehotnela som presne 1 mesiac po operacii a teraz mam rocnu dcerku. Po polroku po porode mi nabehol menzes a cuduj sa svete uuuplne ako hodinky, a takisto mam ovulaciu ako hodinky, presne 14 den cyklu. Takze je pravdepodobne ze tymto vsetkym co som absolvovala sa to upravilo. Tak si drzim palce, nech tentoraz otehotniem bez problemov ;) a drzim palce aj tebe, si mladucka takze neboj sa bude vsetko OK. Ja uz mam 35 takze to bolo len tak tak :P
@suzi1617 prosim ta a ktory lekar bol tak akcny ze ta poslal hned na tie vsetly veci? So mnou sa nikto pomaly ani bavit nechce,mam pocit,ze ma neberu vszne,vsetci len cakat a cakat...
@sandra1989 Mudr. Dáša Kozolková, ordinuje aj v Ružinovskej nemocnici, ale ja som k nej chodila do Interklinik:
http://www.interklinik.sk/gynekologia/mudr-dasa...
odporucam, ona ma aj operovala, vdaka nej som otehotnela. Je svojska a razantna, hneď bude vediet co a ako. Ta by ta hned vzala do parady neboj :D Teraz uz k nej nechodim, tehotenstvo a porod som absolvovala v Kochu u Mudr.Ondačkovej.
@sandra1989 sandra ja si myslim ze baby su trosku iny pripad. Ty si nieco ako ja menzes si nikdy sama od seba nedostala preto bol zacaty vvolavat resp nabodzovat cyklus s Hak. Po vysadeni som ja napr menzes bez vyvolavacky nedostala, mozno raz, resp parkrat co bolo 2 dnove spinenie nic viac. Bez menzes neotehotnies kedze nekrvacas a to znamena ze ti sliznica nedorasta a tym padom keby bolo aj vajko oplodnene nema sa kam uhniezdit kedze na uhniezdenie je potrebna 10-15 mm sliznica. (Mne bez hormonov dorastie najviac na 1,8mm ☹ ) takze sance su tam minimalne
@suzi1617 dakujeeeeem
@zemruska no ale u mna sa stal zazrak. ja som sa vyprdla na lekarov, vysadila som vsetky hormony ktore do mna pchali... nasadila som si kombinaciu tinktura alchemilka, inofolic 2x denne, bio maca 2x2 denne, plus este omega 3 zacala som velmi vela cvikle papat a viete co sa stalo? v novembri bolesti jak hovado tyzden a po tyzdni zrazu prisla mrcha. skoro som odpadla od radosti. potom zas nic. a teraz je januar a opat som dostala... takze zazraky sa deju, nechapem tomu, ale proste ja zacinam fungovat. :D
@sandra1989 wau aj ja chcem ☹ a vajecniky ti tvoria vajicka?
@sandra1989 a este po akej dobe uzivania tejto carovnej kombinacie si dostala menzes?
@zemruska no ono tak vselijak. v podstate mne jeden ako tak funguje druhy je PCO a v tom sa sice vajicka nakopia ale nedozrievaju a ostavaju tam.. no ved klasika PCO... skus moj recept mozno ti to pomoze :D ja som si povedala ze musim trosku zacat sportovat, trosku schudnut, zdravsie sa stravovat, prestala som vecer papat, radsej idem vecer na moje oblubene lattecko si sadnut a precitam si nejake novinky... rano vstanem, dam pohar teplej vody, dam si 20 drepov na uzko, 20 plie drepov, 1 tabata na brucho, 1 tabata bud plank alebo vyskoky, takze si zacvicim tak 15 minut, potom sa napraskam, bud cerealie, ovsene vlocky, prazenica to je jedno, zavrsim to vzdy a povinne volajakou cokoladou alebo nutelou alebo tak...potom idem inofolic, biomaca, omega 3 atd. vzdy povinne k obedu si davam cviklu, co najviac. niekedy si miesto obedu dam len jednu obrovsku cviklu. a zrazu mi to vsetko dako zacalo fungovat. ale ze je toto zaruceny recept nemozem povedat, je to asi dost o psychike, ja som sa jednoducho v hlave rozhodla ze toto fungovat bude...
@zemruska fuha, asi po 3 mesiacoch 1x, teraz 2x po dvoch mesiacoch
@sandra1989 mozes mi prosim napisat kde si nakupovala ake znacky alebo mi hod linky na to ak najddes.skusim to uvidim co to somnou urobi.
vsetko lekaren, nic extra, nezameriavala som sa na znacky. len alchemilku si kup tinkturu, lebo caj je slabucky - a to budes mat problem, ja som nasla asi az v 10tej lekarni...ostatne vsetko v poho, len tu bio macu odporucam v tabletkach, lebo ako prasok je tak hnusna, ze sa to neda uzivat...
Ahojte potrebujem poradit mozem uzivat macu spolu s progesteronom liekmy ?
@sandra1989 Ahoj. Ja mam tiez polycisticke vajecniky. Bola si aj na vysetreni u endokrinologa a u diabetologa ci nemas inzulinovu rezistenciu? Mam tiez nepravidelnu menstruaciu a ovulaciu mam velmi zriedka. Pri tejto chorobe moze byt ovulacia,ale i nemusi byt. Ten Inofolic viacerym pomohol a pocas uzivania aj otehotneli,ale mne bohuzial nepomohol vobec. Ako dlho sa snazite? Mi sa snazime 1 rok a este stale nic ☹