Sucho v ústach po chorobe

flower24
2. jan 2018

Ahojte, viem, že to znie hlúpo, no rada by som vedela, či ste mala niektorá podobný problém. Šla by som s tým k lekárke, no Ad1, som odcestovana mimo bydliska, Ad2, obávam sa, že mi s tym nepomôže. Bola som v decembri takmer 2tyzdne chorá, horúčky, silny suchý kašeľ, zapalene hrdlo, vírus, potom silna bakteriálna infekcia, vysoké CRP. Odvtedy mám zvláštny jazyk, sú na ňom drobné červené bodky, čo bežne nemavam, no najme je celý akoby zodraty a mám nonstop sucho v ústach. Dokonca sa v noci budim, aby som sa napila, inak nám celé horné podnebie vyschnuté. Pijem veľa, tak nerozumiem, čo to je. Nikdy som nič podobné nemala a nemozem opat ochorieť, keďže mám na starosť malú dcérku. Ďakujem

janickadr
3. jan 2018

V prvom rade treba vylucit cukrovku. A potom vylucovacim sposobom riesit problemy dalej...

marika_marika
3. jan 2018

@flower24 Sucho v ústach a zvýšený smäd môžu byť príznakom cukrovky. často sa cukrovka prejaví práve po prekonaní ochorenia. Ak nemáte možnosť ísť k lekárovi, zmerať hladinu cukru v krvi vám vedia v mnohých lekárňach okamžite. Alebo si môžete kúpiť prúžky na testovanie glukozy v moči.

lenadka
3. jan 2018

@flower24 skús si dať žuvačku štipľavú ako prvú pomoc pri tomto pocite smädu ti pomôže aj tým že začneš viac sľúbiť, alebo rozkroj citrón a trochu ochutnaj niekoľko krát za deň, ja už len pomyslím na to a sliny sa tvoria. Nízka tvorba slín vedie i problémom čo popisuješ tiež dom to jeden čas tak mala. Toto má pomohlo žuvačka a citrón. Ak by to za deň nepomohlo určite si nájdi čas ísť s tým k lekárovi.

lenadka
3. jan 2018

@flower24 tiež dom mala podozrenie na cukrovku lebo pila som strašne veľa a stále má smadilo aj na krv som bola všetko ok.

flower24
autor
3. jan 2018

Ach, ďakujem, medzitým, ako ste mi odpísali, mi dve kamošky cukrovkarky povedali to isté... Majú glukomery, zmerajú mi oni. Tak dúfam, že sa to nepotvrdili, stačia mi iné zdravotné problemy.

flower24
autor
3. jan 2018

@lenadka A tebe sa teda cukrovka nepotvrdila? Ta nízka tvorba slín vzniká z čoho prosím ťa?

lenadka
3. jan 2018

@flower24 nie nepotvrdila, neviem z čoho asi lieky tiež sa mi to po chorobe začalo. Niekedy je to aj zo zápalu slinných žliaz.
Tvorí sa ti dosť slín?

flower24
autor
3. jan 2018

@lenadka Nevšimala som si to. No keď mám sucho, tak ich nemám takmer vôbec. Pozriem prívalové letáky liekov na chrbticu, či to náhodou nie je vedľajší účinok.

liv1
3. jan 2018

@flower24 ja som mala sucho v ustach po chorobe a cukor ukazkovy. Preslo to za 2 dni cca, zelam aj tebe dobry priebeh 😉

liv1
3. jan 2018

@flower24 btw ak by cukrovka (co snad nie), tak sa aj velmi vela moze mocit. Vedlajsi ucinok napr injekcii na riedenie krvi je aj zvyseny cukor a tieto priznaky. Po dobrati ustupia.

lenadka
4. jan 2018

@flower24 skúsila si už tú žuvačku? Či pomohlo...🙄

andreamraz
4. jan 2018

https://www.magister.sk/produkt/detail/produkty... ak sa vylúči iná choroba.. tak na sucho v ústach je to vynikajúce.

flower24
autor
4. jan 2018

Dnes mi kamoška merala glukomerom nalacno. Cukor 5,1, čo je v poriadku.

flower24
autor
4. jan 2018

@liv1 Ďakujem, mne to trvá už tuším 2tyzdne

flower24
autor
4. jan 2018

@andreamraz Ďakujem, keď to neprejde, skúsim.

montemotherone
4. jan 2018

Koľko čistej vody vypijes za deň? Piješ kávu, kolu? Mne sa v istom veku jednoducho zmenila potreba príjmu tekutín, a musím si na to dávať pozor.

flower24
autor
4. jan 2018

@lenadka Ešte nie. Som s malou na prázdninách bez muža, stále okolo malej, zabudla som 😌 Zajtra kúpim. Ale citrón skúšam, zatiaľ nic

flower24
autor
4. jan 2018

@montemotherone Popravde to nesledujem, no rovnako ako pred chorobou a predtým to nebolo. Som si viac menej istá, že to súvisí s tou chorobou, vtedy sa to objavilo a pretrvava. Aj ten suchý, drsný jazyk a zvyraznena slaná chuť. Kávu pijem, no 3tyzdne som nie (keď som chorá, nechutí mi), kolu a sladené nápoje vôbec. Minerálky, čistú vodu, čaje bylinkové, ovocné teraz.

montemotherone
5. jan 2018

Tak si to predsalen odsleduj, aby si mohla vylúčiť dehydratáciu (mala by si vypiť 30-40ml/kg hmotnosti/deň). Hneď by som sa s cukrovkou nestresovala, môžeš mať po chorobe trochu "rozbitý" črevný systém, môžeš byť v napätí (stále si s malou... poznám to úzkosť sa rovnako prejavuje suchosťou v ústach). Skús si nasadiť probiotiká, + čajík na upokojenie... Nastav s režim a snaž sa vypustiť, čo sa dá, oddychovať... Už samotná choroba ti naznačila, že sa musíš o seba viac starať

ivanascu
19. okt 2020

Ja som mala rovnaký problém. Odvtedy používam celý rad od Bioxtra - produkty na xerostómiu - sucho v ústach. Majú gél, pastu aj ústnu vodu. Nič z toho neštípe a pekne to udržiava prirodzené prostredie v puse. Môžete vyskúšať.

ivanascu
19. okt 2020

Ja používam Bioxtra rad na sucho v ústach, Udržiava to prirodzené prostredie v ústach, neštípe to a dokonca lieči afty.