Ahojte,
Chcela by som si dať prefúknuť vajcovody (snaha o otehotnenie vyše 2 rokov, moje vyšetrenia ok len nižšie AMH 1.4, muž ok len znížený počet spermií 10 milionov ma ml ostatné parametre v poriadku), ale na moje prekvapenie Gyncare NR, do ktorého chodíme, mi oznámili že prefuky nerobia. Že robia iba hyfosy vyšetrenie kde sa pomocou kontrastnej látky sleduje priechodnosť vajcovodov, ale ak by tam náhodou bol nejaký zrast, tak sa to neodstraňuje ale rovno sa posiela na IVF. Ako vlastne ten prefuk prebieha? A kde si to môžem dať spraviť? Mám tomu rozumieť tak, že prefuk je vlastne toto hyfosy vyšetrenie, kedy do vajcovodov pustí tá kontrastný látka a možno sa to nejako tým automaticky uvoľní? Vôbec tomu nerozumiem a nevysvetlil mi to nikto dostatočne. Bola som sklamaná z odpovede "prefuky ani spriechodnenie vajcovodov nerobíme
Ako to mne vysvetlil moj gyn:
1.možnosť je zakrok ktorý sa väčšinou robí v nemocnici pod rentgenom, bez narkozy, je viac bolestivy lebo je tam vyssi tlak tej kontrastnej latky
2.možnosť je hyfosy (niekde ako hycosy), robí sa väcsinou v centrách, je jemnejší a pod sonom, buď v krátkej narkóze alebo bez
3.rovno laparoskopia kde ak nájdu problém vedia ho rovno aj riešiť
@zojanka takto nejako som to mala zafixované aj ja ale odpoveď bola - laparoskopcky nerobíme priechodnosť, prefuky nerobíme, iba vieme skontrolovať či sú vaječníky priechodné pomocou ultrazvuku a kontrastnej látky, ale to nie je prefuk, je to len vyšetrenie na zistenie stavu vajcovodov. Takže v preklade, ak je nejaký zrast, podieľajú na IVF miesto toho aby sa to snažili spriechodniť..
@frida1990 mne robili laparoskopicky na gyn v nemocnici, ale jeden vajcovod aj tak ostal nepriechodny. Nie vzdy sa da problem vyriesit.
Chromopertubácia s laparoskopickou asistenciou (priechodnosť vaječníkov) - hnedý dezinfekčný roztok sa cez špeciálne zariadenie vpraví do dutiny maternice a kamerou zavedenou do brušnej dutiny sa sleduje prechod tekutiny cez vajcovody.
Zákrok umožňuje diagnostikovať tubárny typ sterility (stav, kedy nepriechodnosť vajcovodov bráni otehotnieť), resp. spriechodniť vajcovody
@mikasz ďakujem asi to tak urobím. Možno ak by tam boli nejaké menšie zrasty, tá kontrastna látka to tam "prepláchne" a uvoľní. A možno sa zistí že je všetko OK a netreba nič viac riešiť. Len skôr by sa mi páčila možnosť kde hneď počas vyšetrenia vedia urobiť prefuk ak by zistili že je treba, ušetrila by som si bolesť, čas aj peniaze
Hyfosy a prefuky je to isté
S tou kontrastnou látkou je to menej invazívne aj menej bolestivé. Laparo je zbytočný zásah a riešila by som ho až keby zistili nepriechodnosť
@frida1990 ja som bola na hycosy v narkoze (ale robia aj bez, len ja som strachoprd) ale len takej slabučkej, trvalo to asi 15min a už ma aj prebrali a za hodku a pol som šla domov. Bolesti minimalne, jeden deň som si doma poležala pre istotu a normalne fungovala. Laparo je už ako operacia no...
@zojanka a mala si ich priechodné? Čo ti zistili? Ja som zas hrozný strachopud z narkozy, radšej vydržím pri vedomí 😁 aj krčné mandle som si dobrovoľne minulý rok dala vyberať pri plnom vedomí, takže ja by som radšej skúsila ti bolesť pretrpieť. Ale ak by sa zistil problém, pôjdem na laparo do nemocnice asi. Ale snáď problém nebude.
@frida1990 vopred ďakujem za každú odpoveď