Ahoj maminy, dcerka zacala chodit do skolky, po mesiaci ochorela a nasledne jej bol v nose zisteny streptokok. Mesiac doma, potom do skolky, kde vydrzala tri dni a zase chora doma...chcem sa opytat, ci s tym mate niekto skusenosti. Docitala som sa, ze streptokoka sa uz clovek nezbavi, po akej dobe sa zvykne znova prejavit? Este sa chcem s vami poradit, mam dilemu, ci ju nemam zo skolky na zimu odhlasit, kedze mam doma este polrocne dieta. Niekto mi povie, ze radsej ano, iny, ze je to zbytocne, pretoze odkrutit si to raz aj tak musime. Dakujem za kazdu radu a skusenost.
@mata4832 prosim ta a k doktorke si s nim sla zakazdym, ked mal sopliky? Lebo vela mamiciek povie, ze netreba..vraj kasel a sopliky su v pohode. Ja som s malou sla na zaklade toho, ze mala uz zelene. Vraj ked su bezfarebne, staci preliecit doma, len ja sa stale bojim, ze je to znova streptokok.
@danvil moja prvy rok tiez furt chora, mozno som urobila aj ja blbost, ze som ju hned nechala doma, nakoniec po silnom zapale stredneho ucha som ju nechala doma 3 mesiace, na jesen nastupila opat do skolky, uz som ju nenechavala hned doma, pokial spala v poriadku, nechrapala, jedla a behala a nemala horucku, zelene sople, tak bola v skolke a klop klop, choroby takmer presli, aj zacinajuca nadcha rychlejsie presla
Nie nebrala som ho vždy k lekárke. Najskôr som mu dávala kvapky do nosa a ešte jemu vždy pomohla Kaloba. A keď neprechadzalo tak sme šli k doktorke.
Podla mna sa tie sople strasne na Slovensku zbytočne riešia. Moj otec vravieval ze kedysi sa deťom casto hovorievalo 'ty sopľana jedna'. 🙂 tak sme sa zasmiali, ze kedysi furt behali zasoplene deti po dedinách 🙂
Dievcata, dakujem..este predsa len jedna otazka, na ktoru pocuvam roznorode nazory - treba pri zafarbenych hlienoch vyhladat ihned lekarku? Lebo vraj vtedy uz ide o nejaky zapal...
@danvil husty sopel rozhodne riesit treba, pretoze sa nielen upchavaju dutiny, ale moze a stat ze dieta prestane aj pocut. Mam susedu ktorej syn bol casto chory,doktorka mu nerobila ziadne vysetrenia, ani neposlala na Orl az si doma vsimli ze slabsie pocuje. Doktor ich potom riadne zvozil,kde boli doteraz a malemu museli voperovat do uska rurky,aby mu to vytekalo prec, a nehromadilo sa to tam. Ja som velky odporca chodenia do skolky akoze so soplikom,pretoze pokial matka nieje lekar,ako vie, ci je to infekcne alebo nie. Pravidla hovoria jasne,ze dieta ma prist do skolky bez akychkolvek prejavov ako je sopel,alebo kasel. Moj najstarsi bol alergik a mal iba ciry sopel,ale dlho,aj mesiac. Mala som papier od alergo ze dieta nieje chore, ale napriek tomu som ho nedala ked to bolo silne. Najhorsie je,ze ty svoje dieta doma preliecis a ina ho strci chore do skolky a tvoje samozrejme ochorie opat. My sme kvoli tomu mali 7 krat zavretu skolku. Je to strasne svinstvo.
@pininka ano, idealny stav by bol taky, ze by do skolky chodili iba zdrave deti, co by sluzilo pre dobro vsetkych. Ale to vzdy bohuzial zostane iba pri predstavach. Ja som mala dceru doma mesiac a pol, dala som ju do skolky a po troch dnoch zas chora. Skaredy kasel a sople su v satni kazdodennou zalezitostou. Som presvedcena o tom, ze tento stav sa nikdy nevyriesi. Tiez som zastancom toho, ze chore dieta ma zostat doma, ale ako vidim, to ju rovno mozem odhlasit zo skolky. O tejto teme by sme mohli polemizovat donekonecna a aj tak sa, bohuzial, nic nevyriesi.
@danvil a keby len dieta :D stale ked doniesla streptokoka, tak sme mali aj my...ak mas ty, tak ho prenesies na neho po antibiotikach zase...cize staaale, ked bola na vyter na streptokoka sme sli aj ja aj muz... po roku sa streptokoky ustalili a presli sme na anginy ... krasa skolok... terza ma 5 rokov a nebola chora od maja klop klop, ale zmenili sme skolku na kolektiv s 10 detmi
My tiez po mesiaci pneumokok a silny zapal stredneho ucha s prasknutym bubienkom a tyzden smr lezali v nemocnici. No hroza a doma mam este 5mesacne babo. Dostali smr kadejake vitaminy a broncho-vaxon a mesiac sme do skolky nesli a aj tak ochorela tak mi povedzte je to naozaj len tou skolkou?
@danvil je rozdiel ked dieta nastupi do skolky v 3 a v 4 rokoch, jasne ze stvorrocni maju imunitu viac vyspelu, detske crevo sa vyvija este stale, to mam od imuno-lergologa. Cize jasne ze v druhom roku skolky (alebo hoc aj v prvom) uz ti stvorrocni budu na tom lepsie, aj si vedia lepse vysmrkat nos, aj sa obliect.
Nas nastupil ako 3 rocny v septembri, od zaciatku sople, az sme v oktobri skoncili so zapalom priedusiek a antibiotikami. Dovtedy sme kvapali len morske vody Vincentku, alebo aj Pamycon, ale to az na zelene sople. Pomohol ale po 4 dnoch sa to znovu vratilo. Ak mate doma babo, ja byt na vasim mieste volila by som kludne Vianoce a zimu so sankovackou, prechadzkami... a dvoma detmi doma. Mat dve chore deti to je peklo a babatku veru odsavat sople nic moc.
Nam doktorka odporuca pobyt mimo kolektiv, ze ak ho tam dam teraz tak do 3 dni je chory znivu, tiez mame doma rocneho.
My sme mali minulý rok to isté. Synček nastúpil do škôlky a stále bol chorý. Každý 2 mesiac antibiotiká. Keď mu spravili výtery zistili mu streptokoka. Dostal antibiotiká a bol 3 týždne doma a po nástupe do škôlky po týždni mal zas nejakého bacila v nose. Doktorka ho odporúčala vybrať zo škôlky lebo že to má odtiaľ keďže kontrolné výtery mal už v poriadku. Lenže veľa mamiciek vravelo že si tým musia deti prejsť. Tak som ho do škôlky naďalej dávala. A teraz bol od septembra doma len 2 dni čo len trošku kašľal. Takže asi si tým fakt musia prejsť. A tiež som mala doma pol ročnú dcérku a všetky sopliky dostala od neho takže to bolo hrozné. Ale tento rok zatiaľ super.