Ahojte, zazili ste niekto rozhadzane hormony v strede cyklu? Raz za par mesiacov sa mi to stava. Byva to cca 14-16 den (mam zhruba 33dnovy cyklus) - niekedy to zacne dnom spinenia, niekedy vobec. Rano sa zobudim bez dovodu bez nalady, depresivna, vsetko vnimam zle, vsetko mi lezie na nervy a uz len cakam kedy vybuchnem (vcera som taky den mala a po prichode z prace som sa rozplakala, pretoze ma nejaka zena zablokovala autom na uzkej ceste na nasu ulicu a odmietla vycuvat 5 metrov, ale musela som ja cuvat 70m na hlavnu cestu - proste uplna blbost, ale pre mna to bol posledny klinec (a to fakt chybalo malo aby som na nu hystericky nakricala vsetko, co som si o nej myselal :()).
Na druhy den je to trochu lepsie, ale som tak unavena, ze neviem udrzat otvorene oci, pride uplny utlm (manzel od rana vymysla program a ja si ani neviem vybrat z x moznosti, ktore mi ponuka). Strasne ma to stve.. riesim to s gynekologom (zvazujem nasadit si antikoncepciu, aby som hormony mala riadene), SZ je v poriadku, preventivka u obvodaka na 1.
Nedeje sa to uplne kazdy mesiac, mozno kazdy 2-3. Potom je chvilku pokoj, uz si aj myslim, ze je to za mnou a jedneho dna svojim vybuchom pokazim naladu celej rodine a potom pozriem do kalendara a uvedomim si, ze som 15 den cyklu.
Mali ste niekto nieco podobne? Co vam pomaha(lo)?
@janetinka27 Ja myslim, ze mam. Resp. mozno prave nemam. Mozno to je ten problem. Ovu som si nikdy cielene nesledovala. 😕
Ale myslim, ze to s nou urcite suvisi - bud prebehne normalne a vsetko je OK, teda o nej v podstate ani neviem alebo sa stane nieco taketo.
A je to sialene neprijemne - neda sa so mnou vydrzat, teraz to trva uz treti den. Ja som si ten prvy ani nevsimla, ale manzel mi povedal, ze uz predvcerom som bola sklesnuta a bez nalady, cely den uvazoval, co (ne)urobil, ci to je kvoli nemu alebo co.
Aj s MS su problemy, zvacsa chodi na 33.-35. den, ale parkrat rocne az okolo 40.-45. dna a trva aj 8 dni, je bolestiva, som aspon 5 dni KO. Stielku mam vysoku aj po MS, vajicka si robia, co chcu. Podla sona by mi doktor nevedel odhadnut cyklus, vzdy je prekvapeny, ked mu poviem kolky den cyklu som, pretoze to, co vidi tomu vobec nezodpoveda...
Ale vsetko toto by som nejak zvladla a neriesila (uz som sa napr. naucila, ze nech naplanujem dovolenku akokolvek opatrne, moj cyklus si to vzdy natiahne tak, aby bol na dovolenke so mnou😖), ale tieto vykyvy nalad su neakceptovatelne. Pre mna, pre moju rodinu, v praci.. to je taka naloz, ze ja som do zivota nepouzitelna, uplne mi to zahmlieva usudok, privolava agresiu.. fakt je to zle. :(
Aku vysoku mas sliznicu? Ja s tym mam tiez problemy, mala som tiez dlhsie cykly. Zial, vacsina z nich bola anovulacna a ak aj prebehla ovu, tak zlte teliesko malo nedostatocnu funkciu a progesteron bol prilis nizky.
Ovulacia sa da spolahlivo odsledovat, existuju rozne metody, meranie bazalnej teploty, symptotermalna metoda, hlienova metoda, krvne odbery, sono... ak mas vysoku sluznicu aj po ms, moze to byt znamkou nizkeho progesteronu.sliznica moze mat problem, pretoze prave progesteron ju strazi, ovplyvnuje jej strukturu. Bez neho rastie, hrubne a nedokaze sa spravne odlucit.telo reaguje dlhym krvacanim, no sliznica ostava vysoka, lebo nie je spravne vyskladana. To moze smerovat k hyperplazii endometria, cize sliznice. Hyperplazia moze byt simplexna alebo komplexna, moze dokonca obsahovat aj atypie, co je vazny stav, kedy dochadza k chorobnym zmenam v jadre buniek.
Kolko mm si mala tu sliznicu, kolko mas rokov, mas deti?
Na tvojom mieste by som sa zamerala na cyklus, teda jeho riadne pozorovanie, dosledne zapisovanie, hormonalny profil z krvi, sledovanie ovu, odber krvi po ovu na zistenie vysky progesteronu.
Na bezneho doktora sa nespoliehaj.maloktory doktor bude sledovat cyklus zeny podrobne, pritom staci pohlad do podrobnych zapiskov o cykle a clovek z toho dokaze urcit mnohe poruchy ci choroby, ale vela drgyn to vobec neriesi.
Je dolezite, aby si bola riadne vysetrena.moze sa jednat o stav, kedy postacuje len podpora niektorej fazy cyklu, ale moze to byt aj problem, ktory vedie k riziku ochorenia.
Nevahala by som s vysetreniami, radsej vylucit moznost hyperplazie a dalsieho rizika co najskor. Ak budes mat otazky, napis mi, ja som na liecbe vdaka creighton modelu, ktory jediny mi dokazal pomoct s komplikovanym stavom a vdaka nemu mozem vyhodnocovat, co sa deje vnutri a vdaka nemu sa odhalili priciny poruchy cyklu.
Mam kontakt na lektorku i doktorov, ktori sa tomuto venuju, naucia ta sledovat cyklus a nastavia liecbu. Ak mas otazky, kedykolvek mi napis.
@janetinka27 Dakujem, napisala som Ti spravu.
Nemas vtedy ovu? Vtedy stupa estradiol a dosiahne vrchol a potom dost vyrazne klesa. Je to az take neprijemne? Bo do antiky by som kvoli jednemu dnu za par mesiacov nesla.