Ahojte dnes mi vyberali stichy po cisarskom. Sestrička mi stihla odvrknut že sa môžem sprchovať a to je celé.
Ako ste sa pls starali o jazvu po vybraní stichov?
Sprchovali ste priamo aj to miesto? Či to nenamokne.
Ďakujem 🙌
@effy777 aj repíkom alebo betadínom môžeš natierať. Po sprche poriadne usušiť a najlepšie nechať vetrať ☺️
@effy777 nijak špeciálne som sa o ňu nestarala a normálne som sa sprchovala od vybratia stehov
Ja som sa tam ani nepozerala 😅 sprchovala som sa normálne, nie práve to miesto, nič som tam nechytala až kým to nebolo zacelene.
@domak2 inak ja som sa tiež na ňu veľmi nepozerala, lebo mi bolo z toho zle 🤣🤣🤣 chytať sa doteraz nemôžem toho miesta, lebo mi to vadí 🤣🤣🤣
Jazvu treba nechávať vetrať kým sa poriadne nezahoji, v pôrodnici nám radili natierať zo začiatku len alkoholom kvôli dezinfekcii. Neskôr môžete použiť tie oleje - bioil, ricinový olej je dobrý na jazvy, prípadne maste. S jazvou sa treba "zžiť", čiže ak by ste mali taký problém ako tu spomínajú, že sa na ňu neviete pozrieť alebo sa jej dotknúť, je lepšie navštíviť odborníka. Sú fyzioterapeutky ktoré sa zameriavajú aj na prácu s jazvami. A postupne ju treba rozmasirovat, môžte tým predísť vytvoreniu zrastov (šije sa 6-7 vrstiev tkaniv, ideálne je aby ostali oddelené od seba a nezrastli dokopy) či už kvôli ďalšiemu tehotenstvu, alebo aby celkovo nespôsobovali neskôr problémy. Tomu pomôžu tie masáže.
Sprchovat urcite treba, nenamokne, ak su uz stehy von, tzn, ze rana je zhojena. Ja obcas aplikujem BiOil