Starostlivosť o jazvu po cisárskom

effy777
28. mar 2022

Ahojte dnes mi vyberali stichy po cisarskom. Sestrička mi stihla odvrknut že sa môžem sprchovať a to je celé.
Ako ste sa pls starali o jazvu po vybraní stichov?
Sprchovali ste priamo aj to miesto? Či to nenamokne.

Ďakujem 🙌

mimi3008
28. mar 2022

Sprchovat urcite treba, nenamokne, ak su uz stehy von, tzn, ze rana je zhojena. Ja obcas aplikujem BiOil

effy777
autor
28. mar 2022

@mimi3008 aj priamo na tú ranu? Ja som si tým natierala brucho ešte keď som bola teho.
Trošku sa bojím aby sa to nezhorsilo asi menšia paranoja 😃 inak za koľko sa to cca zahojilo?

e1i
28. mar 2022

@effy777 ja som sa sprchovala od 2.dna po sekcii aj so stehmi. Potom ranu osusit prikladanim uteraku, nesuchat a nechat vetrat. Po vybrati stehov som natierala contractubexom a jazvu ani nevidno.
10 dni po sekcii som uz sama soferovala ked som chodila za malou.

terezia323
28. mar 2022

@effy777 aj repíkom alebo betadínom môžeš natierať. Po sprche poriadne usušiť a najlepšie nechať vetrať ☺️

mimi3008
28. mar 2022

@effy777 rana bola zhojena, ked mi vyberali stehy, t.j.8 dni po porode, tam som sa aj sama odsoferovala, ale prakticky 5 dni po porode som uz doma behala s vysavacom

chouette0157
28. mar 2022

@effy777 nijak špeciálne som sa o ňu nestarala a normálne som sa sprchovala od vybratia stehov

domak2
28. mar 2022

Ja som sa tam ani nepozerala 😅 sprchovala som sa normálne, nie práve to miesto, nič som tam nechytala až kým to nebolo zacelene.

terezia323
28. mar 2022

@domak2 inak ja som sa tiež na ňu veľmi nepozerala, lebo mi bolo z toho zle 🤣🤣🤣 chytať sa doteraz nemôžem toho miesta, lebo mi to vadí 🤣🤣🤣

ivanavin
28. mar 2022

Jazvu treba nechávať vetrať kým sa poriadne nezahoji, v pôrodnici nám radili natierať zo začiatku len alkoholom kvôli dezinfekcii. Neskôr môžete použiť tie oleje - bioil, ricinový olej je dobrý na jazvy, prípadne maste. S jazvou sa treba "zžiť", čiže ak by ste mali taký problém ako tu spomínajú, že sa na ňu neviete pozrieť alebo sa jej dotknúť, je lepšie navštíviť odborníka. Sú fyzioterapeutky ktoré sa zameriavajú aj na prácu s jazvami. A postupne ju treba rozmasirovat, môžte tým predísť vytvoreniu zrastov (šije sa 6-7 vrstiev tkaniv, ideálne je aby ostali oddelené od seba a nezrastli dokopy) či už kvôli ďalšiemu tehotenstvu, alebo aby celkovo nespôsobovali neskôr problémy. Tomu pomôžu tie masáže.