Slabší očný kontakt

denisa098
24. aug 2017

Ahojte maminky,ktore mozno viete,neviem sa dopatrat,chcela by som sa opytat ku ktorym diagnozam sa zaraduje aj slabsi ocny kontat?Dcerka ma poruchu pozornosti a hyperaktivitu,oneskoreny vyvin reci,ale je strasne mudra a pamata si,nerozumie vsak dobre reci,moze sa slabsi ocny kontakt priradovat k poruche pozornosti.Pokial sa blaznime, hrame,nahaname,hrame na skryvacku je to ok ale ked sa snazim nieco naucit,vysvetlit ukazat vacsinou je slabsi.Dakujem. Mame tri rocky.

katkakovac
25. aug 2017

Logoped ta nenaucil, ako ho nadviazat? Moj syn ma naruseny vyvin reci, zaostava o cca 1,5 roka. Ocny kontakt vo februari 0 bodov. Zacali sme jednoslovne a jednoducho s nim rozpravat. A hlavne, vzdy som si cupla na jeho uroven. Snazila som sa uputat jeho pozornost. Postupne sa to zlepsilo. Vtedy nereagoval na nic. Teraz uz reaguje pekne na meno, nadvazuje ocny kontakt a celkovo chape, ze musi prebiehat vzajomna komunikacia. Zatial ma slovnu zasobu cca 20 slov, ale pomaly to pribuda. Vyskusaj. A precitaj si Knihu o detskej reci. Je na stiahnutie na stranke Institutu detskej reci.

deti95060810
25. aug 2017

očný kontakt nemajú deti s DMO, s autizmom...aj hluché deti majú s tým problém...

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
naja94
25. aug 2017

@sylvia217
V jednej vete si dokážeš celkom slušne protirečiť... Veď keď ani sestrička nechcela veriť, tak asi slabší očný kontakt ku tej diagnóze fakt patrí... Väčšina takýchto detí ho proste nemá... Nikto tu ale nepísal, že musí byť 100%-ne prítomný u každého autistu...

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zarad
25. aug 2017

chápem ako to sylvia217 myslela, asi preto, že mám tiež dcérku, ktorá má AS a očný kontakt má výborný. Sú rôzne formy autizmu a tak ako niektoré detičky očný kontakt nemajú, tak veľké množstvo ich má. Čiže očný kontakt by som naozaj nebrala ako hlavné merítko autizmu.

naja94
25. aug 2017

@sylvia217
Mne to tak dramaticky práve nevyznelo... Ale zas chápem, že vnímaš veci okolo tejto diagnózy trochu citlivejšie... Tak všetko dobré prajem synčekovi...

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
denisa098
autor
25. aug 2017

@katkakovac k logopedicke mame termin az 4 septembra,hej naviedla ma ale zatial len telefonicky,ze jednoslovne max dvojslovne vety,len je tazke ju zaujat,nakolko mi stale odbieha a ide si svoje.Doma mi pomaha,stavia vezicky zo vsetkych 10 kociek.Psychoogicka sa v nej nevyznala,napislala nam ze mame ist na vylucenie PAS nakolko mala ju velmi ignorovala,hodinku na to sme boli u obvodnej,mala lekarku pozdravila ukazovala jej kravicku aj ona ukazala a pocuvala,doktorka povedala,ze je hyperaktivna a ma poruchu pozornosti a ta rec,ze autista nebude... Vraj slabsi ocny kontakt nemusi hned znamenat autizmus.

denisa098
autor
25. aug 2017

@sylvia217 ona ho aj ma,hlavne ked sa blazni,ide mi dat bostek hrame schovku a najde ma napr. ,len co sa tyka vysvetlovania,ukazovania atd. pozrie nachvilku a ide si svoje.Ale ked sa na nu zadivam,zadiva sa mi aj ona do oci a sa usmievam,pride mi dat aj pusinku.Na psychologicku sa ani pozriet nechcela.Ludi sa neboji,len starych babiciek vymalovanych.

denisa098
autor
25. aug 2017

A rozpravat zacala za tyzden 70 slov,anglictina,slovencina a cestina,no znovu prestala a hovori len ked musi.Ked vidi dieta,ze padne,pride mi ukazat ako chlapcek padol,nepovie to,ale pride za nim kuka nan a povie mu nepac,padol a ukaze nam zas ako a na neho.Ked sa jedno dievcatko rozplakalo,rozplakala sa aj nasa mala a sama jej prisla dat babiku.Chape moje gesta,mimiku,vie sa smiat,pozdravit ale nechce kazdeho,vie ist na wc,utriet si cikulku a splachnut,ide do vane da si tam hracky,stuplik a bude si napustat vodu,z hrackami sa hra ale aj zoraduje,napodobnuje malovanie valcekom,varenie varechou atd.

katkakovac
25. aug 2017

@denisa098 nenut ju. Treba nasledovat zaujem dietata, nie mu nukat. Aj ty nerobis veci, co ta nebavia. Ak sa z niecim hra, tak jej to komentuj, pripadne jej do toho nenapadne pridavaj nove hry a slova. Moj syn je tiez taky jasko. Ucime sa nove slova napr pri hre na trampoline. Ak nieco odo mna chce, musi prist, pozriet sa na mna, povedat mama a to co chce. Napr. hore. A ja sa dvihnem hore. Takto sa naucil hop-skac, gulaj - kotrmelec, dole- hodim sa dole a pod. Takychto aktivit vies vymysliet milion. Vzdy, ked bude od teba nieco chciet, nech sa na teba pozrie. Cakaj 2-5 sekund, kym pochopi, co od nej chces. To cakanie je velmi dolezite. Ona potrebuje cas na spracovanie informacie, ktoru jej davas a toho, co od nej chces. Pojde to, ale necakaj, ze pochopi hned. A k tej hyperaktivite. Bola by som pri tak malom dietati opatrna z takouto diagnozou. Moj syn j tiez velmi zive dieta. Vela sa ale zmenilo vzodnou logo terapiou a je kludnejsi. Je to ale jeho povaha, takze su chvile, kedy je besny. Riesime aj psychologicku, este nemame termin. Ale hladala som ozaj dobru, nie taku, co si nevie k dietatu najst cestu a po hodine vyhlasi, ze je hyperaktivne. Takato diagnoza sa stanovuje najskor v 6 rokoch po vysetrniach viacerych odbornikov😉

zutera
26. aug 2017

@deti95060810 jako si prišla na to že deti z DMO nemaji očni kontakt??? To je milna infomace!

denisa098
autor
26. aug 2017

@katkakovac nam to potvrdili dvaja detsky lekari,ze je hyperaktivna a ma poruchu pozornosti,dakujem,budem skusat co si mi poradila,ona je velmi mudra..

vahcaac
27. nov 2022

@katkakovac ahoj, prosím tá, ako je syn na tom teraz ? Mame podobnú situáciu

katkakovac
1. dec 2022

@vahcaac je ztp, ma adhd, nks, opozicny vzdor, uzkost a dyslexiu. Ale je ukecany, chodi do specialnej skoly a zatial to zvlada na jednotky. Museli sme ist psychiatrovi koli liekom, ale s ich pomocou vsetko zvlada a robi obrovske pokroky. Prognoza je, ze sa zaradi do beznej spolocnosti, intelekt vyzera byt v norme. Ked tak napis sukromnu spravu, toto su stare diskusie, uz si nepametam kde som co pisala.

9gabi9
7. dec 2023

@denisa098
Ahoj. Našla som túto starú diskusiu. Ako sa to u vás ďalej vyvíjali a aktuálne vyvíja. Naša 2,5 r. dcerka sa veľmi približuje k tvojim opisom. Tak by som bola rada za akékoľvek rady, tipy čo vám pomohlo. Ďakujeme

9gabi9
7. dec 2023

@katkakovac
Viem, staršia tema, ale rada by som sa chcela opýtať ako sa vám podarilo zlepšiť očný kontakt. S dcérou komunikujem 1-2 slovné vety, dávam sa na jej úroveň, sledujem jej záujem, ale stále je veľmi ťažké s nou nadviazať očný kontakt. Za odpoveď vopred ďakujem

lulu260586
22. jan 2024

@katkakovac dobrý deň. Mu máme dvoj ročné dieťa, nerozpráva, a nemáme očný kontakt stále..viete poradiť nejaké techniky? Áno zaujať? Ďakujem

katkakovac
17. feb 2024

@9gabi9
@lulu260586 poradim precitat si Kniha o detskej reci, da sa stiahnut aj ako pdf. A ak mate akykolvek roblem z rozvojom reci, chodte za logopedom. Uz dvojrocne dieta moze mat naznak nejakeho problemu s recou. Niekedy staci trochu pomoct, niekedy je to na dlhsie riesenie. Co sa tyka toho, ako nadviazat ocny kontakt, tak je to tak obsiahla tema, ze na nu neexistuje jednoduchy navod. Treba komplexne riesenie a zasah od odbornika. Jednu vec by som ale poradila. VZDY pri konunikacii s dietatom budte na rovnajej urovni oci. Cupnem si, sadnem si k dietatu. Rozpravam co najjednoduchsie, jednoslovne, max dvojslovne. Nepytat sa otazky. Naco, ked dieta nevie odpovedat. Moze to byt frustrujuce. Skor vsetko komentujte, ukazujte, vysvetlujte. Niekedy je to beh na dlhe trate. Ale po 7 rokoch terapii sme sa dostali hodne daleko. V 2,5 roku syn nerozpraval, nepocul, nerozumel hovorenej reci. Ocny kontakt nic, nereagoval vlastne na nic. Vratil sa na uroven rocneho dietata. Dnes rozprava (agramaticky), robi si srandu, klame (skusa🙂, zapaja sa do rozhovorov, komunikuje z okolim (v ramci moznosti). Vela veci sa zlepsilo, aj ked ma este obrovske rezervy v porozumeni. Ale dobieha to svojim tempom. To, co je teraz neznamena vobec nic. Treba sa tomu postavit celom, riesit odbornikov a kazdy den poctivo pracovat. A pojde to.