Skúsenosti s menštruačným kalíškom

katuskamala1
30. júl 2022

Prosim mohla by som sa opytat na vase skúsenosti s pouzivanim menštruacneho kaliska? Kludne i od tych zienok, ktore vyskusali ale nepouzivaju ho. Vopred krasne dakujem!
Som po 2 prirodzených porodoch, stihlej postavy, plánujem si kupit vacsiu velkost v DM drogerii.

0silvia0
30. júl 2022

@katuskamala1 velmi vela diskusii je na tuto temu, skus precitat. Ja pouzivam uz 8 rokov a som velmi spokojna.

ms_green
30. júl 2022

Ahoj, ja používam ale že by to bolo také "terno" ako všetci hovoria, s tým nesúhlasím. Osobne som začala používať lebo som sa cítila zle, že každý mesiac tvorím zbytočný odpad tampónmi a že teda skúsim alternatívu takúto lebo neznesiem taký ten mokrý pocit, keď mám napr. vložky alebo men. nohavičky.
Určite sa treba pripraviť na to, že 2-3 cykly si budeš zvykať správne hi zaviesť a bude ti to vytekať. Odporúčam potom kombináciu menštruačné nohavičky + vložky kým sa naučíš ako zaviesť.
Čo sa týka veľkosti, tak ja mám ten najmenší a to som po pôrode. Ten väčší mi vadí a cítim ho stále. V podstate som si na neho úplne zvykla s tým, že prvé deň menštruácie mi to preteká stále, aj keď ho zavediem správne, pokiaľ ho nevylievam každé 2 hodiny. Takže prvý deň nosím kombináciu kalištek + nohavičky a som s tým ok.
S čím som osobne mala trochu problém bolo vylievanie "na verejnosti" (rozumej nie doma). Prišlo mi to najprv trochu "nehygienické" lebo musíš dať ruku "dnu" aby si ho vybrala. Nie je to ako tampón, že potiahneš za šnúrky. Naučila som sa nosiť nonstop dezinfekčný gél takže už som ok. Ale.. Ja osobne som zvyknutá, že vyberiem, vylejem do záchoda a opláchnem v umývadle a znova zavádzam čistý. Na verejných toaletách ale nebýva umývadlo v kabínke takže s tým mám dosť problém.

0silvia0
30. júl 2022

@ms_green na verejnych toaletach ja kalich nepouzivam. Bojim sa nejakej infekcie. Pouzivam len doma alebo v praci, kde mame wc s umyvadlom. V prirode nosim flasu s vodou a oplachnem vonku, umyjem, zavediem.

ms_green
30. júl 2022

@0silvia0 To sa snažím aj ja ale občas zabudnem, že budem meniť niekde na verejnosti alebo mi príde niečo neočakávané a nemám moc na výber.

0silvia0
30. júl 2022

@ms_green tak samozrejme, su aj neocakavane situacie, aj mne sa stalo. Vtedy pollitrova flasa na wc a oplachnes. A samozrejme zvysena hygiena pred aj po, nikdy nevies kto bol na wc pred tebou.

evaachesa
30. júl 2022

V tejto diskusii máš popísané úplne všetko. Ja som si ju prebehla a na základe toho a rád od dievčat som si kúpila kalíšok. Nájdeš v nej všetky potrebné informácie.
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/menstruacny-kalisok-vase-skusenosti/?page=30

patus_2
30. júl 2022

@katuskamala1 ja kalisok používam, sadol mi až druhý. S prvým som mala problém, že pretekal. Skús FB stránku kališnice, tak vedia poradiť aký kalisok by bol najlepší.

ukulela
30. júl 2022

Ja somskusila dmkovy, malunu ci ako, ale prekazali mi tie vrubkovane konce. Vrubky mi tlacili na jazvu po siti. Takze mam fun cup,tiesu cele hladke a ok.

0silvia0
30. júl 2022

@ukulela hladky je aj ladycup, tusim cesky vyrobok. Uz mam druhy.

hipuska
30. júl 2022

@ms_green ja mávam fest silné a nepretka. V noci spím na nahaca a nič. Už ani vložku nepoužívam. Skús iny.

ms_green
30. júl 2022

@hipuska A aký používaš ak sa môžem opýtať?

belllinka
30. júl 2022

je to terno 🙂 používam už minimálne 10 rokov, odporúčam mooncup. K hnusným vložkám alebo tampónom by som sa už nevrátila. Vylievam iba ráno a večer doma v sprche.

belllinka
30. júl 2022

@ms_green tak jasné, že ti preteká, keď si po pôrode kúpiš veľkosť ako pre pannu...

ms_green
30. júl 2022

@belllinka Hm.. Mám doma aj väčší a vôbec mi nesedí.. To, že menšia veľkosť je odporúčaná pre ženy pred pôrodom je síce pekné ale neplatí to pre všetkých.. Pôvodne som nosila ten "väčší" ale ten mi bol extrémne nepohodlný (stále som ho cítila, keď som si sadla). Pýtala som sa mojej gynekologičky, čo robím zle a ona mi povedala, že mám skúsiť menší.

katuskamala1
autor
30. júl 2022

Dakujem pekne všetkým!

54tinka54
30. júl 2022

@katuskamala1 ja mám ten z DMky a som spokojná. K vložkám by som sa už nevrátila, toto je fakt super. Síce prvý deň až dva sa istím intimkou, občas mi trošičku pretečie.

franica
30. júl 2022

Ja si trúfnem povedať, že som kalíšek mala medzi prvými ženami na Slovensku, mala som Mooncup malý, minula som naň celé vreckové 😀 (v tej dobe 25€ či tak nejak bolo fakt veľa) hrozne som neznášala všetky ostatné pomôcky už od prvého cyklu. A bolo to terno!!
X hodín som ho mohla mať, necítila som ho vôbec, nikdy nepretiekol- šport, kúpanie, spánok - všetko bolo super, akoby som ani ms nemala. A po pôrode katastrofa, trápim sa už roky :(
Oba pôrody boli cisárske, napriek tomu som si kúpila väčší...ladycup, neviem aký iný cup, už mám 3 ďalšie aj z aliexpressu, aby som poskúšala rôzne veľkosti a tvary a tvrdosti za lacnejšie, už som naposledy skúsila aj akýsi "disk", ale stále to je hrozné ☹ Používam ich, ale bez klasickej vložky sa neobídem, niekedy to tečie akoby som ho tam vôbec nemala :-/
Už som pozrela videá na youtube o tvaroch, o tom ako ho zaviesť, robila som si testy/kvízy aký typ by mi sadol... nepomáha nič. Úplne mi tam "lieta" každý, nie je tam ten podtlak, ktorý by mal zabrániť pretekaniu, občas si zacvičím aj tie kegelove cviky...skrátka bezradná som. Keby mi tak skvele nesedel pred rokmi, že viem, že sa to dá, tak by som to už bola dávno vzdala.
Ak máte nejakú radu, som ochotná a schopná vyskúšať čokoľvek 😇

ms_green
30. júl 2022

@franica Mám úplne rovnaký problém. 😢

hipuska
30. júl 2022

@ms_green tak ja mám dosť nízko položený krcok, som po pôrodoch a oslabené dno. Takže som vyberala podľa toho.
Merula - objemovo väčší a kratší, takže mi "netrci". Ten používam občas na silné krámy. Z toho som si ale strihlala ten chvostik bo bol dlhý
A potom čo používam skoro stale, mám na vrecúšku lilcup ale neviem presne už ktorý typ ani veľkosť.

https://menstruacni-kalisek.cz/content/7-menstr...

Tu je pekne vysvetlené

franica
30. júl 2022

@ms_green ☹ vidím, že aj ty si prešla na menší..ja som už zo zúfalstva vytiahla ten úplne prvý a teraz je asi naj, hoci stále to už zďaleka nefunguje tak ako voľakedy

refly
30. júl 2022

@ms_green ak ho citis pri sadnuti, tak ti je mozno dlhy? Niektore znacky su vyzsie nez ine a su aj extra kratke.
@franica asi ti toto nepomoze, ale mne sa niekedy neurobil fobry podtlak pri malom, makkom kalisku meluna a vyriesilo to, ked som ho po zavedeni trocha prstom potocila. Ake kedy som jo "zasrobovala". Ale teraz mam vacsiu a o dost trvdsiu lunette a tam ten problem nemavam.

terry658
30. júl 2022

@katuskamala1 ja mam meluna short xl. Som po dvoch porodoch ale pri ms mám krčok veľmi nízko. Takže musím mať skrátenú verziu. Trvalo ki omnoho dlhšie ako 3 mesiace kým som sa ho naučila zaviesť tak, aby nepretiekol. Ale je to super!!! Najmä v noci nepretečiem, cez deň riešim iba 4x prvé dni a potom len 3x denne. Cítim sa čistejšie. Za mňa je kalíšok topka.

franica
30. júl 2022

@refly vďaka za tip, ja ho tak pootáčam vždy, ak kamošky mi radili, aby som si prstom obehla okolo, či je pokrytý ten krčok, ale ja mám taký pocit, akoby sa on vtiahol strašne vysoko dnu, hocijak sa ho snažím zaviesť nižšie a tam hore má miesta a miesta, je tam už vlastne aj tá krv a nevie sa ten tlak tam vytvoriť. Ono by ho pri vyberaní bolo treba uvoľniť z toho podtlaku (podľa návodov), ale ja ho vytiahnem ako nič, proste tam nedrží a točí sa. Možno ešte ten lunette pozriem, nejaký fakt tvrdý typ či nepomôže

petronellla87
30. júl 2022

@ms_green Ja ked potrebujem vyliat kalisok niekde vonku behnem na wc pre invalidov... Tam je umyvadlo pri wc😉

ms_green
30. júl 2022

@petronellla87 To mi vôbec nenapadlo. Vďaka!

ms_green
30. júl 2022

@refly Skúšala som aj taký ten "kratší". Síce som ho necítila ale tiekol mi stále.

refly
31. júl 2022

@franica pri lunette trocha pozor, lebo mensia velkost je taky bezny, iba ta vacsia je pevnejsia. Na zaciatku mi teda nebolo do smiechu, lebo sa mi smykal pri zavadzani a fakt sa vie otvorit dost agresivne, ale teraz by som ho nemenila. Hlavne kvoly tomu, ze ten maksi sa mi niekedy na prvy krat neotvoril. Pocula som ze ak yuuki je tvrdsi, ale neskusala som. Hadam najdes nejaky, co ti sadne.

lucia851
31. júl 2022

@katuskamala1 ja ho mám druhý mesiac a je to výborná vec.Konecne nemusím vložky nosiť a ja tampóny neznesiem