Skorá menopauza

4. dec 2023

Mam 35 rokov, už skoro rok som mala problémy s menštruáciou, chodila ako sa jej chcelo, raz po 2 týždňoch, potom zasa 2-3 týždne meškala, inokedy zasa namiesto menštruácie prišlo len špinenie. Do toho únava, vyčerpanosť, problémy so spánkom, nespavosť. Urobili mi hormonálny profil a výsledkom je nastupujúca menopauza. Zostala som v šoku. S mojimi výsledkami už len umele oplodnenie. Našťastie máme 3 detičky, tuto oblasť máme s mužom už uzatvorenú. Ale ja to stále nedokážem pochopiť. Vsetky tri deti splodené hneď na prvú šupu, 3 deti za 6 rokov. Najmladší ma 4 roky. A teraz takýto výsledok. Vždy som si myslela ze sa to týka len starších žien okolo 50-55. Mate skúsenosti co mam teraz čakať? Google som radšej vypla.

stellarstar
4. dec 2023

Mam 43 r a od minulého roka som perimenopauze. Vekom to už nie je tak ako kedysi že len nad 50. Poznám aj prípady 20+ ročne baby boli už v PM.

kiki68
4. dec 2023

@stellarstar Moja mama mala od 36 perimenopauzu. Proste aj vtedy to tak bolo. A zeny mali casto aj od 45tky uz vsetko vybrate, vtedy akonahle cosi bolo sa vsetko vybralo. Z tych babkinych tetusiek mala skoro kazda po 45tke vybratu maternicu skrz myomy

katica06
4. dec 2023

Nechcem ťa vystrasiť ale ďalšie príznaky boli nadmerné vypadávanie vlasov, priberanie, návaly, nespavosť, nočné potenie, unava, vaginálna suchosť s tým znížená chuť na sex, častá zmena nálad, znížená koncentrácia zvýšená únava. Mne napríklad nič voľnopredajné nepomohlo.

martinka13
4. dec 2023

Mne to začalo v 40-tke. Teraz mam 43 a bez nenzesu vyše roka. S deťmi problém nebol. Otehotnela som prakticky hneď. Ja osobne som spokojná. Mám pokoj.... Žiadne iné problémy nemám. Občas nával tepla, nič co by sa nedalo zvládnuť. V ničom inom rozdiel nebadám

danielka55
7. jan 2024

@martinka13 dievcata beriete nejake hormony?
Mam 39 a tiez menopauzu. No vystrasili ma ze budem musiet brat hormony koli rednutiu kosti a srdcovych chorob co su koli skorej menopauze

katica06
8. jan 2024

@danielka55 dlho som tým tabletkám odolávala, ale príznaky mali negatívny vplyv na moju prácu, robila som chyby ako nikdy predtým, skoro som aj o prácu prišla. Skúšala som nehormonálne ale nepomohlo.Teraz beriem štvrtý mesiac väčšina príznakov zmizla ostatné sa minimalizovali

martinka13
8. jan 2024

@danielka55 nie, neberiem nič a ani nebudem. Čosi mi dali ale keď som si prečítala vedľajšie účinky, ďakujem. V živote som hormóny nebrala a teraz s tým začínať neplánujem. Nič mi nie je, nemám absolútne žiadne problémy. Čo sa týka kostí, bola som na denzitometrii. Všetko v poriadku, budem chodiť pravidelne raz za 2 roky.