Dobrý deň,
prosím vás o pomoc. Jedná sa o toto. Som tučná 98kg/163cm, nestravujem sa zdravo to si priznám ALE nejem veľa, vždy som pod kalorickým deficitom aj napriek tomu som tučná. Moja obezita začala náhle keď som pribrala za pol roka cca 20kg, a odvtedy len priberám, beriem že je to moja vina, pretože mám sedavý spôsob života aj prácu, ale neprejedám sa. Ešte keď som nebola takáto tučná tak mi začali problemy s menštruaciou začala byť nepravidelná, užívala som antiku, nejako som to extra neriešila, bola som mladá nezaujímalo ma to tak, skôr mi to vyhovovalo že ju nemávam. Avšak posledné dva tri roky sa to pomaly zhoršuje. Menštruáciu mám cca každé tri mesiace no ale k môjmu problému. Tento rok sa mi k meškajúcej menštruácii pridala aj dlhá menštruácia. Trvala 11 dni, išla som na gyndu, tam mi predpísal noretisteron a objednala som sa na endokrynologiu. Noretisteron som užívala 3 mesiace a ďalšie 3 mesiace sme sa nemohli snažiť o babätko. Na endokrynologii mi po hormonalnom profile povedali že to vyzerá na PCOS (syndróm polycystických vaječníkov), že mi má gynekolog urobiť sono. Tak som sla na gyndu povedal ze to vyzera dobre ale napísal mi diagnozu PCOS s tým ze aj endokrynolog aj gynekolog mi len odporučili schudnuť žiadne lieky ani nič. V lete som mala zase dlhú menštruáciu konkrétne 28 dní vkuse, čakala som že to prejde ale neprešlo takže som až na 28 deň šla zase na gyndu ten ma poslal hneď na kyretáž (po kyretáži nemôžem zase 3 mesiace pokus o dieťa). Pri sone pred kyretážou mi iný gynekolog povedal to iste ze vajecniky vyzerajú byť zdrave (čiže nie ako PCOS), Momentálne som po kyretáži dostala menštruaciu na 28 deň ale zase trvá už 3 týždne vkuse a nechce prestať. Už ma ani nebaví chodiť ku gynekologovi lebo nepredpísal mi žiadne lieky, a odporúčil mi schudnúť. Je tu niekto kto by mi vedel poradiť čo mám robiť, schudnúť a dalej čo, mala som tieto problemy aj ked som bola o moc chudsia a len sa to zhoršuje. ... Momentálne sa na chudnutie necítim, nechce sa mi do toho, mám naročnú prácu a robievam dlho, aj keď chápem že budem musieť to riešiť, ale myslím si že musí existovať aj nejaká liečba. PS na PCOS vraj nie sú tabletky, hormonalnu som odmietla kvôli tomu že chceme s priatelom babatko
@gabsisi kde som spomenula že odmietam liečbu? Mne doktor nič nenasadil , a hormonálna antikoncepcia to len umelo potlačí ale nevyrieši už som ju raz užívala. A keď chcem otehotnieť tak nechcem užívať niečo čo je proti otehotnením, asi necitas že som tieto problémy mala aj keď som bola chudšia ale jasne najlepšie je všetko zhodiť na váhu , ale príčinu neriešiť , ja chcem na to lieky ale nie antiku. Neodmietam schudnúť ale nie je to také ľahké ako píšeš ;) píšem že jem pod kalorickym deficitom
@gabsisi a ešte niečo ja potrebujem zastaviť to krvácanie hlavne , ide mi o to..
@bublinka7115 ahoj, trochu mi to pripomina mna- v 19 rokoch som nahle dost pribrala a zacal kolotoc s nepravidelnou a hlavne dlhou MS. prva dlha ms trvala 12 dni,potom mi ju zastavili injekciou. brala som na striedacku 3 roky duphaston a norethisteron a aj tak to nepomohlo. cykly som mala dlhe,krvacanie dlhe, krvacala som tiez aj 28 dni. z krvi mi na endokrinologii odporucili sono kvoli pco,ale pco nemam. mam inzulinovu rezistenciu.
mne nepomohlo nic,cim ta nechcem strasit,vtedy bola ina doba.ono to moze viest k hyperplazii endometria,teda sliznica rastie prilis hruba.je to tym,ze kvoli anovulacnym cyklom alebo cyklom,kedy folikul sice narastie,ale nepraskne,je nizky progesteron.nizky progesteron sposobi,ze sliznica nie je regulovana,zmeni kvalitu a prilis rastie.kvoli tomu som bola uz 2x na kyretazi pocaa 1 roka.dnes som bola na sono a zasa je obrovska.
vies co,ja som uz taky komplikovany pripad,ze som si zaplatila kurz,kde so mnou lektorka sleduje cely cyklus a vyhodnocuje ho,chodim niekolkokrat do mesiaca na krv,sleduju mi hormony a podla toho beriem lieky.teda dnes som dostala lieky prvykrat a od tohto cyklu ich zacnem uzivat. ziadny doktor nikdy neriesil podrobne moj cyklus. zatial som nenasla lepsie riesenie.
co sa tyka chudnutia, ono to malokto pochopi. ja som pribrala tiez 20 kg za rok.a tam to neskoncilo.vies,ale aj keby si denne zjedla slona,nepriberies tolko.je to preto,ze toto priberanie suvisi s hormonmi. prejavuje sa to rychlou zmenou hmotnosti hore ale aj dole.problem je,ze staci malo a je zas hore.viem o com hovorim.nepochopi nikto,kto tym nepresiel.je lahke povedat,aby si schudla pokial nie je na tvojom mieste.
@bublinka7115 prečo si si nešla po Norethisteron?ja sa ním teraz liečim a vyzerá to na dobrej ceste.Tiez mi nevedel skončiť menzes.Kolko mas rokov?také dlhé krvácanie je vyčerpávajú uzenies si anemiu...teraz by som sa o dieťa nepokúšala.
A teraz to, čo nechceš počuť musíš schudnúť..
mne pomohol čaj z vitexu jahňacieho a maca
@luccija lebo som ho užívala a ešte mi to zhoršil , užívala som ho tri mesiace
@bublinka7115 prvá vec je schudnutie,ak je tam pco veľmi to pomôže,druhá vec je ten dlhý cyklus,ja som síce stihla ale vyzerá to na pco,prvý krát mi zistili že nemám vôbec ovuláciu,to sa dá upraviť hormonálnymi liekmi,ja som bola v car,lenže tieto lieky sa častokrát davkuju podľa váhy ,napr ja som začinala 1tabletkou ale nestačila tak som sa dostala až na 3 čo bolo maximum,pri tvojej váhe by nezabrali a tehu by si neostala,chápeš ? Váha ovplyvňuje aj lieky ktoré berieš na úpravu cyklu,pri vysokých váhach telo na nich nereaguje,iná cesta nieje
@bublinka7115 čo to znamená zhoršil?
Zastavil Ti krvácanie a žiadna zmena?bol pravidelný či dostávala si kedykolvek?
Ja odkedy ho beriem mám konečne po 4 m kľud uvidím čo bude, keď vysadil nikdy som takéto problémy nemala.
Koľko máš rokov?ATK by som si nedala, kyretaz máš spravenu, tak jedine k doktorovi a pátrať aký hormón Ti chyba, prevyšuje...tak zmeň lekára, keď sa Ti tento nepozdava
@bublinka7115 lekar ti odporucil schudnut a mal pravdu. Pri vyske 163 by si mohla mat aj o 50kg menej. Vaha 98kg musi byt pre tvoje telo obrovska zataz. Ak si mala predtym, ked si bola chudsia problemy tiez, musela si mat aj vtedy dost vysoku vahu. Nie je to zdrave pre teba a nebolo by to zdrave ani pre tvoje dieta... Vymedz si na to rok, schudni pomaly, aby sa ti to nevratilo a ked budes zdrava, potom vpohode otehotnies a nebudes mat zdravotne problemy.
Rozmyslat nad tym ake tabletky ti pomozu, lebo sa necitis na schudnutie, to je este horsie...ved si urcite mlada zena, tak sa zapri a daj to dole, ocenis to aj ty, aj tvoj partner... V tehotenstve naberies dalsie kg, nebudes sa citit zdravo...
A ono to je ano aj o pohybe, ale najma o strave... Pises, ze jes pod kalorickym deficitom a priberas. Neverim, to nie je mozne. Mozno mas pocit, ze jes malo a nie casto pocas dna, ale davas do seba mnozstvo hlavne prazdnych kalorii. Skus si nastudovat nejake knihy alebo clanky na nete, co ma kolko kcal, kolko by si mala denne prijat, nauc sa to ratat aspon zo zaciatku, potom si to zapamatas a naucis sa jest vela sytych a chutnych jedal, ktore su ale menej kaloricke, aj to co ti chuti, len si to budes kontrolovat....taktiez je dolezite kedy jeme resp ake potraviny v nadvaznosti na seba...chce to pevnu volu, silnu osobu a tu v sebe musis najst. K tomu pohyb vo fitku, pri takejto vahe ti prvych 20 kg pojde dole velmi rychlo. Budes sa citit 100x lepsie.
@janetinka27 problemy s hormonmi ju mozu robit iba castejsie hladnou, ale pribera z jedla. A prijma podstatne viac energie ako dokaze za den vydat. Takze bud sa prejeda a stale je hladna, lebo hormony, potom si zaludok zvykne a ako sval sa roztiahne a prisposobi, takze potom je ten pocit hladu uz prirodzeny.... Alebo neje vela, ale napriklad dve hlavne jedla denne, minimalne jedno z nich masite a smazene, vecer velku cokoladu, obcas cipsy, cukor do kavy... Po tychto jedlach by som bola aj ja vecer hladna, ale po scitani kalorii je to takmer 3000 kcal, co je podstatne viac nez by mala zena prijat...a napriklad takto sa stravovat rok, tak ano bude mat o minimalne 20 kg viac...kalorie mozu byt zradne, moze sa zdat, ze vela nejeme a pritom to tak byt nemusi....radsej siahnut po inych jedlach a moze jest cely den a popritom aj schudnut a kludne si dat aj nieco vyprazane alebo sladke....a na nervy pohyb, vanu, lasku, tabletky, alebo len maly prehresok....
aj prolaktin mas OK? ovulaciu mavas?
@vitriolka toto vôbec neviem :/
@madeline1 áno máš pravdu s tým schudnutim , ale ja som pribrala náhle všade mám strie bez toho aby som sa začala prejedať alebo nejako zmenila stravu, nejedla som ani sladké ani sladené vodu, aj som skúšala chudnúť , dva týždne som dodržiavala úplne maxi stravu , že len zeleninu a mäso a nešiel ani gram dole práveže som pribrala tak som sa na to vykašlala pretože to bolo na mňa psychicky dosť aj s prácou... (Áno pred tým boli aj dlhšie pokusy) Ale každopádne prečo píšeš že sa prejedam keď viem že sa neprejedam? Dala som si poctivo do kalorickych tabuliek čo som zjedla a naschvál som si tam dala take dni kedy som mala aj sladké a bola som pod deficitom
@luccija no zastaviť zastavil ale po vysadení som miesto meškajúcich dvoch mesiacov mala každé tri , a extrémne silnu ( a ten liek mi mal na to pomôcť , teda to mi tvrdil doktor)
@bublinka7115 musis sa zapriet, nastavit stravu, pohyb plus nieco na odvodnenie....kym budes ospravedlnovat svoje chyby a neuvedomis si, ze mas problem, nikdy sa nevyliecis. Aj nadvaha je choroba a znacne ovplyvnuje kvalitu zivota.
@madeline1 mohla by som napisat knihu o chudnuti, kaloriach, dietach. neviem preco si kazdy clovek mysli, ze tucny clovek jedava chipsy a podobne chobotiny. nejedla som sladkosti ani chipsy 3 roky, ziadny hamburger, nic vyprazane, to som nejedavala ani predtym. sledujem si vsetky zlozky jedla. dokazala som za rok schudnut 20 kg. nebolo to hladovanie, ale bolo to stravovanie bez absolutneho pozitku. jedlo som brala iba technicky, teda na prezitie a nie preto, aby mi chutilo. ked chuti, clovek ma chut jest...
ale stacilo, aby som zacala jeste pecivo, ziadne prejedanie, ziadne chrumanie pri telke, ale pravidelne jedenie kazde tri hodiny, akurat som zmenila sacharidove jednotky, pribrala som za dva mesiace 6 kg. nehovorim to preto, ze potrebujem radu, mam nacitanych kopec knih. ale preto, ze to vobec nie je tak, ze hormony ta mozu robit hladnou a ty viac jes a priberies 20 kg za rok. túdle. toto mozno plati o normalnych ludoch, kedy u zeny napriklad pocas PMS pride chut na sladke a nezdrave veci. ale tu to tak vobec nie je, mozes pribrat kolko chces, staci ze zacnes jest s chutou. uz mozno pred 15-20 rokmi davali dokument o zene z ameriky, ktora priberala a chudla kazdy rok aj 50 kg, jej kamarati ju poznali aj ako stihlu babu a aj ako buchtu. az po rokoch sa zistilo, ze mala pco, bol to starsi dokument, vtedy este doktori nepoznali vsetky suvislosti. nakoniec zistili, ze to bolo tou hormonalnou nerovnovahou, ziadny zdravy clovek by ani pri neviem ako prijme nedokazal tolko pribrat.
inak ja som tiez brala norethisteron, ale pomohol iba par mesiacov. potom nepomohlo nic, jedine co pomoze je antikoncepcia, ktora vypne cyklus. ja som dokonca brala aj najvyssie davky duphastonu denne nepretrzite pol roka vkuse a normalne mi prebiehal cyklus, aj ovulacia, aj krvacanie, vsetko. doktor nechapal. teraz chodim k jednej doktorke a ta povedala, ze som jeden z jej najtazsich pripadov. a co mam robit, proste nic nepomaha, pomoze mozno len vybrat organy, takze tak.kto nezazil, nepochopi. niekomu pomoze par baleni duphastonu/progesteronu a funguje, niekomu nepomoze nic.
tym nechcem ospravedlnovat obezitu, ale len povedat, ze su pripady, kedy to nie je len o strave a schudnutie vsetko vyriesi, lebo to schudnutie treba udrzat celozivotne a to je tazke, tazsie ako pre zdraveho cloveka. je to celozivotne odriekanie a prisne stravovanie, ziadne chrumkanie ani pozitok. ale zasa vsetci mame svoje trapenia
@bublinka7115 tak kup testy a sleduj si ovulaciu ci ju vobec mas.
testy su v komplikovanych pripadoch casto zbytocne. reaguju na hladinu estrogenu. ja mam teraz cystu 38 mm, 6 kontrolnych odberov krvi - estradiol. mam nekonecne vyrazny plodny hlien, ktory trva uz dva tyzdne. ovulacny test iba napovie, ze stupol estradiol/estrogen, ale on zachyti uz aj napriklad hladinu estradiolu (vymyslim si 200), pricom na ovulaciu je treba povedzme 800-1000 jednotiek estradiolu. ja mam teraz napriklad estradiol 2500, pretoze folikul nepraskol. estradiol teda rastie a z folikulu je cysta, preto je aj hlien plodny. ovulacny test moze byt pozitivny pri ovela nizsej hladine, ktora vsak nestaci na prebehnutie ovulacie. ovulacne testy su super pre zeny, ktore nemaju nejake extra problemy s cyklom. pre zenu s poruchou hormonov mozu byt skor matuce, teda iba povedia, ze aha, zvyseny estradiol, nieco sa deje, zena dufa, snazilkuje a nic, takto moze stratit aj niekolko mesiacov zbytocneho snazenia, lebo vsak pozitivny test
@janetinka27 co myslis tym, jest s chutou? Neviem, co si mam pod tym predstavit.
Btw kazde 3 hodiny jest je dost a s navysenim sacharidov detto.
@madeline1 s chutou? no ze ti to jedlo chuti🙂 ja som sa musela prestat tesit najedlo,musela som mat pod kontrolou chut na jedlo.predsyav si,ze nemozes zjest dlhodobo ziadny kolac,sladkost,zmrzlinu ani pecivo (okrem 1 grahamoveho rozka denne, prilohy len uplne obmedzene, obmedzene tuky a najma,co je najhorsie, ovocie.ziadny banan,hrozno,zrele broskyne,melon. jablko jem vzdy len polovicu. jest s chutou pre mna znamena mat pozitok z jedla.
jest kazde tri hodiny mozes,ked si strazis co jes. ziadne navysovanie sacharidov tam nie je,kedze ich jest len minimalne-nevyhnutne.
Ja som uzivala Duphaston. Ten mi pomohol. Po prvej kyretazi som nestihla mat ani prvu normalnu menstruaciu a uz som zasa krvacala silno a dlho. Navyse som bola v takej ri.i Talianska. 2 dni kym som sa s detmi vratila. Druha kyretaz a doktorka mi hned nasadila duphaston a to som uz mala potom ok.
@janetinka27 drastickymi dietami sa ani schudnut neda, lebo si telo neskor vypyta dvojnasobok toho, co mu chybalo...idealne je si osvojit zdravy zivotny styl...
@madeline1 nehovorim o drastickej diete, ale o kontrolovanej strave. drzim diabeticku dietu, pocitam si jednotky. ale sledujem si aj kalorie, pohyb. diabeticka dieta by mala byt stravovanim vsetkych aj zdravych ludi. nie je to drasticka dieta, iba sa tam nejedia nezdrave jedla.
Diabeticka dieta je vhodna pre diabetikov, ostatnym postaci zdravy zivotny styl bez obmedzovania...
@madeline1 diabeticka dieta nie je nic ine ako zdravy zivotny styl. diabetik moze zjest vsetko,ale s mierou. pri nezdravych jedlach je ta miera len velmi mala, pri sladkostiach atd minimalna
@madeline1 aj ked si neviem.predstavit ten zdravy zivotny styl bez obmedzovania 🙂
@janetinka27 keby som diabetik cukrom ani nepokusam...zdravo ale zijem a diabetik nie som, neobmedzujem sa v stravovani, ale urcite by boli taki, ktorym by sa to ako obmedzovanie zdalo...
@bublinka7115 nejak som to nepochopila. Odmietaš liečbu, odmietaš schudnúť ale chceš vyriešiť tvoj problém a chceš dieťa . No ked otehotnies( ak otehotnies pri tejto váhe) priberiete ešte viac a predpokladám že problém bude ešte väčší. Neber to v zlom ale uprav stravu, schudni …, ja viem že to nie je ľahké…, a verím že sa podarí aj babo, aj vyriešiť nenzes.
Mne pomohla delená strava. Stiahla som si jedalnicek, presne som to dodržiavala aj ked porcie dom si dávala viac sko písali a super to pomohlo