Ahojte, pisem lebo potrebujem poradit, a trosku uz asi aj povzbudit..moj problem spociva v tom, ze sme s priatelom zistili ze sme rodina, bratranec a sesternica z tretieho kolena, nevedeli sme o tom, a planujeme spolu babatko. Preto chcem pocut vas nazor nato, ci je to v poriadku, lebo sa bojime aby bolo babatko zdrave, kedze pocuvame rozne nazory o tom, ze by mohlo byt postihnute a tak..Sme z toho uz zufaly a nevieme co robit, ci sa rozist ak teda nemame mat zdrave deti, alebo sa nemame bat a na dietatku kludne zacat pracovat. Dakujem za vase rady a odpovede.
Moji rodicia su bratranec a sesternica z druheho kolena. Mam dalsich dvoch surodencov a vsetci sme zdravi a trufam si povedat, ze aj inteligentny. Tak sa neboj.
ak chces byt pokojnejsia, dajte si spravit geneticke vysetrenie (odber krvi oboch partnerov + pohovor o clenoch rodiny a chorobach v rodine), tam vam povedia viac, ci je nejaka pravdepodobnost dedicnych chorôb ... trosku dlhsie sa caka na vysledky (aj 6-8 tyzdnov)
dakujem vamvelmi pekne, uz som ani necakala ze mi niekto odpise..takze to mozem chapat tak ze by sa nic nemalo stat babatku? strastne nas plasi jeho mama ktora je proti tomu aby sme boli spolu a vraj aj volala nejakemu genetikovi ktory povedal ze to neprichadza do uvahy aby sme boli spolu lebo si to nase babatko odnesie..tak ja neviem..asi teda skusime tie geneticke testy a ak by boli dobre ostaneme spolu, a ak nam povedia ze sa moze nieco stat dietatku budeme musiet ist kazdy svojou cestou..lenze toho sa bojim najviac, co nam povedia na genetike... ☹
podla mna sa nemusis vobec bat, pokial nemate v rodine vazne geneticke ochorenia a to by ste uz o tom vedeli. Urcite sa nenarodi postihnute dieta len z titulu pribuzenskeho vztahu. Ja zijem v komunite, kde sa beru bratranci a sesternice a nikto nema postihnute dieta. Vo vela kulturach su povolene zvazky iba medzi pribuzenstvom a nie je tam zvyseny pocet postihnuti.
A dietatku sa moze kedykolvek nieco stat, aj keby ste neboli pribuzni, taky je zivot, zaruku nemas ziadnu.
@maalinkate Mylím, že ste moc vzdialená rodina na to, aby ste mali mať strach.
Ale tie testy čo Ti poradila kacarina by som Ti pre pokoj duše radila tiež...
Držím palce vašej láske.. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@aliza ono to som vravela aj ja ze zaruku nemam ziadnu ci sme alebo sme neni pribuzny aby bolo babo zdrave. ale horsie je to s priatelovou mamou ktora si stale tvrdi svoje a ma to teraz ako argument k tomu aby sme sa rozisli..a nerozumiem ani tomu co jej povedal ten genetik, ze teda mame dat ruky od toho prec, lebo to je blizko a geny su rovnake..ja uz neviem ani sama co robit..vsetko bolo v pohode, nebol ziaden problem pokial sa nezacalo riesit to, ze sme rodina..aj ked vzdialena a ja si myslim ze velmi vzdialena...ved sme o tom ani nevedeli.
@lenka311 no, vyzera to tak ze tie testy zacneme zajtra riesit, asi zavolam geneticke a spytam sa jej co si o tom vobec mysli a ci je to teda potrebne. A za drzanie palcov velmi pekne dakujem..aj ked uz neviem ci je nasa laska taka aka bola predtym..dost nas to od seba odsudzuje a priatel je nejaky zvlastny, aj ked sa mu moc necudujem ked musi od svojej mami stale pocuvat aby ma nechal lebo budeme mat debilne dieta..ako to vobec moze povedat..
Ahoj,podľa mňa je to dosť široké príbuzenstvo,takže dieťatku by nemalo hroziť nič,no pre istotu zisti ,či u ostatných členov rodín nie je isté choroby napr.diabetes,schizofrénia,metabolické poruchy ...,lebo tieto ochorenia sa môžu v generáciách hromadiť a potom výskyt narastá.držím palce
@evinkabarborka no nastastie sme asi dost zdrava rodinka by som povedala..ziadne take ochorenia ako pises sa u nas nevyskytuju, takze v tom by problem nemal byt..ja neviem, stale som nejak v tom ze sme aj tak velmi vzdialena rodina nato aby bol v niecom problem, len to asi potrebujem pocut od viacerych. a zasa je pravda ze mi zalezi natom aby bolo babatko zdrave..
ahoj kate, chcem sa spytat ako ste s priatelom pokrocili 🙂
aj mna by velmi zauimalo ako to dopadlo ...tiez riesim dilemu genetických testov ... a velmiby ma zauimalo na kolkoto pomoze v rozhodnuti ci mat spolocne dieta alebo nie ...
@maalinkate moojaa jasne ze ti priatelova mama hovori take veci urcite je pobozna a boh by sa snou dalej nerozpraval 🙂🙂🙂🙂🙂🙂 milujete sa dieta bude z lasky taak nic neries ziadne geneticke testy nic bezte proste do toho...saak rodina ani nieste...co by sa stalo keby ste babo uz mali a dozvedeli sa to az teraz???bratranci z 3 kolena too nieste ziadnaa rodina vies kolko ja mam takych sesternic dokonca aj adoptovanych z krety boozeee kasli na reci......budete mat zdrave babo..ked sa rozidete si myslis ze najdes chlapa s ktorym budes mat dieta z ozajstnej lasky???milujete sa napriek vsetkemu a ser na blbe reci 🙂🙂 drziim vaam palce
kedysi som niekde citala, ze ked ste rodina z druheho kolena, uz sa mozte bez problemov brat. Samozrejme ked ste z tretieho, o to je to viac v pohode.
Len teraz neviem kde... ked si spomeniem a najdem to, poslem ti to.
@maalinkate treba sa gyndosa spýtat v prvom rade
Pozri, tak ako existuje moznost, ze dvaja ludia bez rodinneho puta relativne zdravi budu mat chore dieta (napr. mna :-P) tak je aj moznost ze dvaja chori ludia resp. pribuzni budu mat babo v poriadku. Viem o jednej dvojici, sesternica s bratrancom prve koleno, maju dve deti, dvcera ma mensi problem s oblickami, nic nezvladatelne. Je to ale o tom, ze k tomu maju pribuzni vacsiu predispoziciu. Chodte na oddelenie genetiky, dajte si urobit rozbor a budes vediet blizsie. A drzim palcek 😉
prosím Vás, kde robia také testy,s priateľom sme bratranec a sesternica z 2. kolena a chceli by sme si ich spraviť aby sme vedeli na čom sme,ďakujem
@maalinkate Právne (cirkevne aj civilne) je možnosť manželstva od bratrancov z druhého kolena, ja mám takú príbuznú, čo si vzala takéhoto bratranca, ale deti spolu nemajú. Myslím, že riziko genetických vád je vysoké len pri priamom príbuzenstve. Z tretieho kolena nemusíš vôbec riešiť.
@maalinkate sorry, az teraz vidim, ze tema je stara 😀
@kazunomiya diskusia je 2 roky stara, takze to uz maju vyriešené, podla mna😉
@maalinkate ako ste to vtedy nakoniec vyriesilj? Vidim ze mas deticky
Pokial to je dalej ako z 1. Kolena nie ste rodina....sestra ma s bratrancom z 2.kolena a je z nej zdrava pubertacka
@maalinkate moze aj nemusi. Ja byt vami,dam si spravit geneticke testy. Poznam pary,ktore praveze maju chore deti aj postihnute deti. a chore neznamena iba postih,ale aj rozne choroby crevne a kadeco ine.
@marca12 za 9 rokov to už hádam nejako vyriešila keďže má 2 deti 😉
@maalinkate ahoj, aj my sme s mužom rodina, dokonca z oboch strán, je to možno 5 pokolení, neviem, máme zdravého, bláznivého syna... ;)
Moja teta je s manželom sesternica z druhého kolena, napriek tomu sa zobrali lebo najdôležitejšia bola láska a nedokázali by sa rozísť. Majú 3 zdravé VŠ vzdelané deti a nádherné manželstvo od ktorého ich nikto neodhováral.