Ahojte mňa by zaujímalo ako to je 😁 keď som bola malá mi bolo vstepovane že svadba je navždy v kostole a že kto sa rozvedie má obrovský hriech nesmie viac chodiť do kostola na prijímanie ani na spovede mám pocit. Ale mňa by zaujímalo reálne ako to je? Mám deti čiže oni pôjdu na prijímanie a podobne. Je to bráne ako nejaký strašný hriech? Pretože ja to skôr beriem ako niečo dobré vzhľadom na zle chovanie manžela že je to niečo pre ochranu detí a tak by ma zaujímalo či teda na mňa padne kríž keď vstúpil niekedy ešte do kostola 😂 ale nie ale reálne aký je postoj kresťanstva k rozvedený? Ďakujem 🙂
Rozvod nie je hriech. Verit v Boha a dodrziavat eticky zivot a podobne je prospesne. Ak clovek vstupi do Krestanskeho nabozenstva, tak sa zaviaze, ze bude dodrziavat zasady, ktore to nabozestvo ma. Mozte kludne odist z Krestanstva a ist do ineho nabozenstva a tam budu zase ine zasady a pravidla. Aby si nabozenstvo alebo duchovny smer udrzali formu, tak su vybudovane zasady a pravidla. S Bohom ako takym to nema nic spolocne a ani s duchovnym rastom. Manzelstvo je institucia, ktora bola stvorena na ochranu zeny aj muza. Zeny preto, aby bola pod ochranou muza a muza preto, aby sa nezapletaval energeticky s inymi zenami a ochranoval svoje deti. Ked vznikalo krestanske nabozenstvo, ludia zili kratsie, ludia mali vela deti a len par sa dozilo dospelosti. Rodicia umierali tiez skoro. Bolo vela sirot a polosirot a podobne. Poznam experta na krestanske nabozenstva a su krestanske krajiny, kde sex mimo manzelstva je dokonca ok. Vraj Mauricius je toho priklad, je tam aj krestanstvo, ale niektore pravidla museli odstranit.
Rozvedení ľudia môžu chodiť do kostola naďalej, len nie na spoveď a sv.prijímanie , ani ďalšiu svadbu už nemajú v kostole.
Poznám jednu pani, veľmi silná katolíčka, ktorá sa presne práve kôli tomu nerozviedla, lebo by nemohla chodiť na prijímanie a spoveď. Tak stále bola s mužom, ktorý ju desaťročia podvádzal,a dokonca ho aj doopatrovala, keď ho jeho milenka v chorobe odkopla.
@petronelag a k čomu je to dobré že nemôžem potom už na spoveď? Ako taký človek m amat vlastné chuť ešte viezť deti k niečomu? Ja to nechápem to akože som už zatratena u boha tak ani spoveď pred smrťou ani posledné pomazanie nič? Za to že žijem s niekým kto mi ubližuje radšej teda z pohľadu kresťanstva sa nemám rozvádzať a trpieť to aj s deťmi?
@jaja20 no to je podľa mňa extrém. Akože možno keby som len ja tak čert to ber ale mne skôr príde choré že deti majú takýto vzťah ako vzor chovania a podľa kresťanstva teda v dobrom a v zlom znamená že ostať s niekým aj za cenu že zničí v podstate tri životy minimálne 🤔
No, bohužiaľ,to je ich myslenie. Ja by som to teda v žiadnom prípade netrpela.
Ako rozvedená môžeš ísť na prijímanie a na spoveď, ale nesmieš žiť v ďalšom zväzku s iným mužom, pretože to je hriech cudzoložstva. Samozrejme, že deti môžu pristupovať k sviatostiam. Keby si aj nemohla pristupovať k sviatostiam, do kostola môžeš chodiť, modliť sa atď… treba sa porozprávať s kňazom, ale určite toto čo tu píšeš, že si zatratená, nie je v žiadnom prípade pravda! Napr. aj v Rodinkove býva v októbri taký pobyt s názvom Rozvedení k Bohu (alebo podobne) a je to pre rozvedených, aby sa neodkláňali od kresťanskej viery…
Kaslite na to. Boh je len cista laska, nie je muz ani zena a nevytvoril ziadne zakony. Jedine, ze dalsiu svadbu nebudete moct mat v kostole. Boh vytvoril tvoriacu energiu a ta vsetko tvori a samonici, aby sa znova tvorila. Ak mate blizky vstah ku Krestanstvu a ste fakt niekde na dedine, kde je 1 kostol a 1 farar, moze to byt tazsie. Ale vo vacsich mestach je aj viacej odrod, katolicke, evangjelicke a podobne, nikto vas nebude kontrolovat. Ak ide Boha, tak treba dodrziavat eticky zivot. Boha sa nikdy nevzdavajte.
@s_o_n_i_k_e toto nie je pravda, že nemôže chodiť na prijímanie. Ak nie je vo zväzku s iným, tak chodiť môže. Len ako píšem, treba sa o tom porozprávať s kňazom, ten je kompetentnejší to vysvetliť. A tiež nie je pravda, že Cirkev je proti rozluke v prípade týrania a podobne… toto sú predsudky a domnienky hlavne tých, ktorí potrebujú útočiť na Cirkev, aká je zastaraná a podobne…
jasne ze ako rozvedena mozes vstupit do kostola ist k prijimanu ak mas za sebou spoved. preco by si nemohla? su tam podmienky ze nesmies mat tazky hriech ako napr. zit vo vztahu s inym clovekom (s ktorym nie si vzata). ono je to tak, ze "navzdy" je sobas v kostole preto, lebo je to jedina sviatost ktoru nevykonava knaz ale sama ty a tvoj partner - to zaviazanie sa pred Bohom, ze budete zit ako manzelia. takze ani knaz to nemoze zrusit kedze danu sviatost nevykonal. je len svedok vasho slubu pred Bohom
Keď si vybavis potrebné "dovolenia" tak môžeš najďalej prijímať Eucharistiu , to znamená aj chodiť na sv. spoveď . Myslím , že ale nemôžeš mať iného partnera ...
Z pohľadu kresťanstva to znamená z toho pohľadu ako sa na to pozerá Boh. Ty sa na to môžeš pozerať hocijako aj tvoja suseda kamarátka, teta, to je úplne jedno. Boh a v Biblii je to tak napísané že jednoducho keď je manželstvo uzavreté pred Bohom v kostole, tak je to navždy, to znamená že ty tu na Zemi sa môžeš rozviesť kľudne môžeš, môžeš si aj iného muža zobrať, ale hrešíš, ty, hreši on, pretože ty patríš tomu ktorého si si vzala v kostole a prisahala si pred Bohom že je to navždy!
Svadba nie je len hi hi ha ha a oslava a saty... Je to navždy.
Ci uz veríš, neveríš, myslíš si iné... To je o Tebe. Boh v tom má jasno. Rozviesť sa môžeš, ale iného chlapa uz do svojho života ťahať nemôžeš... Lebo hrešíš. V duchovnom svete, proste je tvoj duch zobraty s duchom tvojho manzela. A ty patríš jemu a on tebe a je to tak, kym vas smrť nerozdelí.... Vsetci ostatní sú tam navyše.
Moj otec mal normalne cirkevnu rozluku, cirkevny sud kde ho rozviedli. Potom sa normalne zosobasil s mojou mamou v kostole😊
Vieš ale ono človek bez vieri a bez vzťahu s Bohom to ani nedokáže pochopiť lebo jednoducho zmýšľaš svetsky, to znamená že rozmýšľaš tak ako sved rozmýšľa.. tak že toto jednoducho ani pochopiť nedokážeš to dokážeš pochopiť až vtedy keď uveríš naozaj v Boha a pochopíš o com skutočná existencia tu na zemi je.
Ja som vydatá za rozvedeného, takže ja ako dobrá duša, ktorá sa stará o tohto hriešnika, by som mala byť vyhlásená za svaticu,😁.
nenechaj si kecať do života ľuďmi, ktorí majú s manželstvom nulové osobné skúsenosti.
@petronelag môžu chodiť aj na sv.spoved a primanie ,musia mať povolenie od biskupa a nesmú byť vo vzťahu
Suhlasim s
@terka402 a s
@misa1308
Ak nezijes /ani prilezitostne/ s inym partnerom,mozes aj akotozvedena pristupovat k spovefi a sviatosti oltarnej.
Na to vsak potrebujes oficialne povolenie-dispenz od biskupa.
Nakolko ludia su rozni a chce sa predist tomu,aby si vzbudzovala pohorsenie.
Rozvod je iba svetska zlezitost.manzeldka odluka odsuhlasena cirkvou ti umoznuje zit bez partnera,ktori ta tyra, obmedzuje.
Ale jedine anulacia manzelstva/na zaklade dolezitych veci ,ktore sa dlho skumaju a vylucuju.....a napokon potvrdzuju ze mazelstvo bolo uzavrete neplatne/,jedine anulacia ti poboluje zacat odznova s novym partnerom a nasledne sa znova cirkevne sobasit...
Ono mozes poziadat o anulaciu toho manzelstva, je mozne, ze pre vazne dovody nemalo nikdy vzniknut. Napr partner zamlcal vazne veci o sebe.
"Mám deti čiže oni pôjdu na prijímanie a podobne. Je to bráne ako nejaký strašný hriech?"
....
pýtaš sa či je to hriech pred BOHOM alebo že ako to berú ludia?
"reálny postoj kresťanstva" je iný v biblii , iný u luteránov, iný u katolíkov.....
Ak ťa zaujíma názor rímsko-katolíckej cirkvi, spýtaj sa jej zamestnancov, kňazov, a podobne.
Ak ťa zaujíma názor klebetných ľudí, prehodnoť načo máš deti. Aby deti boli ozaj šťastné, alebo aby ťa nedajbože ľudia neohovárali?
mimochodom, čo je to "má hriech"? hriech sa dá spáchať. nie "mať"....
Ak ťa zaujíma názor Boha, pýtaj sa priamo Boha. ak Boh neodpovedá, rob podľa úprimného svedomia.
Ak chceš chrániť deti pred zlým manželom, odsťahuj sa od takého manžela.
Vždy ma prekvapí keď sa človek zosobáši v kostole, deťom dá všetky sviatosti a potom sa príde opýtať takúto vec. Keď ste kresťania tak so všetkým nie?