Rozdiel medzi hemoroidmi a fisúrami

nikinikiniki8
19. apr 2023

Ahojte, aký je rozdiel medzi hemoroidmi a fisurami? Alebo teda ako človek vie zistiť o ktoré ide?

opica_skorica
20. apr 2023

@nikinikiniki8 bežný človek ťažko, ale lekár (proktológ) ľahko pomocou rektoskopu.

mijunik
20. apr 2023

@nikinikiniki8 môj laický pohľad: Fisúra je trhlina. Je to rana, ktorá sa počas veľkej potreby otvára a to bolí ako šľak. Doslova pocit, že z Teba idú žiletky. Ja som si vždy brala do rúk niečo, čo som mohla od bolesti zmačknúť. Hemoroidy mňa osobne boleli skôr tak tupo, tak otravne, ale nie veľmi. Oboje rieši proktóóg. Treba si dať pozor na konzistenciu stolice a pravidelnosť vyprázdňovania. Žiadne také, že “nejdem, lebo to bude bolieť”! Ono by to potom bolelo ešte viac.

nikinikiniki8
autor
20. apr 2023

@mijunik hej to je jasne to si dávam pozor určite. Takže ak nemám bolesti, ani na začiatku som nemala bolesti, ani krv, je to vonku.. tak to sú hemoroidy asi že? Uprimne doteraz som si bola istá že sú to hemoroidy, o tom druhom som ani nevedela že existujú… tak preto som bola teraz neistá.

opica_skorica
20. apr 2023

@nikinikiniki8 a ešte existuje aj fistula.
Akoby rúrka, tá krváca, niekomu sa môže objaviť aj hnis.
Laik si hneď pomyslí na zlatú žilu, ale možností je viacej. Aj pri hemoroidoch, či už vonkajších alebo vnútorných.
Snažiť sa o pravidelné vyprázdňovanie, teplé kúpele v lavóri, umytie po každej veľkej potrebe (lepšie než toaletný papier), Detralex, pitný režim,… ak nezaberá nič z tohto, smer proktológ.

mijunik
20. apr 2023

@nikinikiniki8 mne fisúra krvácala pri veľkej potrebe, hemoroid nemusí krvácať. A hemoroid je taká vydutina, taká “gulička”, vlastne je to oslabená časť žily naplnená krvou. A je tam z toho tlak, tak preto to asi bolí. Každopádne sa objednaj ku proktolôgovi, on Ti aj poradí, čo s tým.

marcellka32
20. apr 2023

Sedavé kúpele v dubovej kôre, masť faktu, čipky proctoglyvenol