Rakovina prsníka v mladom veku

5. jún 2024

Dobrý deň. Poznáte niekoho kto mal rakovinu vo veku 26rokov? Akurát riešim takú vec, svrbí ma bradavka aj celý prsník. Gyn mi ho prehmatal, dal mi krém s kortiko, a dal mi dva týždne. Neprestalo to. Posledné dni cítim aj ťažobu pod pazuchou, hrčku necítim. K dr sa chystam budúci týždeň opäť (poprosím ho o sono). Na sono k profesionálnemu dr. som objednana na konci júna. Je možné mať rakovinu? Som z toho fakt rozhodena, a mam stres, nepijem, nefajčím, na preventívky chodím pravidelne každý rok. Toto trvá mesiac (svrbenie) .. už myslím na kadečo. Ďakujem za odpovede

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona20201309
5. jún 2024

Prečo by to hneď mala byť rakovina? Svrbenie môže mať tisíc iných pricin. Nepribrala si? Môže sa ti naťahovať koža a to napríklad svrbí...

egonsk
5. jún 2024

mamina sestra mala raka ako mlada ... umrela tiez este mlada, akurat uz bez prsnikov.
Kazdy ma nejaky osud, netrap sa dopredu, lebo si prizenies nejaku chorobu aj sama.

autor
5. jún 2024

@simona20201309 nie, nepribrala

tim23
5. jún 2024

Kvasinky?

sisska96
5. jún 2024

Môžu byť aj cisty,ale tie nie sú zhubné ani nebezpečné

autor
5. jún 2024

@tim23 a na tie by mi tá kortikoidna masť nezabrala, myslíte? Určite navštívim aj kožnú, keď budem mať po sone.

tim23
5. jún 2024

Neviem 🤷 skús si natierať obyčajným canestenom, tým podľa mňa nič nepokazíš.

stellarstar
5. jún 2024

Aj keď človek nepije nefajčí môže mať rakovinu. Moja neboha svokra nepila, nefajčiar, zdravo sa stravovala, športovala, chudá bola a zobrala ho rakovina.
Rakovinama iné príznaky takže ty by si mala ist aj na kožné a štítnu by som dala tiež sKO

autor
5. jún 2024

@stellarstar áno, ja viem, ale i tak som sa ešte nestretla, aby mladé dievča malo rakovinu, ale som si vedomá, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Ďakujem za tip na endokrynologiu, objednám sa aj tam.

stellarstar
5. jún 2024

Aj deti maju rakovinu, rakovina a ostatné choroby si vek nevyberajú jedno koľko má človek rokov

lius
5. jún 2024

mna podla popisu hned napadli premnozene kvasinky...ako si na tom s cukrom a skrobmi?

autor
5. jún 2024

@lius cukor sa snažím obmedzovať, ale určite nie v takej miere, ako by som mohla. Ale zasa ani nepreháňam. Skúsim úplne priškrtiť a nechám len prírodné cukry, že či to pomôže. Ďakujem za tip

hedviga2
5. jún 2024

@taynee že by aj vtiahnutú bradavku? výtok z nej a možno aj svrbenie

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lius
5. jún 2024

byt tebou, idem do lekarne drmax a zmeriam si glykovany hemoglobin (vysetrenie za 4.50eur) a zistis, ci nemas problem s cukrom, teda s inzulinom...ma to priamy suvis s kvasinkami v tele

anavixy
5. jún 2024

Ja nemam nic proti kortikoidom, ale nebolo by lepsie rovno spravit sono a ster a rovno vylucit alebo potvrdit zakladne mozne dg? Kortikoidna mast ti mala ako pomoct? Neviem. Skusila by som vylucit kvasinky tak, ze pouzijes pripravky na ne urcene, ci uz krem s obsahom clotrimazolu alebo ine antimykotikum (google, adc.sk, niektore su bez receptu, niektore na predpis - napr Diflucan), okrem toho existuju aj babske rady ako voda so sodou bikarbnou atd, gencianku nie! Kortikoidy by ti na kvasinku nepomohli. Proti svrbeniu si mozes dat antihistaminika, ak mas.
A k tvojej otazke: ano, samozrejme, ze aj v 26r mozes mat rakovinu (netvrdim ze ju na zaklade tvojich symptomov mas). Naozaj si este nepocula o tom kolko mladych ludi a kolko mladych zien ma rakovinu? Moja spoluziacka na VS mala rakovinu vajecnika v cca 23 rokoch, nastastie sa vyliecila.

autor
5. jún 2024

@anavixy pred 2 týždňami som bola u dr. Termin na sono mám na konci júna. Lekár mi dal dva týždne na tu mastičku. Videl bradavku, to mi predpísal.. canesten som si dávala pár dni pred vyšetrením, tiež nepomohol (davala som si ho fakt zopár dní kým som nebola na vyšetrení, možno by pomohlo natierať týždeň vkuse)
Osobne nepoznám nikoho mladého s rakovinou prsníka. Štatistiky tiež hovoria o málo prípadoch v takomto veku rak. Prsnika. Poznám len jednu ženu ktorá mala rakovinu v 37rokoch. V rodine tiež nemáme pozitívnu anamnézu. Samozrejme sa chytám každej slamky, verím že to nebude nič vážne ale som si vedomá, že môžem byť práve ja tá, ktorá ju bude mať v tomto veku. Preto ma zaujímali skúsenosti a samozrejme typy, čo to môže byť.

dorothee
5. jún 2024

Nekojis?Tehotna si neni?Ja som mala svrbive bradavky,neskor sa mi na nich urobil aj akoby ekzem,supali sa mi..ale ja som to mala z kojenia,premnozene kvasinky,dostala som krem,a musela ho poctivo natierat aj ked mi priznaky vymizli este par dni potom..

gemerka17
5. jún 2024

Myslieť hneď na rakovinu na základe ničoho je fakt mimo. Daj si dokopy myslenie autorka, nie je to v poriadku. Keď takúto tvoju teóriu pred lekárom spomenieš, tak ťa zaskatulkuje ako hystericku hlúpu pacientku.
Ono každá rakovina ma svoju diagnosticku cestu a jedno základné vyšetrenie ako napr. sono nestačí.
Hľadáš problém tam kde nie je.

atelou
5. jún 2024

Erika Mokry v 27r.
Influencerka. Celý príbeh má na istagrame

11bodka11
5. jún 2024

Svagrina mala rakovinu prsnika ako 28 rocna. Nepije, nefajci,nikto v rodine to nemal. Vyliecila, sa.

tilly
5. jún 2024

@lius zaujal ma ten test na cukor. To len prídem do hociktorej Dr.max a tam mi to urobia?

tilly
5. jún 2024

Nemysli hneď na rakovinu. Dobre, že sa dáš vyšetriť je super, ale snaž sa vyhýbať stresu. Ak by to aj bola rakovina, čo nemusí byť, tak ak je včasne diagnostikovana, šanca na vyliečenie je vysoká.
Na onkológii je kopec mladých ľudí. Videla som tam vždy aj mladé kočky. Ja som mala 35.

midori123
5. jún 2024

Ja ti nechcem brať ilúzie o tom, že rak prsníka nemôžu mať mladé ženy, ale žiaľ majú, sama som ju prekonala, som v skupine Amazonky na FB a žiaľ, boli tam aj mladé ženy, ktoré jej podľahli..
Ale pevne verím, že u teba to bude iný a ľahko riešiteľný problém.
Uvidíš, drž sa 🙂)

autor
5. jún 2024

@gemerka17 pagetov syndróm prsníka. Všetky príznaky sedia okrem vpáčenej bradavky. Človek nikdy nevie. Hysterická a ani hlúpa nie som. Pýtala som sa na názory. Radšej budem pripravená ako prekvapená. Človeku pri rôznych príznakoch napadnú rôzne veci. Budem len šťastná, keď to bude nejaká priblbla mykóza.

autor
5. jún 2024

Ďakujem všetkým za komentáre 🫶

gemerka17
5. jún 2024

Vieš ale takto si vnímaná lekárom. Ešte nemáš žiadne ani základné vyšetrenie za sebou a už máš raritný druh rakoviny. Takýto postoj nikdy nerobí dobre a skôr pre neho skončíš u psychológa a psychiatra ako hysterka ako u špecialistu zaoberajúceho sa danou časťou teľa. Je fajn, keď si o tom niečo prečítaš aj sama, ale nehľadaj v prvom rade príznaky ochorenia (keď začneš googliť tak podľa príznakov má potom každý jeden človek na planéte rakovinu niečoho) ale diagnostické metódy a postupy, ako by malo vyzerať vyšetrenie s cieľom na vylúčenie danej diagnózy a taktiež, aby si rozumela potom "odbornej" lekárskej správe a záveru a pýtala sa otázky k veci u lekára.

lius
6. jún 2024

@tilly nie do hociktorej, treba si tam zavolat, v ZA to robia v 2

tilly
6. jún 2024

@lius ďakujem