Rakovina krčka maternice

diellza
6. feb 2023

Dobry den, zaujima ma ci tu ma niekto skusenost s priznakmi karcinomu na krcku, pripadne nasledny postup, ako sa to doriesilo, ci stacilo len “vyrezat” postihnute tkanivo z krcka, viem ze zalezi od stadia, ale povedzme v pociatocnom alebo vyssom stadiu, ci by to bolo dostacujuce ak by bol karcinom ohraniceny len na krcok.. je tu vela diskusii na tuto temu, precitala som ich od A po Z, ale nenasla som info ktore som hladala, preto zas otvaram temu, snad sa niekto neurazi 🙂 ak ste si tym niektora z vas presla, hlavne tie priznaky ma zaujimaju.. pocas posledneho roka mi cytologie vychadzali ako pocasie, raz dobre raz horsie, vsetko sa skomplikovalo po porode ked som isla na vysetrenie a nie som si ista ci to s tym vsetko suvisi 🤯 budem vdacna ak sa zapojite

biaa
6. feb 2023

@diellza ahoj no ja som aktualne asi 3 týždne po LEEP vždy som mala dobrú cytologiu a cca minuly rok začiatkom leta boli trosku nezrovnalosti na smeroch brala som 3 mesiace deflagyn následne sme robili rozšírený ster a vyslo mi ťažké CIN III takze mi bola odporučená konizacia bola som z toho strašne nestastna ale vyvíjalo sa to velmi rýchlo k horšiemu takze som aktualne po zákroku kľudne sa opýtaj niečo konkrétne 🙂) cca v lete by som mala mat kontrolnú cyto ale vyzera že zo mna vybrali vsetko

katinka71
6. feb 2023

ja som mala diagnostikovany karcinom krcku,vysiel mi zly ster PaP iV,necakala som na dalsi ster hned som si zajednala termin na op/konizaciu),vysiel mi karcinom in situ cize vsetko bolo odstranene,odvtedy su 2 roky a vysledky PAP mam dobre,ine priznaky som nemala

diellza
autor
6. feb 2023

@biaa cin vam vyslo asi uz z histologie po biopsii, ano?

diellza
autor
6. feb 2023

@katinka71 ja cakam na vysledky z histologie + mri, bez toho nechceli dalej nic robit 🤷🏼‍♀️ na zaklade coho u vas vedeli kolko bude stacit skonizovat? Ak uz tam teda karcinom bol, neskumali ci sa nemohol rozrast ?

katinka71
6. feb 2023

@diellza z histologie vedeli ze aky nador je tam a ci bol odstraneni cely odobera sa aj kus zdraveho tkaniva ,ak by nebol cely odstraneny tak to histogia ukaze

biaa
6. feb 2023

@diellza CIN III mi uviedli do papierov ešte pred akýmkoľvek zákrokom po druhom rozšírenom stere. práve cakam až v júni pôjdem na kontrolný ster ale tkanivo ktoré mi pri konizacii odobrali bolo komplet vybrate take info prislo z histológie už po zákroku na základe tkaniva ktoré im poslali.

diellza
autor
6. feb 2023

Tak ja tomu uz nerozumiem, ked mi odoberali biopsiu mohli hned spravit konizaciu.. z cytologie a kolposkopie to podla dr nebola “az taka tragedia”.. no a kde to v priebehu pol roka skoncilo, zaujimave 😏
Po obycajnom vysetreni krvacanie ako pri zabijacke, po biopsii to na dva dni ustalo a odvtedy zase.. kazdy den a vela
A nerozumiem teda ani dg CIN III, ked vraveli ze cin sa znacia uz histologicke vysledky, pokial je to z cytologie moze byt ASCUS, ASC-H, LSIL, HSIL a pod.
Nikto z lekarov sa k nicomu nevyjadril, vraj len cakat, nadsene sa ale netvarili

biaa
6. feb 2023

@diellza no mne zatĺkala doktorka prvý pól rok stále že jej vyšli zle vysledky a že mi ešte nemôže povedat že stále to nieje iste a podobne a posledný ster mi robila nejak na jesen zo bolo CIN III, HPV 16,18 a HSIL a na zimu mi dali hneď termin na konizaciu

diellza
autor
6. feb 2023

@biaa to sa tesim, ze sa to vo vasom pripade hned a radikalne vyriesilo 🙂 aspon mate pokoj

katinka71
6. feb 2023

mne vysiel HSIL a este chceli o polroka ster ,ja som hned volala do nemocnice kvoli terminu, a potom ma kazdy z dr chvalil ze som necakala a hned riesila

diellza
autor
6. feb 2023

@katinka71 bola som tehotna, velmi to nepripadalo do uvahy 🙂 jedine v krajnej moznosti

biaa
6. feb 2023

@diellza no ja som sa práve velmi bala a zdalo sa mi to unáhlene radšej by som prijala nejakú alternativu :( ale gynekologička je rodinná známa a teda dala som na nu dala som sa aj dodatocne zaockovat rekovalescencia bola omnoho lepšia ako som cakala tej som sa bala najviac 😀

katinka71
6. feb 2023

@diellza tak ano tehotenstvo to je ine,ja pracujem vyse 30 v nemocnici tak hned riesim radikalne,to vycakavanie je najhorsie so vsetkeho kym sa clovek dostane ku diagnoze

diellza
autor
6. feb 2023

@biaa ja sa zas konizacie ani nebojim 😣 taky kratky zakrok, rada by som isla 😀 len uz to asi dopadne kusok horsie.. mam taky pocit

diellza
autor
6. feb 2023

@katinka71 presne ste to vystihli.. to nekonecne cakanie je na nervy! Vsade kde pridete, lekari na seba medzi sebou len “kydaju”, ten mal spravit to a tamto, ten mohol zas urobit to a to.. ani sa nezhodovali v dalsom postupe, samozrejme si clovek vyberie to co mu v danej situacii viac pasuje.. dala som na radu onkogynekologa, najprv babo potom konizacia s cim moj obvodny teda vobec nesuhlasil, ale ved som si myslela ze vacsi odbornik je snad onkogynekolog ked denne skuma len tieto veci. Ale co uz, spat nic nevratim 🙂

biaa
6. feb 2023

@diellza no samotny zakrok nie to sa dalo akurát je to take nepríjemne no teda ja som z toho nebola nadsena 😬 ja som sa skôr bala he 6 týždňov budem musieť lezat to bol pre mna koniec sveta ale po tyzdni som fungovala akoby nič 😀

katinka71
6. feb 2023

ja som sa dozvedela vysledok den pred sterdrym dnom volala mi gynekologicka o 20 vecer domov .cele vianocne sviatky pokazene ,najhorsie na tom bol mm te iba plakal ja v plnom prude chystanie na vianoce som to nemala az tak cas sa tym zaoberat najblisie som dostala termin na kliniku az 11.1 a termin operacie 25.2,po peracii som mala velke problemy s krvacani to som bola na klinike ako na klaviri a este zdvotna poistovna ma po 2 tyzdnoch od operacii vyhodila z PN do roboty ,pracujem na tazkom oddeleni kde musim dvihat aj 100 kg ,zijem v rakusku tu su podmienky ine ako na sk,tu moze zamestnavatel prepustit aj pocas PN

biaa
7. feb 2023

@katinka71 no boze to ja zas po 3 dnich som bola fit po tyzdni som už bola vo fitku a do prace som sa pýtala dama lebo mi bolo doma dlho ale prácu mám sedavu to je v…. Fakt🤦🏼‍♀️