Ahojte! Dcera ma 11 rokov a všimla som si, že už jej začína pubertálny vytok. Je to predzvesť menštruácie? Alebo to môže ešte dlho trvat kým ju dostane?
https://www.martinus.sk/?uItem=139502
Takychto knizociek tam najdes viac...jednu dokonca napisala autotka s 15 rocnou neyerou vola sa nejak Dostala som to....mnohe dievcata sa hambia pytat....a citat si to verejne....takto mozu v sukromi izby si precitat co ich caka a neminie a moze to byt branou k diskusiam s kamoskami a mamou a nehladali overene info na nete, kde nemusi byt pravda...
Načo na gyndu pre boha ženy☹ ja som to mala dost dlho pred kramami možno aj rok. Nerob z toho stresy sebe aj dievcatu.
@pribinak / presne tak
@katulienkax / aj ja som mala dlho hadam aj od 11 r a v 12 som dostala
@pribinak aka trauma na cely zivot,preboha? Bola som so 6 rocnou a uuplne v pohode. Je to lekar a kazde dieta by malo byt vedome,ze tam pomahaju a nie robia traumu. Traumu ma dieta z vojny,rodicov alkoholikov a podobne.
@stanulienkat by si bola prekvapená čo to niekedy urobí z dievčatami taka príliš skorá návšteva
6 ročná je malé dievčatko, 11 ročne dievča je v puberte, porovnávaš neporovnateľne
Moja sestra robí v nemocnici, tá by ti vedela porozprávať iné príhody
@stanulienkat Ja som mala "traumu na cely zivot". Nie doslova, ale bola som u lekarky v podobnom veku. Poslala ma obvodna, lebo som mala zdravotne problemy a nevedel nikto prist na pricinu, tak povedala ze treba ist ku gynekologicke.
Ked som prisla, lekarka bola na oddeleni, hovorila so mnou sestricka - stylom: No ako menzes? Aky mavas? Ja mam vzdy krce a potom krvacam v celych kusoch zrazenin. No neviem ti ta doktorka bude vysetrovat zo spodu, najcastejsie to robi cez konecnik. A co mi tu reves, dakto klopal, chod otvorit dvere...
Mala som 13 a vobec som neptrebovala pocuvat ako krvaca sestricka a citit sa ako auto v servise, ze vysetrovat "zo spodu".
Potom ma poslala domov, mala som vela pit a prist vecer na oddelenie na ultrazvuk cez brucho. Cakala som na chodbe 3 hodiny, islo mi rozpucit mechur. Ked ma vzala a zacala vysetrovat, tak sestricka strcila do ordinacie hlavu, ze ma tam tehotnu a potrebuje ultrazvuk - lekarka na mna, ze rychlo vstavaj a pockaj von... s nohavicami stiahnutumi pod bedrami, s bruchom od gelu ma vyhodila na chodbu.
Citila som sa tam tak neskutocne ponizene, ziadna zakladna ucta. Na chodbe na mna vsetky ostatne pacientky zazerali ako keby som v 13 otehotnela alebo co, mne tiekli slzy po tvari...
Nemala som z toho realne traumu, ale citila som sa uplne ponizena. V 13 tich som bola este dieta na zaciatku puberty, vsetko to pre mna bolo citlive a pristup lekarky aj sestricky bol hnusny.
Ak si nala ty s dcerou pohodovu skusenost, tak je to skvele.
dnes v 12-13 maju niektore dievcata sex damy, tak by som dramu z navstevy gyndy nerobila. Samozrejme spravne to nie je a ani neni treba aby autorka s dcerou k tej gynde sla. Urcite staci ist len ked je vazny problem.
Netreba nikam chodiť, ak nemá iný problém. Aj moja dcéra mala asi rok výtok a potom dostala menštruáciu. Nemala ešte ani 11 a to už bola štvrtá v triede. Neviem si predstaviť, že by som ju teraz bezdôvodne ťahala po gynekológoch. V tomto veku sa hanbia o tom aj rozprávať, nie to ešte ísť na vyšetrenie.
@yollanda myslim ze moze, ked sa situacia upokoji mozes ju zobrat na gyndu, pripadne napr. V martinuse je krasna knizocka pre dievky, ja som kupila neteram ked mala starsia 10 (moja je inak obdarovane dievcatko, veci chape inac). Je tam vsetko krasne vysvetlene. Neodolala som. Citali ony a isto i ich sesternice.