Ahojte. Ja len by som chcela vyvsetlit ako funguje vonkajšie a vnútorné vyšetrenie (sono) nie je to to isté, len sa to inak robí?... Prosto vysvetlite niekto čo a ako funguje? 😅
@martina333x vonkajšie - gél na brucho a prechádza ti po povrchu brucha, vnútorné - vyzerá to ako vibrator 😄 taká tyč, dá nato kondóm gél a zavedie to dnu - neboli to
Nerozumiem celkom, chceš vedieť, aké je vonkajšie a vnútorné vyšetrenie, či aký je rozdiel medzi nimi?
Gynekológ vyšetruje pomocou gynekologickeho zrkadla, skontroluje "vonku" napríklad šitie po pôrode, hojenie rany, potom vnútorné vyšetrenie kontroluje krcek maternice, urobí ster, vyšetrí palpacne (rukou) trebárs výšku maternice v tehotenstve.
Potom máš vonkajšie usg - cez brucho, alebo vnútorné - sondou cez posvu.
@martina333x ahoj, ja len dodám, že ak nie si tehu ani panna (nie som si istá ako je to pri pannách), tak štandardne ide dovnútra, cez ten vnútorný uzv viac vidí a vie lepšie zmerať všetky parametre. Vonkajší sa používa, keď je žena tehotná a zas je plod-bábätko lepšie vidno cez brucho. Alebo možno je to bezpečnejšie pre bábo, neviem presne. Každopádne, ak nie si tehotná a nie si panna (možno aj ak si, neviem, ja už dávno nie som panna, tak možno sa medzitým technika pohla vpred), pravdepodobne ti bude robiť uzv cez pošvu, ak ťa toto zaujímalo.
@didi2102 ale vaječníky sa dajú pozrieť oboma spôsobmi však? Len hľadám aký je rozdiel vo výsledku. V čom je jedno lepšie ako druhé?
@martina333x myslim ze vnutorne je detajlnejsie..ale neviem..
@martina333x dajú sa pozerať aj aj ,vnútorné je ale detailnejšie,ja s bola akurát včera na preventívke a robila mi tým vnútorným aj ultrazvuk či nemám cysty a napr maternica je ok ale predtým čo som mala dr on robil sono väčšinou len cez brucho, ozaj tohto sa nemáš prečo báť
Vonkajšie je keď beha doktor son sondou po bruchu, pri vnútornom vloží sondu (iný typ) do pošvy a vyšetruje.