Prvé príznaky menopauzy

29. jan 2023

Ahojte,

mám 45 rokov a doteraz menzes ako hodinky, PMS riadne nervy, asi to viacere poznate.
Ale teraz mi menzes meska, co sa stalo asi 2x v zivote ( okrem tehotenstiev) a velmi ma bolia prsia, ako ma bolievali kedysi pred menzesom. Tiez sa mi dekolt akosi vyhadzal.
Tehotna pravdepodobne nie som, aspon dufam ze sa nieco neprepchalo cez kondom prave teraz na sklonku plodnosti, ked mi to cely zivot fungovalo a nikdy som nebola neplanovane tehotna.
Mali ste niektora taketo prve priznaky?

anjelicek26
29. jan 2023

Najprv by som si spravila ten test, nebola by si prva ani posledna, kde sa prave "ku koncu plodnosti" zadarilo...

kakakina
29. jan 2023

Ja mám 48 , menzes jak hodinky a pred dvomi mesiacmi mi vynechal cely mesiac, tiež ma fest boleli prsia. Další mesiac bez príznakov prišiel , tyzden pauza a prišiel další. Inak nič . Som zvedavá čo bude ďalej.

autor
29. jan 2023

@anjelicek26 ten si urobim hned ako sa mi podari zbehnut ho kupit. Ale to by ma asi slak trafil na mieste keby bol pozitivny 🤦

elenka74
29. jan 2023

Ja mám 48 a menzes mi chodí každý 5. - 6. týždeň, minule mi prišiel dokonca až na 7. týždeň a tiež ma prsia strašne boleli a mala som ich krásne pevné 😀

anjelicek26
29. jan 2023

Daj vediet ako dopadnes, trafil by ta slak sice, ale rozdychala by si to, verim tomu

autor
29. jan 2023

@elenka74 to je celkom dobra vyhliadka 😃

marika1066
6. feb 2023

Ahojte, ja mám 48 rokov tiež mi to nejako divne už funguje, nieked mi mešká pár dni, ale vždy príde, ale keď mi skončí po 2,3 dňoch začnem špiniť tiež pár dni a divný zápach to má, doktor vždy povie že je všetko v poriadku a menopauzu ešte nemám,,, ale teraz som mala 23 januára , po skončení to iste akurát stále má bolia veľmi prsia a taký jemnulinly výtok mám uz mi je aj trápne volať doktorovi , máte to aj vy tak niektorá?

autor
6. feb 2023

@anjelicek26 menzes prisiel o styri dni 💃 nikdy som ho nevitala taka nadsena 😃

akvi
6. feb 2023

@marika1066 ja sice nemam take problemy, ako ty, ale teda tiez sa posledny rok zaujimam, preoze tiez mi uz menzes chodi akosi nepravidelne a je proste iny. Takze moj celorocny "vyskum" 😂😂 - tie prejavy u zien po 45-ke su fakt strasne rozne, kazda to mame inak a ja sa uz smejem s kamoskami, ze kazdej dr. povedal, ze je to ok, aj ked kazda mame tie svoje priznaky.. Takze ak chodis k dr. pravidelne, tak sa neboj, tie prejavy maju tisic podob a pre mna najdesivesjia info je, ze to moze trvat kludne este aj 10 rokov takto.. Ze teda nepravidelny menzes, spinenie mimo cyklu, rozne prejavy ako pri PMS a pod.. No fakt radost.. 🙄 Myslim si, ze najnebezpecnejsia komplikacia u zien po 45 by mohol byt nejaky myom, alebo cysta, (samozrejme, aj zhubny nador a pod.., ale myomy su prekvapivo velmi velmi caste a robia sarapatu), ale to ked dr. vyluci, tak by som sa teda nijako nestresovala.. Mna dr. "zrusil" este aj ohladne testov na menopauzu, povedal, ze je to uplne zbytocne robit, pretoze ta hladina hormonov kolise a ze on vidi lepsie, ako som na tom, podla vysky sliznice a pod.. neviem, ako inde, ale mne dr. robi vzdy aj vnutorne sono, aj potom cez brucho, proste prezrie dokonale.. No tak som si povedala, ze kaslem na to, treba to proste prezit nejako.

marika1066
12. feb 2023

@akvi no tak ja som dostala zas menzes a to riadny , ja som z toho mimo, ale volala som sestričke a že vraj to všetko patrí k tej perimenopauze, takze čo už jedine dúfať a pravidelne chodiť na kontrolky, ale aspoň má prestali konečne bolieť prsia ,, no uvidíme čo ďalej

akvi
12. feb 2023

@marika1066 mne najviac pomáha pohyb. Pravidelne, každý deň intenzívna hodina, úplne stačí rýchla chôdza. A keď mám silný menzes, tak čaj a tinktúra z pastierskej kapsicky, rutín a Ccko. Ja musím potom aj železo dopĺňať, lebo to potom fakt cítim, že som anemická. Keď sa nehybem, tak mám veľmi krátky a silný cyklus. Takže sa cítim fakt pod psa z toho.

marika1066
12. feb 2023

@akvi no veď ja mám malo pohybu, už rok som na marodke čakám na operáciu chrbtici ,,, všetko sa ku dako nakopilo a teraz ešte aj toto ,,, ale cítim že pohyb mi chyba, len veľmi nemôžem športovať jedine tie prechádzky, ale aj to sa bojím, mávam závraty