Ahojte je tu niekto kt ma dietatko s najtahsim stupnom razstepu chrbtice a ma uz dalsie deti a ci su zdrave?vdaka za kazdu odpoved
@martuliiik moj maly je uplne ako zdravy zvazujem ale dalsie dieta abmam troska obavy tak potrebujen povzbudit 🙂 vdaka
@spajky mne napríklad Grochal krásne ukázal chrbticu poslednej dcéry , normálne som videla krásne rebrá stavce ..všetko , aj mozgové štruktúry mi ukazoval. Grochal a Dankovič sú v morfologickom na Slovensku špičky. Prsty počítal ..jedine čo mi povedal že nevie je rážtep podnebia , to sa objaví až po pôrode ...ale to platí pre všetkých .
Ak sa rozhodneš ber napríklad femibion už 3 mesiace predtým .
U mňa prvé tehotenstvo skončilo potratom , bola tam VVCH , o rok na to sa mi narodil syn s rázštepom brušnej steny ... už sme sa báli mať ďaľšie , o 9 rokov som ostala tehotná a mám zdravú dcéru 🙂 genetika je u nás tiež v poriadku , pri prvom tehotenstve som prekonala cytomegalovirus :-/ , mali sme určite dlhšie počkať s druhým bábom
Strach tam bol veľký , mala som robené aj morfologické sono u Mudr Holáňa
@spajky no obdivujem Ťa, že do toho ideš, aj keď máš určite strach. Neviem, byť celé tehotenstvo v strachu, či to nemá vplyv aj potom na to dieťa ? Mám len jedného syna a mali sme problém s krvou, syn je našťastie v poriadku, od druhého dieťaťa ma síce primár neodhováral, len mi povedal vetu : " Viete, pokojne druhé dieťa majte, no 90% budete mať to isté " a to mi stačilo. Pri tom, moja mama s otcom majú ten istý problém a ja ako ich dieťa som ten problém nemala a ani môj brat. Kde zobral ten lekár tú istotu? Pretože druhé dieťa som chcela, no po tej jeho vete, sme už nemali, čo som občas vo svojom živote aj ľutovala, a dlho trvalo kým som sa s tým vyrovnala, no vyrovnala, pretože - čo ak by to druhé dieťa zostalo postihnuté, čo po tom ? Veď ma varovali....neviem, je to veľká dilema, asi som zbabelec, no stále som mala na mysli aj to moje druhé dieťa, že ak by bolo postihnuté - čo ak by mi to raz vyčítalo ? A toho som sa vtedy obávala najviac, že aký život by som tomu dieťaťu prichystala, nevidela som už svoju túžbu a to mi pomohlo sa zmieriť.
ja uz jedno dieta zdrave mam a syn je druhy mne genetika nevysla ja viem teda som si skoro ista ze to mam z chripky na zaciatku tehu ☹ strach je ale to som mala nakoniec vzdy aj pri prvom aj druhom ....
@spajky mám kamarátku, ktorej prvý syn má razstep chrbtice a mnohé ďalšie diagnózy. Lekári mu nedávali žiadnu šancu. Dnes má 18 rokov a je z neho šikovný a múdry chalan, hoci s vážnymi zdravotnými ťažkosťami. No a potom má dve ďalšie zdravé deti 6 a 3r.