Prvé dieťa má rázštep chrbtice. Bude ďalšie dieťa zdravé?

spajky
17. jan 2017

Ahojte je tu niekto kt ma dietatko s najtahsim stupnom razstepu chrbtice a ma uz dalsie deti a ci su zdrave?vdaka za kazdu odpoved

martuliiik
17. jan 2017

@spajky mám kamarátku, ktorej prvý syn má razstep chrbtice a mnohé ďalšie diagnózy. Lekári mu nedávali žiadnu šancu. Dnes má 18 rokov a je z neho šikovný a múdry chalan, hoci s vážnymi zdravotnými ťažkosťami. No a potom má dve ďalšie zdravé deti 6 a 3r.

spajky
autor
17. jan 2017

@martuliiik moj maly je uplne ako zdravy zvazujem ale dalsie dieta abmam troska obavy tak potrebujen povzbudit 🙂 vdaka

libawet
17. jan 2017

@spajky no ja by som rozhodne do toho už druhý raz nešla, to hovorím za seba, ale tak každý sme iný....

sissy27
17. jan 2017

@spajky mama má staršieho brata, ktorý sa narodil s rázštepom chrbtice, mama ako druhé dieťa je úplne ok... treba zistiť, čo za tým je, či je to nejaká genetická záležitosť a je pravdepodobné, že sa to bude opakovať, alebo to proste bola náhoda...

spajky
autor
17. jan 2017

@sissy27 nie u mna to nebola genetika skor vplyv vonkajsieho prostredia virus slnko atd.....

spajky
autor
17. jan 2017

@libawet ja mam prvu dcerku a ta je uplne zdrava syn je druhy a ma razstep tak si myslim ze je to nahoda aj ked mas prve dieta zdrave neznamena ze druhe bude tiez zdrave ale urcite uzmam strach ...

maminuska
17. jan 2017

@spajky ja mám prvú dcéru postihnutú a mám ďalšie tri deti zdravé ... ja som do toho išla trikrát . Dcéra síce nemá ráštep, ale postihnutie je tam .

spajky
autor
17. jan 2017

@maminuska ja si tiez myslim ze treba ist do toho a nebat sa asi aj kamosky my vravia ze kde maju oni istotu ze nebude mat dalsie chore tak ako by som si ja nepomyslela pri druhom dokonca sme to zistili az po porode ...

maminuska
17. jan 2017

@spajky pozri ja som urobila všetko preto aby sa to odhalilo ak by tam niečo bolo . Amnio , morfologický ultrazvuk u Grochala alebo Dankoviča ...a potom som sa modlila aby som mala pôrod v poriadku .

spajky
autor
17. jan 2017

@maminuska vsat to ja som pri malom nebola na 3d a stale mi sice robila 2d ultrazvuk a nic neodhalila zacnem hlavne zmenou lekara hned ked sa rozhodnem byt tehu

maminuska
17. jan 2017

@spajky mne napríklad Grochal krásne ukázal chrbticu poslednej dcéry , normálne som videla krásne rebrá stavce ..všetko , aj mozgové štruktúry mi ukazoval. Grochal a Dankovič sú v morfologickom na Slovensku špičky. Prsty počítal ..jedine čo mi povedal že nevie je rážtep podnebia , to sa objaví až po pôrode ...ale to platí pre všetkých .
Ak sa rozhodneš ber napríklad femibion už 3 mesiace predtým .

spajky
autor
17. jan 2017

@maminuska to urcite aj kyselinu listovu urcite sa chustam min 3m vopred ta je proti razstepu najucinejsia

sarajaja
17. jan 2017

U mňa prvé tehotenstvo skončilo potratom , bola tam VVCH , o rok na to sa mi narodil syn s rázštepom brušnej steny ... už sme sa báli mať ďaľšie , o 9 rokov som ostala tehotná a mám zdravú dcéru 🙂 genetika je u nás tiež v poriadku , pri prvom tehotenstve som prekonala cytomegalovirus :-/ , mali sme určite dlhšie počkať s druhým bábom
Strach tam bol veľký , mala som robené aj morfologické sono u Mudr Holáňa

libawet
17. jan 2017

@spajky no obdivujem Ťa, že do toho ideš, aj keď máš určite strach. Neviem, byť celé tehotenstvo v strachu, či to nemá vplyv aj potom na to dieťa ? Mám len jedného syna a mali sme problém s krvou, syn je našťastie v poriadku, od druhého dieťaťa ma síce primár neodhováral, len mi povedal vetu : " Viete, pokojne druhé dieťa majte, no 90% budete mať to isté " a to mi stačilo. Pri tom, moja mama s otcom majú ten istý problém a ja ako ich dieťa som ten problém nemala a ani môj brat. Kde zobral ten lekár tú istotu? Pretože druhé dieťa som chcela, no po tej jeho vete, sme už nemali, čo som občas vo svojom živote aj ľutovala, a dlho trvalo kým som sa s tým vyrovnala, no vyrovnala, pretože - čo ak by to druhé dieťa zostalo postihnuté, čo po tom ? Veď ma varovali....neviem, je to veľká dilema, asi som zbabelec, no stále som mala na mysli aj to moje druhé dieťa, že ak by bolo postihnuté - čo ak by mi to raz vyčítalo ? A toho som sa vtedy obávala najviac, že aký život by som tomu dieťaťu prichystala, nevidela som už svoju túžbu a to mi pomohlo sa zmieriť.

spajky
autor
17. jan 2017

ja uz jedno dieta zdrave mam a syn je druhy mne genetika nevysla ja viem teda som si skoro ista ze to mam z chripky na zaciatku tehu ☹ strach je ale to som mala nakoniec vzdy aj pri prvom aj druhom ....

hors
17. jan 2017

@spajky ahoj ja mam dieta sama s razstepom ale mäkeho podnebia a mam dalsie zdrave ale mam kamaratku ktoraa ma dcerku stouto diagnozov a ma teras 12 r a je sikovna velmi a potom maju chlapceka a je zdavy:0).Je tu skupina Razstepacik pridaj sa tam ti baby radi poradia :0)

spajky
autor
17. jan 2017

@hors dik idem ta 🙂

hors
17. jan 2017

@spajky zamalicko🙂