Protilátky SSA v krvi

elizita
30. apr 2014

Ahojte, uz par rokov chodim k reumatologicke kvoli navalovym boliestiam klbikov na ruke, zvycajne na jedne. Kazdeho pol roka mi berie kontrolne krv, ci sa mi vysledky menia. Doteraz som si zaznamy a vysledky nikdy necitala, kedze mi tam nikdy nic nenasla. Az v januari, ked mi do telefonu oznamila, ze "no, nieco sa tam deje" . Ale ze ked sa citim dobre, mam prist tak cca o 4 mesiace. Zbehla som k nej a ze zapal nie je, ale mam tam protilatky SS-A a tie naznacuju, ze sa mi moze vyvijat nejake autoimunne ochorenie. Oznamila som jej o mojom zamere otehotniet. Zverila mi, ze prave tieto protilatky mozu mat za nasledok, ze dieta by mohlo mat srdcovu poruchu. Ze mam prist o mesiac na kontrolny odber a potom uvidime, ze ma mozno posle do NURCH. Hodnotu SS-A mam 25, reuma faktor, tam mam tiez nejaku hodnotu, ale je v norme. Stretli ste sa niekto s tymito protilatkami? Neviem, ci mozem alebo nemozem otehotniet, ci to netreba predtym liecit a ci cakat az na vsetky vysetrenia. Len to mi pride take hrozne natahovanie casu, kedze len na vysledky od nej budem cakat 4 tyzdne a ktovie ako rychlo pridem na rad do NURCH.

tivka
5. máj 2014

@elizita Ahoj, ja mám tiež zvýšenú hladinu protilátok SSA (anti-Ro) v krvi. Ked som bola na vyšetrení v NURCH-u, tak tam mi potom zistili, že mám Sjogrenov syndróm (tie protilátky som vtedy mala okolo 300) a nasadili mi liečbu (a protilátky sa mi potom znížili na okolo 100). Ty si mala nízku hladinu protilátok. Myslím, že sa tieto protilátky môžu vyskytovať aj pri inom autoimunitnom ochorení. Ideálne, u zdravého človeka by mala byť hladina SSA na nule. Ak sú totižto tieto protilátky prítomné, môžu (ale nemusia) v tehotenstve škodiť srdiečku bábetka. Keďže tiež by sme chceli bábetko, pýtala som sa na to aj v Piešťanoch v NÚRCH hneď prvý krát ako som tam bola. Mne vtedy doktor povedal, že na začiatku by bolo lepšie sa nastaviť na liečbu - ale ja som mala predsa len vyššiu hladinu ako Ty. Že to riziko srdcovej vady pri týchto protilátkach je, ale je veľa žien, ktoré majú zdravé detičky. Tiež som si vtedy hľadala nejaké informácie aj na internete, ale veľa toho v súvislosti s tehotenstvom nebolo. Ak by Ťa Tvoja reumatologička po kontrolnom odbere poslala aj do Piešťan, spýtaj sa aj tam ohľadne tehotenstva.
Inak je pravda, že do NÚRCH-u objednávajú asi o mesiac a ďaľší mesiac sa potom čaká, kým Ti odtiaľ prídu výsledky. Takže je pravda, že je to na dlhšie.
A ozaj, keďže stres môže zdravotný stav zhoršovať, tak aj pri autoimunitných ochoreniach platí, že je dobré sa mu vyhýbať a zbytočne sa nestresovať. Zdá sa mi, že u mňa to funguje.

elizita
autor
9. okt 2014

Ahoj, no, takze som mala pri kontrolo hodnotu SSA už len 7 ... doktorka mi povedala,ze aj keby som to nemala v norme, tak to sa nelieci.. teraz som tehotna a obcas si na to spomeniem a dufam, ze mi pocas tehotenstva tieto protilatky zase neskocia.. na kontrolu mam ist len ak budem mat zase puchnutie klbov.. a vyhybat sa stresu? suhlasim, ze ovplyvnuje zdravie, ale je to mozne vobec? snazim sa, ale pokial som v praci a zodpovedna za xy veci, tak to nejde.. a pracovat sa musi..

elizbeth
18. mar 2017

Ahojte dievčatá @elizita a @tivka 🙂 táto vaša komunikácia ma zaujala, pretože mám tiež podobný problém, ako ste mali vy pred pár rokmi :/ ... len s tým rozdielom, že ja som práve v 26.tt, a až teraz mi zistili protilátky SSA /lebo som iba prednedávnom bola na prehliadke vo VURCHU.. chodím tam už niekoľko rokov/. Chcem sa opýtať, ako prebiehalo vaše tehotenstvo, a hlavne, či vaše deti sú v poriadku ?
O 3 týždne idem na sono do Bratislavy, aj doma do TN, kde sa zamerajú na tento problém.. Moje tehotenstvo prebieha myslím že veľmi dobre, bezproblémov /som prvorodička/, ale keď som si prečítala, že sa mám vyhýbať stresu- tak už teraz mi je zle, pretože v práci som sa mu bohužiaľ nevyhla a bojím sa, aby už teraz nebolo neskoro, keď už som za polovicou tehotenstva.. Dr. z VURCHu mi v správe odporučil - byť vedená ako rizikové tehotenstvo.. Viete mi poradiť aj takto po rokoch, prosím? Ďakujem za každú vašu odpoveď 🙂

elizita
autor
18. mar 2017

@elizbeth ahoj, ja som mala bezproblemove tehotenstvo, posledne testy ked som mala tu hodnotu 7, co je akoze dobre, mi robili v juni 2014, o mesiac na to som otehotnela.. klby mi od tehotenstva nezapuchli, akoby sa telo vycistilo.. tak som ani uz nemala dovod ist na kontrolu k reumatologicke

elizbeth
20. mar 2017

Aha, tak to je iný prípad. Ale ďakujem za info 🙂)

tritta
28. dec 2017

Ahojte baby možem sa opýtať ako ste dopadli s tými protilatkami a hlavne ako dopadlo tehu??

elizbeth
28. dec 2017

Ahoj @tritta .. mne veľmi dobre, tehu prebiehalo úplne v poriadku, aj pôrod .. malý má pol roka a je úplne oka ... aj keď je pravda, že nejaké cielené vyšetrenia sa mu nerobili, nebol dôvod ..

tritta
28. dec 2017

Tak to je super gratulujem k malému dodatočne 🙂 Lebo mam ten istý problém som v 20tt a zvýšené saa protilátky 🙁 Tak mam z toho dost stres ako to vsetko dopadne...

tritta
28. dec 2017

@elizbeth Tak to je super gratulujem k malému dodatočne 🙂 Lebo mam ten istý problém som v 20tt a zvýšené saa protilátky 🙁 Tak mam z toho dost stres ako to vsetko dopadne...

angelinja
2. okt 2019

prpsim vas bol tam niekto v nurch piestany u mudr duris?dakujem