Dobrý deň prajem, prosím vas viete mi nejak pomôcť, po porode mam prolaps močového mechúra a stále sa to zhoršuje. Ako by som mala postupovať, mam ist za gynekologom, alebo ako? Mali ste niektora takýto problém. Ďakujem za každé info.
@safina541 tiež to mám, rodila som tento rok. Bolo to až také zlé, že mi pošvová stena vystupovala von a šúchala sa o spodné prádlo. Po pol roku sa to trochu stiahlo. Dá sa to vraj zmierniť kegelovými cvikmi, ale ešte som sa k nim nedostala. Zbierala som si informácie o lekárskych zákrokoch a rozhodla som sa, že ich nepodstúpim.
Ja to mam tiež, tak dolu a pri chôdzi mi to zavadzia. Cítim aj bolest brucha, je mi tak divne. Ja to mam 10 mesiacov a skor je to horsie ako lepšie. Zvažujem operaciu, ale neviem aky je postup pri tom
a teda toto sa moze riesit s gynekologom.
Je to citlivá téma, ale napíšem skúsenosť sem, veľmi malo sa o tom píše a potom sa nedá nájsť žiadne info…
Ja som mala po pôrode prolaps pošvovej steny. V podstate na konci šestonedelia som si všimla “vyliezajuce” tkanivo, zavadzalo a hlavne psychicky to bolo veľmi nepríjemne. Nemala som únik moču, skôr problém s únikom plynov a častým nutkaním na stolicu (čiže vážnejší prolaps čreva ako prolaps mechúra). Po dvoch rokoch od pôrodu (jeden rok som vynechala preventívku) ma môj obvodný gynekológ poslal na vyšetrenie k urogynekologovi do nemocnice. Vyhodnotil to tak, že prolaps pošvovej steny treba operovať a začína sa mi uvoľňovať aj maternica, ale to by sa malo dať napraviť aj cvičením panvového dna. Na konci septembra som bola operovana (predná a zadná plastika pošvovej steny). V utorok som nastúpila do nemocnice, v stredu ma operovali, v piatok mi vybrali kateter a v sobotu ma pustili domov. Nebudem klamať, bolo to nepríjemné, najmä ten katéter prvé dva dni. Ale kvalitu života mi to zlepšilo výrazne. Úplne najnepríjemnejšie bolo, že mi kázali aspoň mesiac nezdvíhať ťažké bremená a teda ani dcérku som nemohla brať na ruky a tá to veľmi ťažko niesla 😕. Ale zvládli sme to a teraz si to obe užívame ešte viac 🙂.
Som ešte objednaná ku gynekologickej fyzioterapeutke, aby sme podchytili tu maternicu, plus chcem začať zasa cvičiť a posilňovanie core vraj príliš namáha a oslabuje panvové dno, tak sa chcem poradiť. Išla by som na operáciu znovu, akurát by som nečakala tak dlho…
aj ja teda pridam.
u mna tiez vdaka komplikovanemu porodu, dlhrocnemu dvihaniu bremien a chronickemu kaslu prolaps psovy a maternice po porode. neviem preco, nijak extra som to nevnimala. ani som o tom nevedela.
gynekolog mi to tiez nepovedal, hoci uz musel vidiet, ze to nie je ok ( krcok ma vtedy ine postavenie pri vysetreni, je poklesnuty )
potom som po 6r od porodu otehotnela a pocas tehu mi zacal klesat krcok maternice. som bola v soku. dr mi potvrdil prolaps.
postupne sa to zhorsovalo a ja som operaciu odkladala, este do toho prisli karanteny koli kovidu, tak som neriesila.
na zaciatku tohoto roku som bola u gynekologa na preventivke po 3r ( no mala som trochu meskanie ) a teda po par kontrolach z ineho dovodu mi dal ultimatum, bud Noretisteron,a lebo sa objednam na operaciu do 2t.
no samozrejme som sa objednala az za tach 5m, ale teda aspon nejaky pokrok.
podstupila som operaciu, presne pred 3t. koli uplnemu prolapsu a uz aj veku, vybrali mi uz vsetko okrem vajecnikov + plastika prednej posv. steny.
do 24hod po operacii to bolo take najhorsie, prve hodiny som mala bolesti,a le dostala som lieky na bolest, bolo mi vracanie, dali mi inj. dalsi den mi uz bolo ok.
na ten druhy den mi vybrali kateter. anisom evedela, ze ho mam, normalne taka omamena som sa musela naklonit a pozriet, ci mi z postele visi vrecko 😀
druhy den ma uz brucho takmer nebolelo, bolel mechur, ked bol plny, no z laparky mabolelo pod pravymi rebrami a este krcna chrbtica z toho neustaleho lezania na strasne tvrdom matraci a blbom vankusi. na obed mi dali Ibalgin, vecer este infuzku od bolesti.
dalsi den uz bez liekov, nic nebolelo, iba ta krcna chrbtica, tak vecer som si vzala Ibalgin - na noc, nech sa vyspim.
operovali ma stvrtok, domov ma pustili v nedelu, neubehli ani cele 3dni, ked ma prepustali.
mam sa fajn, brucho neboli, mocenie stolica ok ( prva stolica , to boli dost silne bolesti, na 3 den mechur pri naplneni postupne prestal boliet )
este v rozkroku citim take ominannie, take skrabanie,stipkanie. no rany sa mozu hojit dlho, udajne aj mechur sa moze davat dokopy 4-6t.
nutorne stihy sa mozu uvolnovat dlho, dokonca aj par mesiacov. dnes mi jeden vypadol.
@safina541 Ja to mám tiež poklesnuté, všimla som si to zrkadielkom. Pýtala som sa na to doktorky na kontrole po 6nedelí a povedala, že to má skoro každá žena po pôrode a že môžu mi pomôcť Kegelove cviky. Že z časti sa to dá zlepšiť, ale úplne ako pred pôrodom to už nebude. Ja niekedy cítim taký tlak keď musím cikať alebo po docikaní. Ale nejaké problémy mi to zatiaľ nespôsobuje.
@kik2022 ono casoms a to moze zhorsit, asi je to case po porode.
operacia je rizikovy zakrok vseobecne, preto sa casto skusaju ine metody, nez sa dr prikloni k operacii.
a teda hlavne v pripade samostatnej plastiky, bez operacie, ej rizko, ze dojde k zhorseniu po case opat. ako aj ked vyberu maternicu je riziko poklesu posvy znovu, no predsa,a spon posvu netaha dole maternica.
@safina541 ja som bola na Kramároch-Bratislava, ale už by som si vybrala inú nemocnicu (Antolská, alebo by som skúsila Bory). Nedoplácala som nič.
Čo konkrétne a v akej miere je u teba problém, to ti povie len lekár (ja som prolaps maternice nemala a aj tak mi “vyliezali vnútornosti”)…takže najskôr by som šla na tvojom mieste hneď k svojmu gynekológovi a nech ta pošle na urogynekologiu.
Ďakujem všetkým za informácie pomohli ste mi veľmi
Áno, doktorka tvrdí, že aj v tomto vedia pomôcť kegelove cviky, treba vyskúšať, byť trpezlivá, cvičiť každý deň - tu je aj videjko: https://lepsiden.sk/kegelove-cviky-pomozu-pri-z...
@sofia1410 hned poporode bol krcok len trosku poklesnuty, no ked som asi 5,5r po porode otehotnela znovu, hned v 1 tromestri mi klesol viac. odvtedy sa o postupne zhorsovalo. ked som sa pokrcila - napr aj na wc, videla som krcok maternice. vychadzal von. tym ze klesal, dochadzalo k jeho drazdeniu a preto som mala vytok.
inak v zasade nic take vyrazne, co by som mohla uzavriet, ze to bolo z prolapsu.
@safina541 taktiez mam po porode prolaps mechura ale nesposobuje mi to ziadne problemy. Iba ked citim, ze potrebujem, hned idem cikat. Doktor povedal, ze sa to da operovat ale az ked si budem ist, ze uz dalsie dieta nechcem. Takze este cakam 🤷♀️.