Ahojte ženy. Mám čerstvých 33 rokov a v poslednej dobe mám zvláštne prejavy akoby hormonálnej nerovnováhy, avšak z krvi mi vždy vyšlo, že hormóny sú v poriadku.
Najskôr to začalo tak nenápadne nočným potením na hrudi a krku, keď sa striedajú fázy cyklu - najčastejšie pri nástupe MS. Prvýkrát som mala takéto nočné potenie na krku a hrudi pred dva a pol rokmi (v januári 2021), vtedy sa mi to za rok stalo iba v dvoch cykloch. Vtedy som AMH mala cca 1.50. Cyklus bol inak vždy pravidelný, hormonálny profil v poriadku, doktorka mi vravela, nech to neriešim. Už vtedy sme kvôli nižšiemu AMH riešili snahu o bábätko, bez úspechu.
Nasledujúci rok 2022 som mala nočné potenie už v štyroch cykloch (január, marec, apríl, november 2022), inak bol cyklus v poriadku, dali sme si ako pár robiť komplet všetky možné aj nemožné testy na plodnosť a na nič sa neprišlo, avšak bábo stále nikde.
Ako začal rok 2023, s nočným potením som sa začala stretávať častejšie, až v ôsmich cykloch (január, február, marec, máj, júl, august, október, november). Tehotná stále nie som, rozhodli sme sa preto pre IVF, začneme ho riešiť hneď začiatkom roka.
Ale, čo je pre mňa úplná novinka, tento rok som sa už prvýkrát stretla aj s návalmi tepla a zimy, a v rovnakom čase mi začalo aj občasné emočné napätie, cítim sa proste inak, tak zvláštne, dosť napäto, stratila som akoby iskru, šťavu, miestami pociťujem až takú jemnú depku (bezdôvodne), čo ja som inokedy nikdy v živote nemávala. Do toho sa mi extrémne predĺžil cyklus - minulý cyklus 39 dní, tento cyklus až 47 dní, čo je riadne divné. Návaly som mala zatiaľ iba 2x- je to také, že mi je naraz hrozne teplo aj zima zároveň, návaly cítim najmä v stehnách, býva to hlavne v noci, sprevádzané so silnou nespavosťou (nedá sa zaspať).
V januári tohto roka som mala hodnotu AMH 1.0 a aktuálnu hodnotu si idem dať pomerať budúci týždeň. Doktorka hovorí, že sa máme ponáhľať na IVF, čo aj ideme urobiť.
Myslíte si, že sa mám obávať nejakej perimenopauzy? Keďže nemám ešte deti, táto predstava ma riadne desí.
@stellarstar ďakujem, dám si zasa sériu vyšetrení, vrátane endokrinologie, aj keď doteraz bolo všetko ok, ale mohlo sa to medzi časom zmeniť.. A uvidíme
Ja mám 40+ som od tohto roka v PMP, príznaky potenie každý deň a noc cez deň aj v noci, návaly tepla, podráždenosť, extrémna únava že zaspím aj počas práce jazdou autom, chodím každú h cikať, padajú vlasy, MS vynecháva mešká raz 2m raz 4m, poruchy spánku, skrátený spánok, bolest kostí a svalov, výtoky, výkyvy nalad, extrémna zábudlivosť, priberanie... takže bud rada že ešte nie si v pmp
Mám 44. Posledných 7 mesiacov nočné potenie počas ovulácie a potenie pár dní pred menštruáciou. Od ovulácie po menštruáciu bolesti prsníkov, zmeny nálad, chutí, zadržiavanie vody 😐. Menzes zatiaľ v rozmedzí 25-31 dní
Za mňa toto perimenopauza nebude. PMP ma iné príznaky, bude ti viac so štítnou alebo niečo iné