Premenopauza

22. aug 2023

Ženy, mám po 40tke, a obavam sa, že mi zacina haprovat cyklus. V juli meskal tyzden, teraz v auguste uz meska 11 dni. Vzdy cca pat dni pred ocakavanou menstruaciou ma picha v podbrusku - cca jeden den. Toto prebehlo, aj bolesti v podbrusku mam ako keby to malo uz uz prist a furt nic. Tak neviem, ci cakat, ci ist na vyvolavacku. Ako sa to riesi v tomto veku, ked meska? Este by som mala asi testom vylucit tehotenstvo (to podla mna nie je pravdepodobne). Raz sa mi to uz stalo cca pred rokom a vtedy som bola u gynekologycky, ktora mi pichla vyvolavacku. Dalsie cykly boli ok. Len teraz neviem, ked toto meskanie suvisi s vekom, ci to iba akceptovat alebo da sa nejako pomoct este?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
podmostom
22. aug 2023

Ja mam 42. Mne sa postupne skracuje. Momentálne cca 23 dní. Pms aj týždeň. Lekár vravel ze všetko ok. Niekomu sa predlžuje cyklus, iným ženám sa skráti.. Ak ale sa ti niečo nezdá, chod na vyšetrenie, mne robili aj hormonálny profil, ktorý tú perimenopauzu potvrdil. Rovnako aj test z lekárne.

martinka13
23. aug 2023

Začalo mi to v 40. Teraz mam 43 a už rok nemám MS. Je to paradička. Žiadne obmedzovanie. Iné problémy nemám 😀. Mam aj gynekológom potvrdenú nefunkciu vaječníkov.

kornelies
23. aug 2023

Citam, ze po 40ke. Mne sa to zda velmi skoro, ale ako vidim, asi su zeny, ktore vstupuju do tejto fazy zivota skor.
Podla mna menopauza prinasa len zdravotne negativa, ale vyhnut sa tomu neda. Ja len dufam, ze u mna nastane vo vyssom veku.

martinka13
23. aug 2023

@kornelies nie nevyhnutne problémy..... Moja mama nemala žiadne, aj keď teda šla do prechodu o 15 rokov neskôr ako ja. Ja zatiaľ tiež nemám žiadne problémy.

dadis
23. aug 2023

@martinka13 Zenske pohlavne hormony maju ochrannu funkciu - to podla mna myslela. Po menopauze sa napr.rizikam kardiovaskularnych chorob dorovnavame muzom, osteoporoza a pod.

luccija
23. aug 2023

@kornelies celý proces môže trvat aj 10 r, pokým príde úplne ku skonceniu menzesu.
Ja mám 45 r a pred 2 r som sa skoro rok trápila skôr, neskôr, silné, že mi ich musel zastaviť liekmi.. 2 m som nemala vôbec to lekár pripisoval covidu, očkovaniu...profil nerobil videl ovuláciu, takže to je zbytočne, vyvolávacku nepichol dostala som Duphaston na pol roka odvtedy všetko v poriadku
Choď k doktorovi a uvidíš ako rozhodne
Ja som si kúpila test na menopauzu v lekarni
@martinka13 to si gratuluj, že máš také šťastie.Kamaratky okolo 46-48 r hrôza nad hrôzu úzkosti, nervozita, nespavosť, navaly

luccija
23. aug 2023

@dadis áno aj priberanie, viac vrások mne sa kamošky zagulatili, vysoky tlak čo vždy mali nízky telu tie hormóny chybaju

martinka13
23. aug 2023

@dadis ano, to je pravda. Musím teraz chodiť na kontrolu hustoty kostí každý rok....

martinka13
23. aug 2023

@luccija návaly som mala asi 3 mesiace. Ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Mne bývala stále zima, tak som to aj privítala 😀

autor
23. aug 2023

Ďakujem za vaše skúsenosti, liečila som sa v minulosti aj na prolaktin, takže by som si to mala dat skontrolovať. Pred rokom bolo všetko ok

katika82
22. sep 2023

ahojte baby,môžem oživit túto tému. mam 40 rokov cyklus pravidelný 26-28 dní. Tento mesiac som ale trošku v pomykove. podľa kalendára asi 4 deň od OVU som začala mať špienenie tmavohnedé až červené trošku miestami, ale nič strašné ale slipovku som potrebovala. Trvalo to presne 7 dní. Potom to prestalo to bolo cca na 24DC. Ale na teraz som 30DC a krámy nikde. Podbruško bolí už 4 deň ako by mali každú chvíľu prísť, ale nič.
Môže ísť už o predčasnú menopauzu vzhľadom na môj vek?

luccija
22. sep 2023

@katika82 z jedného neskoršieho či vynechaného menzesu by som to nesudila mohla si mať posunutú ovu ja tiež niekedy vtedy mierne krvacam.
Uvidíš či dostaneš menzes

katika82
22. sep 2023

@luccija skôr neviem či mám ešte menzes čakať alebo to bolo tých 7 dní špinenia. 15.10 mam ísť na preventívku tak sa na to určite opýtam.

autor
28. sep 2023

@katika82 tehotenstvo?

katika82
28. sep 2023

Eee už som robila test, lebo tiež ma to napadlo. Aj keď volo by to iné psycho po 11 rokov snaženia,🙈.

martinka13
29. sep 2023

@katika82 podla mňa to spinenie bol menzes

katika82
4. okt 2023

@martinka13 muselo to byť niečo iné lebo menzes prišiel teraz na 37DC. Uvidím čo mi povie na tej preventivke.

gresa
7. dec 2023

@katika82 prosím ťa, ako si dopadla na preventivke? Mám podobný problém, preto sa pýtam

katika82
14. dec 2023

@gresa No povedal mi že som mala oneskorenú a silnú ovuláciu, lebo na sone videl prasknutý folikul ale že bol dosť veľký a to spôsobilo posunutie cyklu. od vtedy je zasa všetko pravidelné