Predčasné ovariálne zlyhanie

14. jan 2024

Ahojte tie z vas ktore maju tuto diagnozu..moze mat zena ešte menzes?..viem ze s plodnostou sa neda nic spravit ale citala som ze rozdiel medzi tymto a menopauzou je ze zena ešte moze menstruovat?..mate skusenost niekto?

msnesquik
14. jan 2024

Ja mam a nie, menzes normalne nemas..ja uzivam hormony, lebo som mlada, takze mam len umelo vyvolany menzes

autor
14. jan 2024

@msnesquik ja mám 33 rokov a menzes mi mešká a aj niekoľko mesiacov..že dlho nič a potom dostanem ..môj lekár povedal že som v menopauze iný lekár povedal že v mojom veku sa to označuje ako predčasne ovarialne zlyhanie..nie menopauza .a že pri tomto ešte menstruovat môžem tak som z toho jeleň

sofia1979
14. jan 2024

Viem že mne to v centre diagnostikovali nebudem to centrum radšej spomínať vraj predčasná menopauza a zlyhávanie vaječníkov skončila som sa mozrejme na umelom dvakrát a nič bolo to veľmi ťažké roky utekali a potom sa čuduj svete plynuke6som o tehu dvakrát a podotýkam na prvý šup všetko mi ide ako nornalne6 vzhľadom k veku dala som si urobiť horm. Rozbor krvné testy všetko bolo v norme žiadna predčasná menopauza mi vtedy v svojich od 30 vyššie nehrozila desať rokov som bola v tom dodnes mám 45 je ovulácia menštruácia normálne

msnesquik
14. jan 2024

Ale podla mna predcasne ovarialne zlyhanie je vlastne menopauza, uz nie je mozne proste otehotniet, bud vobec alebo je to velmi tazke a casom ten menzes uplne zmizne, ak ho este obcas mas. Ale v tvojom veku by som eozhodne ziadala hormonalnu substituciu, moze sa ti rozvinut osteoporoza

brankovamama
14. jan 2024

Predčasné ovariálne zlyhanie neznamená, že nemôžeš otehotnieť prirodzene. Len tá šanca je blízko k nule, ale nie nula. Ja mám AMH 0,02 a motyka môže vystreliť, ale akože nerátam s tým. Boli sme na umelom, podarilo sa dozrieť jedinému vajíčku vďaka príprave. Menštruujem normálne na čas, ale krátko. Krátku menštruáciu ale mám asi 10 rokov. Teraz mám 38 rokov. Cyklus mám 25dňový a príznaky ovulácie, ako napríklad veľké množstvo výtoku mám tiež na 10-12 deň. Akurát že tam nie je vajíčko, ktoré by putovalo. Keďže okrem toho, že nie je vajíčko, ktoré by sa uvoľnilo, mi všetko funguje ako má, žiadne hormóny neberiem zatiaľ.

msnesquik
14. jan 2024

@brankovamama ja mam tiez amh 0.02 a predvcerom mi povedali, ze sanca je nulova

brankovamama
14. jan 2024

Ako povedzme si pravdu, nie je tam nula, ale pri takom čísle sa nebudeme ani tváriť, že prirodzene sa pokúšame a veríme. Je to v rámci toho, že ak sa podarí, tak je to čistá súhra toho, že mám s manželom sex v čase ovulácie, že to jedno vajko, čo asi zbehne dole za rok, narazilo na spermiu, že tá bola dosť silná a prešla a že vôbec mám vystelku maternice takú, aby sa mu vôbec podarilo prichytiť. A pri mojich problémoch ešte aj to, že som nezanedbala lieky v ten mesiac. Takže ano, povedať, že je to nula, je ok. Idem si kúpiť žreb radšej 🤣

brankovamama
14. jan 2024

Nechcem vravieť, že sa má spoliehať na to, že sa to podarí aj prirodzene. Skôr aby sa nespoliehal nikto na to, že ak nechcem dieťa, nemusím sa už chrániť.
Ale ak ho chce, tak tomu treba pomôcť

autor
14. jan 2024

Mne nejde o otehotnenie mňa zaujíma či ten menzes je ok že som dostala po dlhej dobre..lebo sa toho obávam som myslela ze menzes už skončil u mňa

brankovamama
14. jan 2024

No tak ja menštruujem, mne povedal, že menopauza to ešte nie je, ale som na ceste.
Jeden doktor ti povedal tak, druhý tak.
Obavas sa, že to nie je menštruačné krvácanie?
Podľa mňa v menopauze je menzes, ale buď silný, slabý alebo niekoľko mesiacov chýbajúci, alebo každé dva týždne napríklad.

autor
14. jan 2024

@brankovamama ja som mala 10 mesiacov dozadu úplne slabý jeden deň a teraz taký normálny 4 dní ..ale aj bolesti ako ms aj všetko

brankovamama
14. jan 2024

Myslím si, že kým prídeš do štádia že sa skončí ten menzes, že aj to je nejaká cesta ešte. Že nie že zrazu utne a koniec. Mám známu, ktorá začne krvácať každé 2 týždne a trvá jej to aj 10 dní. Takže vlastne 4 dni je bez. Chcem tým povedať, že u teba je to asi opačné, že ti vynecháva a občas možno príd ešte.

brankovamama
14. jan 2024

Ale pre určenie menopauzy sa nesleduje len AMH, ale sú tam aj iné hormóny, ktoré indikujú, že už sa jedná o menopauzu a nielen o predčasné ovariálne zlyhanie.

brankovamama
14. jan 2024

Takže z výsledkov krvi by ti mali vedieť povedať, či je to to, alebo to

autor
14. jan 2024

@brankovamama ale čítala.som že u žien mladších ako 40 rokov sa predčasná menopauza označuje ako predčasne ovarialne zlyhanie a pri tomto sa menzes ešte môže objavovať len už vajíčka sú neplodne

vanilkovazmrzka
14. jan 2024

Podla mna je nelogicke, aby si menstruovala, ked neprebieha ovulacia.

brankovamama
14. jan 2024

No môže to byť aj perimenopauza.

brankovamama
14. jan 2024

Môže mať anovulačné cykly, menštruuje, bez ovulácie

sofia1979
14. jan 2024

No to je otázka na Dr môj názor. Nechápem keď si v tak mladom veku a neriešia u teba skorú menopauzu. V tom ti neporadíme len dr a ten ti vravel, že je to ôk ak neveríš choď na vyšetrenia. Si to ty čo si tu písala že po roku si dostala mm, že?

luciaaaaa
14. jan 2024

@vanilkovazmrzka a co je na tom nelogicke? Anovulacne cykly ti nic nehovoria? Ja neovulujem roky a ms mam kazdy mesiac ako hodinky.

vanilkovazmrzka
14. jan 2024

@luciaaaaa ano hovoria. Len nie je to menstruacia v pravom zmysle…

luciaaaaa
14. jan 2024

@vanilkovazmrzka a v akom zmysle slova to je menstuacia? V uplne normalnom. Je to uplne prirodzeny cyklus, menstruacia v "nepravom zmysle slova" je cyklus pocas uzivania HAK. Pleties si to.

vanilkovazmrzka
14. jan 2024

@luciaaaaa menstruacia je krvacanie po ovulacii. Vsetko ostatne nie je prava menstruacia.

luciaaaaa
14. jan 2024

@vanilkovazmrzka prosim nastuduj si o tom nieco a nesir tu nepravdy

vanilkovazmrzka
14. jan 2024

@luciaaaaa ja nesirim nepravdy. Je ti toto dostatocne vysvetlujuce? -> https://www.instagram.com/reel/CjYORIcKwhk/?igs...

pink_lady
14. jan 2024

@brankovamama
@msnesquik tu na MK je tema kedy zena s AMH 0,02 mala dvojicky prirodzene ;)
A ja som mala 0,06 a otehotnela som odvtedy prirodzene viac x, raz porodila. Ze som raz potratila a raz ci 2x mala biiochemicke, to uz nie je vec AMH. A odkedy mi odmerali amh 0,06 uz presli 4 roky a furt ovulujem ...a menstruujem. Mam 42. v 2019 mi tiez v CAR vraveli o predcasnom ovarialnom zlyhani...

pink_lady
14. jan 2024

mimochodom, lekar v druhom, cesrkom CAR len mavol rukou, ze co tam po AMH, pokial mate pravidelne měsicky, vzdy je sanca...

msnesquik
14. jan 2024

@pink_lady to je skvele, ze to ide aj tak ❤️ ja nemam ani 30 rokov, bohuzial som ochorela na rakovinu a agresivna liecba mi znicila vajecniky..nastastie mam jedno dietatko, ale velmi by som chcela mat dalsie dieta, neviem sa s tym uplne zmierit

pink_lady
14. jan 2024

@msnesquik to mi je luto, ale myslim ze pokial nie si uplne v menopauze a nie si bez maternice, sanca je vzdy. Uzivaj vitamin D3, ono aj nizka hladina D3 moze skreslit hodnoty AMH, a ostatne konzultuj aj s onkologom...

sofia1979
26. jan 2024

@pink_lady no mne v car toho na rozprávali v mojich 37 ze som už v pokročilej menopauze atď a v 40tke prirodzene o tehu potom v 44ke síce ma ale ovulácia manstruacia fungovala normálne preto mi bolo divne ze ma posuelajú na ivf do 40tky som bola dvakrát a nič. Potom som si dala do poriadku zuby mala som problém z dasnami stále zápaly a do mesiaca v svojej 40tke e som bola tehotná čiže ja určite car neverím. Je to pre mňa biznis centrum