Posunutie menštruácie u 13-ročnej kvôli dovolenke

emkab
14. jún 2024

Ahojte, dcére vychádza menštruácia presne na týždeň, keď budeme na dovolenke. My sme svojho času na oddialenie jedli citrón( už ani neviem, či to fungovalo 😁). Existuje niečo na vyvolanie ( má dostať presne v deň odletu) alebo oddialenie? Myslím okrem hormonálnej injekcie... ďakujem.

matullienka
14. jún 2024

@emkab taký babsky recept len ten citrón, čo sú lieky tak jej rozhadzu cyklus a tak mladému dievčaťu by som ich nedávala.

k47
14. jún 2024

Červené víno a stres 😉.

macekovam
14. jún 2024

@emkab najjednoduchšie by bolo naučiť ju používať mini tampóny..

k47
14. jún 2024

Bez hormónov ovplyvniť menštruáciu asi nepôjde. Ja som tiež myslím v podobnom veku dostala takú injekciu kvôli dovolenke, ale aj tak prišla v blbom čase 🤷‍♀️. Takže hlasujem za tampóny. Ak je s tým dcéra ok.

matullienka
14. jún 2024

Naša bude mať 13 a tampóny používa uZ od 1. Ms čo prišla v septembri kvôli plávaniu. Zvykla si rýchlo

pinkgirl
14. jún 2024

Menštruačný cyklus riadia hormóny, takže zaručene vieš "manipulovať" s menštruáciou len ďalšími hormónmi. Tie nechceš, a všetky tzv. osvedčené domáce metódy nemajú 100% účinok. Môžeš ju naliať citrónovou šťavou, ale aj tak to nemusí zabrať. Kúp jej menštruačné nohavičky, menštruačné plavky a nauč ju pracovať s tampónom - stačí najmenšia veľkosť. Mení sa na ženu, tieto letné menštruácie bude riešiť nasledujúcich 40rokov.

heidy222
14. jún 2024

Ja som sama potajme začala používať tampóny ako 13 rocna lebo som sa hanbila povedať doma že nemôžem do bazéna, keď ešte má aj mamu ktorá jej s tým pomôže tak to musí klapnut. A panenská blana má otvor na tampón lebo aj tá krv predsa musí vyjsť von

huxy
14. jún 2024

Buď skúsiť tampóny (ale moja to napríklad nechce), alebo menštruačné plavky (berieme my pre prípad potreby)

beloved
14. jún 2024

A menstruacne nohavicky si nezvazovala? Su aj na denne a nocne nosenie, aj speci na kupanie.

patus_2
14. jún 2024

@emkab citrón a keď nepomôže tak mini tampóny alebo tampóny s aplikatorom a ako poistka menštruačné plavky 🙂

sissy27
14. jún 2024

@emkab nepopulárny názor - ale menštuovať bude ešte pravdepodobne takých 30 rokov, takže najlepšie, čo môžeš pre ňu urobiť, je naučiť ju, že je to bežná súčasť života a nemusí sa kvôli tomu v dnešnej dobe nijako extra obmedzovať, má na výber celkom slušnú škálu menštruačných pomôcok, stačí len nájsť to, čo jej bude najlepšie vyhovovať. Za seba by som odporučila tampóny, to je najjednoduchšie riešenie.

dadka1997
14. jún 2024

Skúste sa poradit s gynekologom, hormony niesu vhodné, a tkatiež ani tampony.. 🤔

1342
14. jún 2024

Moja dcéra minulý rok brala norethireston na odporúčanie gyn.normalne som jej zavolala že dcéra má dostať a v pohode predpísala .....dcére z neho nebolo nič a dovolenku sme pekne zvládli ....

muchotrafka298
14. jún 2024

Je riesenie a to su menstruacne plavky, ktore su ale vhodne len pri slabsom krvacani. Sama ich pouzivam a je to gamechanger. Ich nevyhodou je, ze treba aspon 2 a cena je vyssia. Daju sa kupit cele, aj len spodny diel. Cele ma napriklad firmy Modibodi, tam su teraz aj vypredaje a maju aj sekciu pre Teens. Perties ma tiez, spodny diel vychadza okolo 30 EUR.
Ona bude menstruovat este desiatky rokov, takze by bolo dobre, aby to zacala brat ako sucast zivota. Murphyho zakony funguju dokonale, ked sa Ti to najmenej hodi, dostanes menzes.

kuriatko84
14. jún 2024

lepšie ako tampóny je menštruačný kalíšok, ja som tak zvládla minulý rok dovču v Turecku, dostala som o 9 dní skôr ako bol očakávaný dátum a to hneď druhý deň dovolenky🙈
tento rok to vychádza aj mojej 13 ročnej zrovna keď má ísť do tábora, ale keďže má ešte neustálený cyklus, tak jej zvažujem kúpiť tiež kalíšok, lebo si neviem predstaviť ako by v tábore fungovala s tými nohavičkami, normálne používa len menštruačné nohavičky, žiadne vložky ani tampóny.

muchotrafka298
14. jún 2024

@kuriatko84 ja pouzivam vylucne menstruacne nohavicky, ale na dovolenke nikdy. Tam si davam vlozku alebo tampon, klasika. Lebo tie nohavicky proste dlho schnu a je s tym dost otrava.

januska12323
14. jún 2024

Kúpiť tampóny a menštruačné plavky. 13 ročnej by som lieky nedávala a citróny pomôcť môžu a nemusia.

matullienka
14. jún 2024

@kuriatko84 neviem podľa mňa je kalisok náročnejšie správne zaviesť ako tampón. Aspoň pre mňa bolo kým som sa naučila správne ho dať tak aby nevypadaval, netlačil a nepretekal. Pre 13 ročnú je podľa mňa jednoduchší tampón

jomarch
14. jún 2024

ja sa pripajam k nazorom vyssie, skusit zvladnut dovolenku aj s menzesom, urcite ziadne lieky na posunutie. existuje dnes mnozstvo zivot ulahcujucich pomocok 🙂 za seba by som doplnila len osobnu skusenost - ked som mala v puberte menzes na dovolenke, zvykla sa mi na slnku urobit neprijemna alergia, mozno na toto skuste davat vacsi pozor, predsalen v tomto veku su tie hormony besnejsie. a mozno to ani nebude jej pripad, len to netreba zanedbat 🙂

betulinka1
14. jún 2024

@emkab v tom veku mi dala mama normálne predpísať svojim gynekológom noretisteron, presne kvoli dovolenke. Mávala som silný a bolestivý menzes, tak nechcela aby som sa trápila. Tých 7-10 dni sa jej nic nestane. Treba brať 3 dni pred menzesom a kludne v posledný deň už prestať brať, menzes dostane tak za 3 dni po vysadení. Bude mať komfort na dovolenke. Za celý svoj život som to využila ešte asi 5 x kvoli dovolenke.

kati301
14. jún 2024

@emkab ja som išla v 15 prvý krat k moru a tiež mi presne vychádzali, mamina mi dala lieky a bolo to to najlepšie rozhodnutie, okrem toho že som bola zavodnena na dovolenke, co potom hneď prešlo keď som ich prestala brat, som nemala žiadne vedľajšie účinky, ani rozhádzaný cyklus.. neviem, ale fakt jej to chceš spraviť, veď ešte v toľko nekomfortnych situáciách bude ten menzes mat.. stojí ti to zato vidieť ju ubolenú a nešťastnú na dovolenke kam idete raz za rok? Ja by som zo svojej dcere nespravila..

emkab
autor
14. jún 2024

@sissy27 Ďakujem za názor, ale na toto otázka nebola zameraná. Menštruuje od necelých 11rokov, máme veľmi dobrý vzťah, čiže ju nemusím nič "učiť", tieto rozhovory máme dávno za sebou a prebiehajú vlastne aj neustále. Ide však ku moru 2.- krát v živote ( 1.krat tiež polku dovolenky nemohla do vody), preto mi je ľúto, že ani teraz si more a bazén v rezorte naplno neužije.

emkab
autor
14. jún 2024

Dámy, ďakujem za rady. Tie hormóny som spomenula preto, lebo touto cestou by som nerada išla, doteraz sme na dovolenky nechodili, čiže som tieto veci neriešila. Nejako si už poradíme😉

mk22
14. jún 2024

@emkab pozri u mňa riešila som to cca 2roky dozadu.
To isté.. V deň odletu mala dostať..
Celú dovcu sme si užili.. Naučila sa na tampóny..

betulinka1
14. jún 2024

@emkab tých hormónov sa vázne neboj. Kludne zavolaj svojmu gynekológovi a porad sa s ním aby si počula názor lekára. Ja by som to nespravila ani sebe, že s menzesom na dovolenku a nie to ešte dcére, ktorá ide druhýkrat v živote na dovolenku. Ak hormóny úplne vylučujes, tak menstruačné plavky ale ak má silný menzes tak neviem. Roky používam menstruacne nohavičky (s plavkami nemám skusenosť) a je to úplne iný komfort ako vložky. Tampóny si neviem dať ani ako 44 rocna, tak to si pri 13 ročnej neviem ani prestaviť. Ale to je môj názor.

emkab
autor
14. jún 2024

@muchotrafka298 vďaka za tip, toto som nevedela

emkab
autor
14. jún 2024

@k47 to si dám ja 😉

0silvia0
14. jún 2024

@kuriatko84 do tábora kalíšok? Kde sú spoločné wécka a nie je pravdepodobne umývadlo hneď na wécku? Myslíš, že dievča so špinavým kalichom vylezie zo záchoda, a bude si ho tam umývať pred ostatnými? Alebo bude chodiť s fľaškou vody na záchod? Ja používam kalíšok už 10 rokov, je to úžasná pomôcka, ale do tábora teenagerke by som určite neodporúčala.

simca06022011
14. jún 2024

minuly rok sa dcera na dovolenke naucila pouzivat tampony, prvy den protestovala a trucovala, tak som ju nechala, nech si poskusa, rozmysli... do mora chce ist... an druhy den uz fungovala normalne s tamponmi. my naschval vzdy skoncime na dovolenke takto :DDD
Kalisok podla mna absolutne nie je vhodny, na to treba nejaky cvik... :D o tom ako sa taketo dieta bude starat o tu hygienu okolo ani nehovorim. Tampon potiahne vyhodi...

nacomeno2
14. jún 2024

Podľa mňa ani tampóny nie sú najvhodnejšia cesta, hlavne ak plánujete ísť ďalej ako 100 metrov od rezortu...ja som v podobnom veku (14 rokov) brala norethisteron a nic sa nestalo, nič mi nerozhadzalo, menštruáciu mám pravidelnú. Takže pokiaľ nemá problémy s cyklom, kľudne by som šla aj do liekov, veď ich teraz nejde brat každý mesiac.