Posilovače panvového dna - skúsenosti

3. apr 2021

Baby, mám prolaps maternice po druhom pôrode, krčok mi trčí až von keď zatlačím, a chcem začať cvičiť cviky na panvové dno, a našla som rôzne typy týchto posilovačov ako pomôcok (posilovač, vaginálne činky, pelvic toner...) aby som vedela či posilujem správne svaly. Používali ste to niektorá? na nete toho o tom moc nie je, čo je najlepšie? sú aj také na aplikáciu do mobilu a podobne. akákoľvek skúsenosť pomôže.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katkamatka7
3. apr 2021

Neviem, či je vhodné v Tvojom prípade ísť rovno na posilňovacie pomôcky. Ak chceš len začať, začni kegelovymi cvikmi bez pomôcok.

kiki68
3. apr 2021

Da sa cvikmi zacat a potom pomocky do toho. Urcite ist do fyzioterapie

ofzuza
3. apr 2021

@katkamatka7 kegelove nie. Tym akurat skodu narobi

autor
3. apr 2021

@viestta
@katkamatka7
@kiki68 cviky poznam uz som ich davnejsie trenovala, mam aj nejake videa, kamoska mala problem s diastazou tak mi to poukazovala a vysvetlila, ale nie som si ista ci to robim uplne spravne, a to mi asi nepovie ani fyzioterapeut ci zatahujem spravne svaly, preto ma zaujali tie pomocky ze vlastne vidi hned ta zena ci udrzi v sebe tu cinku alebo vypadava

ofzuza
3. apr 2021

Dobry fyzio ti povie, ci to robis dobre. Oni to aj vedia zmerat.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katkamatka7
3. apr 2021

@ofzuza Máš s tým skúsenosť, že práve ten typ niekomu uškodil? Pôvodne som to brala ako synonymum pre cviky na panvové dno. Bez nejakých štipľavých narážok, naozaj ma to zaujíma, či sa tými cvikmi dá ublížiť. Ďakujem 🙂

ofzuza
3. apr 2021

@katkamatka7 zvysuju nerovnomernost medzi svalovymi vrstvami

anne_mary2
3. apr 2021

za mna pelvic toner super vec na prolaps! ovela rychlejsie vysledky- hlavne vobec nejake ako s kegelom... odporucila mi to gynekologicka, fyzio som neskusala. Viem ze to je urcite velmi individualne - ale ak sa pytas na skusenost - za mna velmi fajn

jazula
3. apr 2021

S prolapsom skusenosti nemam, ale mala som pocit, ze mam oslabene svaly. Odporucam konzultovat s gynekologom, v ramci vysetrenia by mal vediet skontrolovat, nakolko je to zle a odporucit riesenie... Ak odporuci Kegelove cviky, tak ja som pouzivala tie Kegelove zavazia (a chystam sa k nim po porode/sestonedeli vratit). Velmi mi to vyhovovalo, boli v sade 3 velkosti/vahy a presne odpadlo vahanie, ci to robim dobre. Ked som cinku udrzala par dni po sebe 15 minut, tak som presla na dalsi level (mensie zavazie s vyssou vahou). Ziadnu aplikaciu som nepouzivala.

derdia
3. apr 2021

Ahoj cvic SM system prestuduj a cvic podla postupu cviky, a za mesiac dva budes fit.

lindusss2016
3. apr 2021

@derdia sm system bez lektora ako samostudium urcite neodporucam...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zabina27
3. apr 2021

Baby ja sa úplne tak hlúpo spýtam - tie kegelove cviky teda nie sú dobré na oslabené svaly panvového dna? Doteraz som bola v tom, že sú...

katkamatka7
3. apr 2021

@zabina27 Za mňa sú dobré, cvičím ich roky. Ale aj iné cviky, čiže nerovnomernosť medzi svalovými vrstvami nemám.

ofzuza
3. apr 2021

@katkamatka7 a ako vies, ze nemas? Vies medzi akymi svalovymi vrstvami? Vies z coho sa sklada panvove dno? Vies ktoru skupinu svalov posilnuju kegelove?

katkamatka7
3. apr 2021

@ofzuza ano

ofzuza
3. apr 2021

@katkamatka7 jasne 😂

autor
3. apr 2021

@ofzuza cize ak tomu spravne rozumiem kegelove cviky su len to ze sedim/lezim a zatahujem svaly v tych intervaloch a to nestaci, mala by som cvicit aj tie rozne ine cviky/pozicie - na styroch, s dvihanim "bremena" , a podobne hej? lebo viem ze kegel na diastazu nestaci, ale tu nemam, mam len prolaps. ano je dobre precvicovat to vsetko, ja len ci tomu rozumiem teda. u nas v meste je jediny fyzioterapeut ktory akotak vie nieco o panvovom dne (kamoska obvolavala kto sa tomu venuje) ale nie je priamo na to, a neviem ako dochadzat niekde inde (dve deti + nesoferujem)

ofzuza
3. apr 2021

Zial tych fyzio, co sa tomu venuju, je velmi malo. Ide zas o cviky, ktore maju byt site na mieru, ako u diastazy

yoxinka
23. apr 2021

Dnes som bola u fyzioterapeutky vyšetriť panvové dno. Je to pomerne mladá vec u nás, hľadaj fyzioterapeuta v gynekológii. Vie ti presne zmerať, v akom stave sú svaly panvového dna, ukázať cviky presne podľa tvojho stavu. Toto ti kamoška nevysvetlí, lebo to je vec, že u fyzio sa vyzlečieš, ľahneš na kozu a ona ti dá prst do pošvy a a presne zistí, či zapájaš správne svaly alebo nie a vie ti skontrolovať v tej panve všetko, aj ten prolaps. Toto ti ani video ani kamoška nespravia, takže ak si nechceš pohoršiť, hľadaj fyzio, ktorá sa venuje presne tomuto. Áno, je ich máličko u nás, neviem odkiaľ si, ale mne napríklad všetko skontrolovala a ukázala cviky a vysvetlila, takžr v zásade stačila táto jedna návšteva. Ale ja som v rehabilitačnom procese a ja mňa už fyzio naučil správne dýchať, zapájať bránicu a takého veci, čiže ona mi len ukázala ako do toho zapojiť panvové dno. Ale v zásade si myslím, že toto je vec, že nemusíš tam chodiť každý týždeň, len to treba vyšetriť a naučiť sa cviky.

autor
23. apr 2021

@yoxinka uau netusila som ze uz sa to robi aj u nas, ano citala som ze v zahranici takto funguju fyzio pri veciach panvoveho dna a tych veci okolo, ze ta vysetri prstami. mozem sa spytat v akom meste si ju nasla?

yoxinka
23. apr 2021

Ahoj, áno robí sa to aj tu, ale ozaj málinko ich je. Práve som na teba myslela, prihodím ti sem link s fyzio, ktoré to robia. Ja som z BA, bola som u Megi Csolti. Suseda chodí k Zuzke Wolekovej, tiež si veľmi pochvaľuje.
https://www.inkoforum.sk/ako-vam-vieme-pomoct/z...

lubicakl
31. máj 2021

@yoxinka ahoj,chcem sa opýtať,koľko stojí takéto vyšetrenie? A správnymi cvikmi sa to vtiahli dno? Akú máš skúsenost? Plánujem navštíviť fyzio,ale momentálne kvôli covid nepracujú pre verejnosť,keďže pani robí v kúpeľoch.

yoxinka
31. máj 2021

@lubicakl
Ahoj, ja neviem koľko stojí také vyšetrenie vo všeobecnosti, ja som platila 54€. Ja som neriešila primárne panvové dno, môj problém sú platničky, sle keďže chodím na kliniku, kde problémy riešia úplne komplexne, vrámci rehabilitácie mi bolo odporúčané aj vyšetriť panvové dno, kedže tam na to majú špeci fyzioterapeutku. Ešte chodím k ďalšiemu fyzio, ten mi zistil maličkú diastázu a táto fyzioteraputka jeho zistenie potvrdila a ona mi len ukázala, ako mám k jeho cvikom zapojiť panvové dno, ktoré mi pred tým vyšetrila a potvrdila zistenia a postupy všetkých fyzio, s ktorými som sa tam dovtedy stretla a riešili moj problém. Ja to cvičenie mám v rámci spevňovania brušného svalstva a budovania core, lebo to si vyžaduje stav mojich platničiek. Takže neviem úplne odpovedať na otázku, či sa mi niečo správnymi cvikmi vtiahlo dnu, lebo ja som nemala nič von 🙂. Ale môžem povedať, že správnymi cvikmi sa dá veľa vecí dať doporiadku a nesprávnymi veľa pokaziť, preto treba hľadať niekoho, kto veciam ozaj rozumie 🙂.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lubicakl
31. máj 2021

@viestta tak teda o tom som ani netušila...si veľmi mila,že si sa podelila s radami🙂 plánujem ísť len na prvé vyšetrenie...takže tá žiadosť bude akceptovaná aj na vyšetrenie 1x?..veď možno aj viac,to neviem..

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1mina
31. máj 2021

Pripnem sa lebo mam uuuuplne rovnaky problem po porode ...