Ahojte, ake mate skusenosti, ked Vam zistili polyp? Ja neviem este o tom vela informacii, ale trochu krvacam teraz prvy x mimo menstruacie, preto som bola na pohotovosti (kedze som pocitovala aj mierne bolesti). Krvacali ste takto stale? Ja som rok po cisarskom, pol roka som mala taku silnejsiu menstruaciu, ale neprislo mi to zvlastne, lebo aj predtym som ju mavala skor silnejsiu a cakala som, ze sa mi to este upravi. Mam vkuse nafuknute brucho, akoby pred menstruaciou a to mi tiez prislo zvlastne.
Nikdy som nemala taketo gynekologicke problemy a som z toho vydesena. Hlavne by som chcela vediet, ci ste s tym normalne sportovali atd... aj pri sexe, ci su nejake obmedzenia. Keby sme chceli este babo, asi to treba vybrat, vsak? Vraj polyp dokaze narobit v tehotenstve problemy.
(Mozno zvlastne otazky, ale naozaj ma to trapi).
So svojou gynekologickou to budem riesit neskor, kedze ma dovolenku momentalne.
@majamat dakujem ti za odpoved, no ano predpokladam, ze v maternici, nespominala ze by to bolo na krcku, alebo tak- vysetrenie bolo kratke, este to mam ist riesit so svojou doktorkou.
Bolesti som mala pri pohlavnom styku, len v poslednej dobe (nie silne, ale presne na tej strane)...
kyret je v podstate to iste, ako cistenie po strate babatka?
@ema22270 ano, je to to iste. no ako som napisala, dr vedia urobit taky lahky, ciastocny kyret.
ide tam o to, ze polyp je na stopke, cize je fakt zachyteny len v tej vrchnej vrstve, preto to netreba tak intenzivne. akurat neivme ako je to, ked si po cisarskom., tam teoreticky vznikla jazva,a le vystelka maternice by ju mala prekryt, no asi nie uplne rovnomerne.
vsak blizsie ti uz povie dr.
oolyp zvycajne nei ej nijak zavazna dg, aj ked "majitelka" ma priznaky.
@ema22270 ja som mala polypy, sposobovali problemy, takze som bola na kyrete, kde mi ich odstranili. Mala som vsetky tieto problemy, ako opisujes aj ty vyssie. Bol to velmi rychli zakrok pod narkozou, nasledne sa posielala vzorka na histologiu, ale chvalabohu sa nic nepotvrdilo. Polyp totiz moze, ale povacsine neznamena nic vazne. Ja som odvtedy problemy nemala resp. mala som odvtedy cysty, ktore sa ale chvalabohu vzdy vstrebali a odvtedy som bola aj tehotna a aj porodila (i ked mala som aj jeden potrat vo vyssom tyzdni a cele moje dalsie tehotenstvo bolo vysoko rizikove...pochybujem, ze by to vsak malo nieco spolocne s kyretom, aj ked viem, ze zakrom oslabuje maternicu a trva nejaky cas kym sa regeneruje). Idealne sa treba poradit s osetrujucim lekarom a on zhodnoti a urcite aj navrhne, ako dalej spravne postupovat. Drzim palce 🤞☺️.
@barbora0308 dakujem za info, hned ako doktorka bude pracovat, budem sa u nej hlasit... doteraz som nikdy nemala nejake krvacanie mimo menstruaciu, takze si neviem predstavit, ze budem krvacat takto stale, kym mi to nevyberu. Ale tak uvidime teda. Ale som rada, ze si potom este mala aj babo a dopadlo to dobre. Mame 2 deti, neplanujeme sice dalsie, ale budem mat 33 len, tak mozno, by som este neskor jedno chcela.
Nie je vobec pravda ze to musi byt kyret ako po strate babatka, ani nejaka "lahsia kyretaz".
Niekedy ide cisto o odstranenie polypu, ziadna kyretaz. Ak je navyse na stopke a nie je velky, naozaj ho chirurg uba vezme zo spodu od stopky, cely odstrani a hotovo. Samo o sebe 5 minutovy ukon, ak vobec. S vybornym hojenim, jednodnovy zakrok.
Ano, mala som to robene.
Takze autorka vsetko zavisi od toho ako ten polyp vyzera a tiez jeho presne umiestnenie. A aj maly polyp na blbom mieste vie robit taku paseku, takze za to ze Ti robi vacsie problemy, ani nemusi byt vacsi.
Mimochodom, mala by si mat v sprave napisane, kde je, aj aky je velky, isto ho merala.
Drzim palce, bude to fajn. Tie polypy na maternici sa tvoria relativne casto, nie je to nijaka raritka u zien.
@ema22270 záleží ako veľký, kde je a pod...je to dosť bežne aj myom.Staci malý zákrok len dost často sa vráti je to aj vplyvom hormónov.
Ja mám viac malých polypov mám silnejší menzes a ešte stále som sa neodhodlala na jednodnovku veľmi sa bojím narkózy😭môžeš robiť všetko občas pri ovulacii krvacam, ale najlepšie je vybrať, lebo zase môžes byť anemicka
@luccija no ano krvacam pri menstruacii fakt dost posledny polrok, ale neprislo mi to divne, lebo som rok po sekcii a len v zime mi nabeho cyklus a ja ze to nic neznamena... aj na prehliadke som bola v oktobri, vsetko boolo v poriadku. Ale uvidime. Tak skor si ho dam vybrat , aby to bolo v poriadku a nerobilo to problemy.
@ema22270 tak to nie je velky...
Ja som mala nieco velmi podobne. Ukazal sa nahodou na preventivke. Hned som samozrejme isla na vybratie. 10min zakrok rano, naobed som uz normalne fungovala. Par hodin trochu krvacanie, potom 1-2 dni spinenie.
Co sa ale vyrazne zmenilo je menstruacia, dovtedy silna bolestiva, realne som musela dat kazdych 5h tbl prve dva dni vo dne v noci, inak ma tahalo do zvracania a krce ze som ani nechodila. Odkedy je prec, parada, trosku poboli brucho prvy den, uplne v pohode bezne krce.
Isto necakaj kym narastie alebo zacne robit vacsie problemy. Treba predoperacne a ak mas vsetk ok, dat to prec.
polyp kde?
v maternici? predpokladam, ze ano, lebo mozu byt aj inde.
polyp nie je nebezpecny, ale moze sposobovat aj problemy. krvacanie urcite. ci aj bolesti, to neviem, teoreticky mozno. nie ej to rakovina, sportovat sa samozrejem da, no treba ratat s tym, ze je tam neico, co tam bytnema a to sposobuje nejake tie tazkosti - napr to krvacanie a pri sporte moze dojst k nejakemu drazdeniu tej casti maternice a moze to krvacat.
jedina liecba je vybrat ho.
co sa tyka tehu, tak urcite je lepsie ho vybrat, moze branit v otehotneniu, ale nemyslism si, ez by sa s nim otehotniet nedalo. mnohe zeny s roznymi patologiami v matenrici otehotneli. polyp je len utvar na stopke. tu asi aj zavisi od jeho velkosti.
na jeho vybratie sa zvycajne robi kyret. dokonc amojej sestre robili len ciastocny, nie celu maternicu.