Polyp mi musí ísť von

meggan22
20. feb 2018

čaute kočeny, mám taký problém... gynekologička mi zistila polyp, vraj to musí ísť von, samozrejme, nemá to tam čo robiť, ale na nete som sa dočítala, že sa to dá liečiť aj nejakými tabletkami, už neviem akými..máte s tým nejaké skúsenosti? moja doktorka vravela, že ma pošle na jeden deň do nemocnice na hysteroskopiu a bude po probléme. Ako prebieha rekonvalescencia po takomto zákroku? je nejaký špeciálny režim? ako dlho sa to hojí? dodržiava sa niečo ako šestonedelie? je po zákroku nejaký problém s otehotnením?berú sa potom nejaké hormóny? tie vôbec nechceeem 🙄🙄 ďakujem vám vopred za každú odpoveď

speranza0
20. feb 2018

Ahoj.ja som mala tento istý problém pred 2rokmi polyp v maternici.doktor mi to zistil pri preventívke a povedal,že by to tam nemalo byt a dat si to odstránit.no já hned v panike že čo v živote som nebola na operácii tak som to zamietla a pýtala sa doktora že či sa to nedá niejak inak,lieky a tak.povedal že niekedy sa to pri menzese samo odlupi alebo že su niejaké hormonálne lieky ale tie mi mic neodporúčal .tak som mesiac počkala a ked pri kontrole u nho to tam stále bolo polyp tak som sa rozhodla že si to dám odstránit.hrozne som sa bála povedal že to je 1dnovka v celkovej anestéze.hrozne som sa bála ale vobec nič to nebolo úplne v pohode.ráno som tam prišla pichli mi niečo do žily anestézu a potom som sa prebrala už v posteli,trval zákrok okolo 10-15min.nič ma nebolelo a ani som niejako nekrvácala len niejaké špinenie,poležala som ešte ale 3hod.a na obed som šla sama domov.nič to nie je

meggan22
autor
20. feb 2018

@speranza0 a ako to je, prosím ťa, s tým šestonedelím?je to pravda? začiatkom marca, akurát v tom čase po zákroku, ideme so snúbencom na dovolenku a tak nejak som dúfala, že by sme sa odtiaľ mohli vrátiť traja ....

meggan22
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
meggan22
autor
20. feb 2018

@speranza0 a celkovo na seba nemáme posledný polrok veľa času, ja väčšinu času strávim na stáži vo bratislave, on je doma, tak vieš, tešila som sa naňho po všetkých stránkach... 🙂 a ešte jedna vec mi napadla, robili ti teda tú hysteroskopiu? na nete čítam, že sa to robí aj kyretážou...ani neviem aký je medzi nimi rozdiel 🙄

skyahiah
21. feb 2018

@meggan22 ahoj, tiez som mala polyp, mali mi robit hysteroskopiu (prezeranie dutiny maternice kamerkou) a nejakou elektrickou sluckou ho odrezat, ale nakoniec neviem preco robili kyret, asi ho nevedeli najst. Nakoniec sa z histologie polyp nepotrvrdil, tak neviem co to bolo...

no ale k veci, hormony sa ziadne neberu, neboj. co sa tyka otehotnenia, spytaj sa lekara, ale urcite aspon jeden cyklus by som pockala, kym sa maternica zotavi. inak je to kratky zakrok, tiez som este v ten den vecer isla domov, a ziadny speci rezim som nedodrziavala. mozno by som na par dni vynechala vacsiu fyzicku aktivitu.

drzim palce 🙂

momka
21. feb 2018

ahoj, ja som tým prešla už 2x, ako písali baby vyššie, v podstate samotný zákrok nebolí, ani po tom nič, len je lepšie pár dní dodržať kľudový režim a tiež pohlavná abstinencia 4-6 týždňov. /mala som to vyslovene uvedné v prepúšťacej správe/

bosoriak
21. feb 2018

@meggan22 Ten polyp musi ist von. Dolezitejsie je snad to, aby si bola zdrava. Ak otehotnies s polypom, mozes potratit. Naco by to bolo dobre? Neviem, ci ti to lekar povedal a dostatocne vysvetlil (pravdepodobne nie), ale polyp je cosi ako posol rakoviny. Musi ist co najskor von.

Chapem, ze chces, je to tazke ked do takychto planov pride cosi neocakavane, ale tak to chodi. Radsej sa vyliec, nevymyslaj s nejakymi tabletkami, daj si to normalne odstranit, prejdes si rekonvalescenciou a potom sa mozte zacat snazit, ked lekar povie, ze je vsetko OK.

Drzim palce, nech ide vsetko rychlo a bez komplikacii.

libawet
21. feb 2018

@meggan22 záleží aký ho máš už veľký, a akého máš gynekológa, lebo sa to dá urobiť aj ambulantne. Ja som mala polyp cca 2 cm, nerástol mi, bol rovnaký asi 12-13 rokov, zmenila som gynekologičku, ktorá mi ho normálne pri ročnej prehliadke sama odstránila, odlúpila, nič som necítila, ani mi to nepovedala, len keď už bolo po tom, mi povedala, že ona to tam nerada vidí, len som slabo krvácala, čo mi prešlo za dva dni a od vtedy mám pokoj.

libawet
21. feb 2018

@meggan22 ešte : polyp sa môže zmeniť na rakovinový útvar, no aj nemusí, to nie je pravidlo. Väčšinou býva na krčku maternice. Hysteroskopiou sa rovno polyp odstráni a zisťuje sa po tom, či je rakovinový alebo nie ( mne ho sama gynekologička ambulantne odstránila a zaslala na spomínanú hysteroskopiu ). Kyretáž - je iné, je to čistenie maternice a môže sa urobiť odstránenie polypu aj pri kyretáži, kde sa však tiež polyp zasiela na hysteroskopiu. Polyp ako taký, ak je na krčku maternice, by nemal brániť v otehotnení, skôr robí problémy s výtokmi. ( myóm môže brániť v otehotnení, pretože ten priamo vyrastá zo sliznice maternice, no tiež záleží, aký je veľký alebo či ich je tam viac, no nemôže sa/ nemal by sa zvrhnúť na rakovinový útvar ). Inak polypy, aj keď sa odstránia, časom môžu znovu narásť - preto niektorí gynekológovia ich aj radia neodstrániť a len sledovať, či sa menia.

meggan22
autor
21. feb 2018

ďakujem vám baby za každú odpoveď 😉

maria123
21. feb 2018

@libawet mas v tom hokej...vzorka sa NEzasiela na na hysteroskopiu,ale na histologiu,polyp vyrasta tiez zo sliznice,ta je aj v maternici,polypy su bezne aj v nej,nielen na krcku...myom nevyrasta zo sliznice ....ale v svalovom tkanive maternice atd

hulahop
21. feb 2018

Ahoj, moja skusenost je polyp na krcku.... v 27tyzdni tehotenstva... zacala som slabo krvacat, samozrejme v hlave najhorsie scenare a zacala som hystercit.Isli sme hned do nemocnice, tam sa ukazalo, ze polyp. Operovali ma normalne pod narkozou, zakrok trval par minut, v nemocnici som bola asi 3dni.Velmi som sa bala hlavne o babatko. Vsetko dobre dopadlo, narodilo sa mi zdrave dievcatko ☺️ Ak mas nejake otazky, kludne sa pytak, ja som ta chcela povzbudit, ze to zvladnes

meggan22
autor
21. feb 2018

baby ešte mi napadlo, boli ste po odstránení polypu liečené/doliečované nejakými hormonálnymi tabletkami??

zuzanka.zuzu
21. feb 2018

@meggan22 v prvom rade treba vedieť či máš polyp v maternici alebo na krčku... lebo všetky ostatné informácie čo tu odznejú budú každá o inom
1) na krčku sa dá odstrániť aj ambulantne, v maternici pod celkovou anestézou (mááálokto urobí inak, ale nie je to vylúčené) - ale oboje závisí na veľkosti polypu, jeho umiestnení a pod. čiže aj tie na krčku niekedy odstránia pod anestézou...
2) zákrok trvá asi 15 minút, odísť môžeš po vlastných a na druhý deň do práce. špinenie tiež byť nemusí, ale ak bude tak max. týždeň - nikdy nie krvácanie. čo sa mňa týka, tak ja som sa len týždeň dostávala z anestézy čo som bola tak na sr*čky ☹
3) zákrok sa vykoná hysteroskopiou alebo kyretážou a materiál sa posiela na histológiu (ja osobne pred všetkým odporúčam ešte urobiť cytologiu pre vlastný kľud - práve kvôli tomu, že sa na výsledky z histo čaká a tak kým sa bude robiť predoperačné a čakať na termín už môže byť zaslaný ster aj z cyto... no výsledky z histo sú smerodajné)
4) odporúčam počkať so sexom 4-6 týždňov, minimálne však po prvej menzes (jednak tu ide o infekciu a druhá vec, že keď začneš neočakávane krvácať tak aby sa vedelo či je to ešte zo zákroku alebo zo styku, no stáť nad vami nikto nebude... ak ti komplikácie stoja za ten jeden mesiac, nech sa páči, len aby si si potom netrieskala hlavu)
5) nič sa potom neužíva, hlavne nie hormóny, telo potrebuje kľud.... a lieky predtým (že možno sa odlúpne) sú tiež diskutabilné a keďže doteraz neboli vykonané štúdie, tak nikto nevie presne povedať, v koľkých prípadoch sa odlúpol a keď sa odlúpol či to bolo z liekov alebo proste sám :-/

keby niečo, pýtaj sa

@libawet trošku mimo, ale nevadí 🙂 @maria123 dobre vysvetlila...

meggan22
autor
21. feb 2018

@zuzanka.zuzu ja mám ten polyp v maternici, preto mám ísť aj na tú hysteroskopiu...ster mi vzala a čakáme na výsledky, no ale aj keď budú dobré, tak na tu operáciu pôjdem... najprv ma chcela poslať hneď, potom zmenila názor, že počkáme na výsledky, na prvý deň menzesu jej mám zavolať a prídem k nej na nejakú injekciu, ktorej názov si nepamätám, no má zabrániť nadmernému krvácaniu...
a k tomu sexu, ja som nepovedala, že bez neho nemôžem existovať alebo čo, môžno to tak vyznelo, neviem, ale chcela som vedieť ako prebieha rekonvalescencia, keďže po zákroku idem na dovolenku, čo musím dodržiavať atď, takže určite nebudem blbá, komplikácie mi za to určite nestoja
o hormónoch mi vravela doktorka, že potom mi nasadí hormonálnu liečbu...s ktorou ja vôbec nesúhlasím, nikdy som žiadne hormóny nebrala a ani veľmi nechcem ....🤐

zuzanka.zuzu
21. feb 2018

@meggan22 tá injekcia predtým nie je štandardná. máš nejaký problém s nadmerným krvácaním (myslím celkovo) alebo so silnou menzes? a aký je dôvod hormónov po zákroku? tomu už vôbec nerozumiem... asi by som sa spýtala na dôvod. možno to je vhodné vzhľadom k anamnéze. ja osobne by som si hormóny nedala iba kvôli operácii polypu, počkala by som aspoň tých 6 týždňov. ale tak ty resp. doktorka lepšie viete 🙂

čo sa týka režimu, môžeš čokoľvek... čiže kľudne plávaj a dokonca aj lyžovať môžeš ak si zvyklá na zvýšenú fyzickú záťaž aj bežne (napr. ak chodíš denne do fitka, tak po zákroku by som počkala ako telo zareaguje na anestézu a ak v pohode, tak na cca tretí deň by som išla... avšak ak nie si zvyknutá, tak telo sa bude brániť, viac sa prekrví a možno bude aj bolieť, vtedy by som aspoň týždeň až 10 dní doma poležala). držím palce nech dobre dopadne 😉

meggan22
autor
22. feb 2018

@zuzanka.zuzu nuž, na preventívke som doktorke spomenula, že sa mi za posledné 3-4 mesiace vyskytli počas menzesu v krvi zrazeniny a bolo ich dosť veľa, aj predtým sa sem-tam nejaká hrudka objavila, ale teraz ich bolo vážne dosť, podľa doktorky má ta injekcia zabrániť nadmernému krvácaniu, takže asi to je proti tým zrazeninám...taktiež zhodnotila, že mám dosť vysoko sliznicu, takže asi aj tú to ma ukľudniť...a druhý alebo tretí deň po menštruácii mám prísť za ňou a skontroluje polyp aj výšku sliznice. neviem, či mi má ta injekcia pomôcť, aby som nešla na zákrok, úprimne ti poviem, že fakt neviem čo tou injekciou sleduje... ani tým hormónom nerozumiem, vôbec ich nechcem, nikdy som nebrala ani antikoncepciu ani žiaden hormón a dosť sa ich desím, jednoznačne som proti nim.
niekedy pred pár mesiacmi som denne doma cvičila, teraz mám toho toľko, že sa z pravidelného makania stalo príležitostné cvičenie 😒 a akurát minulý týždeň som si vravela, že musím začať znova cvičiť nech nezmľandraviem, ale asi tým po zákroku budem musieť počkať tých 10 dní ako vravíš.... ďakujem za rady 😉

meggan22
autor
22. feb 2018

@zuzanka.zuzu no samozrejme, ešte mi napadlo zopár otázok (teda ja ich mám asi milión😀) niekde vo vodách internetu som sa dočítala, že ten výber polypu by sa mal odstrániť čo najskôr po menzese, teda max. na 10 deň cyklu...je to tak?
taktiež som sa dočítala jeden názor (alebo konšpiráciu), že môže na to pomôcť otehotnenie, že vraj keď som pomáha pri cyste,tak aj pri tomto to môže byť užitočné...
aaa posledná otázka, po zákroku môžem v pohode otehotnieť?
prepáč, že ťa zaplavujem otázkami, ale vidím, že si v tejto problematike dosť zorientovaná 🙂

vcielkamaja007
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
22. feb 2018

@vcielkamaja007 pila som ale ze naozaj POCTIVO a PRAVIDELNE alchemilku, rebricek, praslicku, kapsicku, pakost, hluchohlavku, vrbu, kapucinku, shatavari, hadam som na nic nezabudla a smrdelo to u nas ze som iba cakala kedy zasteka policajny pes a urobia u nas zatah... nehovorim ze to niekomu neponoze, ale su to len rozpravky starej matere ☹

vcielkamaja007
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
22. feb 2018

@meggan22 neviem nerozumiem v com by to tehotenstvo akoze malo pomoct? nie je vylucene otehotniet aj s polypom ale zalezi aj od umiestnenia a velkosti, cize skor by som povedala, ze je to nepravdepodobne :-/ sorry ja uz na zazraky neverim, ale niekomu sa deju...
ci otehotnies alebo nie tak to je vo hviezdach 🙂 samozrejme drzim palce. odstranenie polypu to ani neznemozni, ani nepodpori. moze to vyjst na prvy krat a mozte o rok ist aj na umele. daj potom vediet 😉

zuzanka.zuzu
22. feb 2018

@vcielkamaja007 a co si pila? ake bylinky? mozno niekomu pomozu, ved napis... a ako casto? rano/vecer alebo usrkavanie pocas celeho dna alebo?

meggan22
autor
22. feb 2018

@zuzanka.zuzu ani ja nerozumiem v čom by to malo pomôcť, ako vravím, je to konšpirácia z internetu, nie z mojej hlavy, len som chcela vedieť, či o tom náhodu niečo nevieš 🙂
no a to otehotnenie po zákroku, jednoducho len chcem vedieť, či to má na plodnosť nejaký dosah, alebo to je "mimo" toho

vcielkamaja007
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
meggan22
autor
22. feb 2018

@vcielkamaja007 tebe tieto bylinky pomohli na polyp alebo na nejaký iný problém? celkom nerozumiem, aký mali účinok?

zuzanka.zuzu
22. feb 2018

@vcielkamaja007 jáááj ano, žihľavu som zabudla, tú som tiež mala... a prečo ďatelinu? idem googliť.

zuzanka.zuzu
22. feb 2018

@meggan22 ktoré konkrétne bylinky? praslička je na polypy/myomy/cysty, kapsička na zmiernenie silnej menzes, rebríček na nepravidelný menzes a lepšiu krvotvorbu, shatavari detoxikácia ženských vecí, kapucínka protizápalová (celotelová, aj ženské), hluchohlávka na trvale choré podbrušie, žihľava na čistenie krvi, pakosť známa ako "bocianí noštek" hovorí samé za seba, alchemilka je MŇAM - je to ženská bylinka a odporúčam, ako písala včielka našťastie sa môže piť bez prestávky na rozdiel od ostatných... niektoré sa môžu (mali by sa) usrkávať, niektoré ráno a večer (praslička), niektoré na lačno a iné zase po jedle, niektoré stačí 1 šálka denne (kapsička) ale nemali by sa piť ako mix bylín (kapucínka). akože hotová veda a pre mňa sklamanie :-/ ale zase MOŽNO keby som nepila, tak som na tom horšie... že síce mi to nepomohlo, ale udržalo stav 🙂 ktovie. p.s. ak by niekto hľadal brigádničku do bylinkárne, kontaktujte ma, budete mať už zaškoleného pracovníka 😂

meggan22
autor
22. feb 2018

@zuzanka.zuzu ak sa smiem opýtať, na aký problém si pila tieto bylinky?tiež na polyp?
klobúk dole pred tvojimi bylinkovými znalosťami, ja som sa v tom už teraz stratila 😀😀

zuzanakarchnakova
5. mar 2018

ahojte.mam otazku.som 8 mesiacov po porode a stale mam taky hnisavy zlty vytok a menstruacia je stale presna ale trva aj 13 dni a po 2 dnoch spinenie,myslim ze to je ovulka to spinenie aj to dost boli.samotna menstruacia ma uz po dvoch porodoch neboli ,skor ta ovulacia..v novembri mi doktorka odobrala ster a vraj je to hnisavy zapal.dala mi atb.no nepreslo to.teraz 2.2 som bola u gyn.ab mi spravila cytologiu pre istotu.a povedala mi ze mam vred na krcku.v novembri mi nic nespominala ze mam vrd,neviem ci ho nevidela alebo tam nebol.a ze po cytologickych vysledkoch bude vediet ako to liecit,ak to bude dobre da mi hormonalnu antikoncepciu.mali ste aj vy take to vytoky a silnu menstruaciu ked ste mali ten polyp? alebo vred,myslim ze by to mohlo byt to iste.stresujem sa lebo vysledky mam az 27.2. ak mi viete poradit ake ste mali problemi s tymi polypmi. dakujem za kazdu odpoved