Polyp a kyretáž

7. apr 2022

Tie, ktoré ste mali polyp silný menzes, zhrubnutú stenu maternice pomohla Vám kyretaz?Alebo o pár mesiacov znova to isté?Dostali ste aj nejaké lieky, ATK?

janetinka27
7. apr 2022

ahoj, zavisi od toho, co ti tu sliznicu zvysuje. ak mas sklon k hyperplazii, tak sa ti stav pravdepodobne vrati. ja som bola na kyretazi a hned dalsi mesiac som ju mala zas velmi vysoku. o niekolko mesiacov som bola zas a zasa to iste.
ja na to uzivam lieky, ale zavisi od priciny. u mna to je nedostatok progesteronu, folikul mi casto nepreska, takze sa nevytvori ani zlte teliesko a ani progesteron. sliznica bez progesteronu nenadobudne spravnu strukturu a rastie zlym sposobom. a potom sa pri MS ani spravne neodluci. u mna neslo ani o klasicku ms, pretoze tym, ze sa narusi hormonalna podstata cyklu, tak uz to nie je skutocna ms, ale len krvacanie sposobene nejakou neprirodzenou pricinou.
u mna pomaha to, ze si kazdy mesiac picham tesne pred ovulaciou ovitrelle, ale musim kazdy mesiac chodit na odbery krvi a sledovat hlien, aby som presne vedela, kedy to ovitrelle pichnut. a cca o tri dni zacinam uzivat progesteron, je ich vela druhov, mne bol duphaston slaby, beriem amelgen. a ten beriem 10 dni a tak dookola.

janetinka27
7. apr 2022

ale to nemusi byt vobec tvoj pripad, kolko mm mas sliznicu? bola si uz na viacerych meraniach? v ktorom dni cyklu ti merali vysku sliznice?

autor
7. apr 2022

@janetinka27 iba sa začala hľadať príčina krvácania.Bola som u doktora cez ovu mala som ju 16 vraj mala byť 11 a videl polyp.Dal mi Duphaston na mesiac a po menzese mám prísť na sono a rozhodne sa či kyretaz.Mam 42 r a posledného pol roka dlhý silný menzes ovu mávam pravidelne aj menzes.

autor
7. apr 2022

Profil mi nerobil, bývalý lekár mi dával Norethisten polyp nevidel a tvrdil mi, že to je horm.nerovnovaha.Zmenila som tento mesiac lekara

janetinka27
7. apr 2022

polyp moze a nemusi robit problem, niektori doktori ho ani neriesia, lebo polyp casto odide aj s ms. dokonca som o tom citala aj clanky, kde sa doktori vyjadrili, ze zeny casto zbytocne kvoli polypom podstupuju gyn zakroky, ktore by ani nebolo treba podstupovat. polypy sa teraz daju lahsie najst, nakolko chodime castejsie na sono a tym padom sa casto zisti a nasledne riesi polyp, ktory by aj tak odisiel sam pocas MS. ale zas niekedy moze polyp sposobovat problemy.
duphaston by mohol pomoct, uvidis sama, co ti povie po kontrole. on by mal pomoct, aby sa ti sliznica spravne vyformovala a potom odisla s ms.
mne duphaston tiez pomohol, ale ja som mala ovela vyssiu sliznicu ako ty a brala som ho niekolko mesiacov vkuse kazdy den 3 tbl. a sliznicu mi upravil.
aj ked mas ovulaciu a vytvori sa zlte teliesko, tak mozes mat nizky progesteron (nedostatocnost zlteho telieska), ale to ti zistia. mne to zistuju z krvi na 7. den po ovulacii, ale nesmie sa vtedy uzivat ziadny progesteron. takze pred odberom minimalne 12 hodin nesmiem uzit progesteron. a tam sa zisti podla vysky progesteronu, ci ho mas dost alebo ho treba doplnat.

janetinka27
7. apr 2022

ale kazdopadne drzim palce, nech sa ti to upravi 🙂 a ty urcite nemas taku komplikovanu situaciu, neboj 🙂

autor
7. apr 2022

@janetinka27 ďakujem TI.No som cez menzes odpisana, že robím z domu už to trvá dlho som unavená, anemicka...najradšej by som nešla na kyretaz bojím sa operácie🙂Uvidím či sa mi upravi, ale z Duphastonu mi je lepšie ako z Noret.iba prsia ma boleli veľmi.Uz dávno som chcela horm.profil prvý doktor mi ho nechcel spraviť, že to robí tým čo chcú otehotnieť škoda reci

autor
7. apr 2022

Aj tebe všetko dobre

janetinka27
7. apr 2022

dakujem 🙂 a neboj, aj ta kyretaz, ak bude potrebna, sa da v pohode zvladnut, trva to 10 minut, ani o tom nevies. ak mas moznost, daj si to urobit na jednodnovej chirurgii, za 2 hodky po zakroku ides domov. a plati to rovnako poistovna, ako keby si bola v nemocnici, kde obycajne musis ostat aj cez noc.
ps: ja mavam velmi silnu MS, v najsilnejsich dnoch cyklu 16 nocnych vloziek miniem a tak beriem od gynekologicky tabletky dicynone a naozaj mi to zmiernilo krvacanie, plus caj z pastierskej kapsicky aspon 2-3x denne