ahojte dievčata. Prosim vas o radu, ktore mate skusenosti. UZ rok sa svazime o babo, ale neuspesne. dnes som bola u gyn. a vravel, ze mam zmensenu, poklesnutu posvu a krcok. povedala som mu, ze mam bolesti pri pohl. styku, ale vraj si mame davat len vacsi pozor. vie, ze sa snazime o babo, a manzela poslal na uro na spermiogram, ale mne nepovedal nic... ja som bola v takom soku, ze som sa ho zabudla aj spytat... neviem, ci to moze byt pricina neotehotnenia, alebo co ten pokles vlastne znamena... ak ste to niektora mala, alebo mate skusenosti, prosim, poradte.. neodporucil mi ani ziadnu kontrolu, ani nic ine..
dakujem
@stefka33 ahoj. dakujem, ze si napisala... no hej, to som si prezrela na nete, ze asi budem mat oslabene svalstvo.. a tiez som pozerala tie cviky... a nasla som okrem Kegelovych cvikov aj vela inych, pomocnych... ja uz vyse 4 mesiace pravidelne kazdy den cvicim.. kardio a posilovacie cvicenia na brucho, spodne brusko, zadok a nohy... tie cvicenia, co boli na nete urcene na spevnenie panvoveho dna je asi 90% tych, co cvicim aj ja... a ziadna zmena... ja sa ale skor obavam toho, ci nebude s tymto suvisiet problem s otehotnenim... toto sa nikde nepise a doktor mi nic nepovedal...
@nevestaterka Ťažko povedať. Nie som lekár, ale logicky mi z toho vyplýva, že s otehotnením by problém nemal byť, skôr s udržaním plodu. No tie cviky sú nadlho takže je možné, že ešte nezabrali, alebo necvičíš správne a preto som aj toho fyzioterapeuta spomínala.
@stefka33 no, ja tiez neviem... ale vazne zvazujem zmenu gynekologa... uz som to chcela davnejsie, a toto ma v tom len utvrdilo.. uvidim, co mi povie niekto iny... mozno mi povie nieco viac, viac poradi..
@nevestaterka Máš uvoľnené svalstvo panvového dna. Stáva sa to po pôrode, alebo starším ženám s nedostatkom pohybu. Odporúčam ti Kegelové cviky, mal by sa dať zohnať návod na internete. Ďalšia možnosť je vypýtať si odporúčací lístok k rehabilitačnému lekárovi, ktorý ti predpíše cvičenie s fyzioterapeutom za ktorým budeš 1x-2x týždenne dochádzať a ten ťa to naučí a dozrie aby si cvičila správne. Existuje aj operačné riešenie, ale pre teba zrejme nie je vhodné. To sa robí v ťažkých prípadoch.