PCOS vraj netreba riešiť

vikinka128
27. sep 2021

Ahojte, práve mi prišli výsledky hormonálneho obrazu. Gynekologička komentuje :,, máš kvalitný nábeh na PCOS, ale nemusíš to vôbec riešiť.’’ - keďže ani neviem, čo to je a čo to znamená prosím o pomoc niekoho kto má skúsenosť - reálne to netreba riešiť ?

sendy1993
27. sep 2021

Aj ja to mam liecit sa to velmi neda..nemam pravidelny menzes ani ovulaciu problem s otehotnenim riesim to v car..no nic prijemne..nadvaha akne atd

allie458
27. sep 2021

PCOS je syndrom (ciže to nie je konkretna choroba ale viac priznakov spolu) a znamena to ze tvoje vajecniky produkuju vela muzskych hormonov. Moze sa to prejavovat napriklad zarastanim na brade, vypadavanim vlasov, cystami na vajecnikoch, anovulacnymi cyklami alebo uplnou absenciou menstruacie, akne atd. Nie je na to liek ktory to automaticky vyriesi ale mozes si o tom precitat a napriklad pridat do stravy jedla ktore pomahaju odburavat muzsky hormon alebo skusit nejake vitaminy na hormonalny balanc atd. U nas ti na to najcastejsie daju HAK a viac sa nestaraju a ked to vysadis tak mas vsetko spat. Je to inak celkom rozsirene a jedna z najcastejsich poruch fertility u zien ma to 6-15% žien. Ak chces ostat tehotna tak potom radsej cez centrum asistovanej reprodukcie ako pisala sendy.

zuzanka.zuzu
27. sep 2021

podľa mňa treba riešiť, aspoň schudnúť.... ja som to neriešila a nič sa nestalo ale to je skôr výnimka 😀

7lenka11
27. sep 2021

ja mám ľahkú formu PCOS a už viac ako dva roky sa mi nedarí otehotnieť... ovuláciu mi musia vyvolávať hormonálnou stimuláciou.. inak z ďalších príznakov mám vypadávanie vlasov, akné (ktoré som poriešila dosť nákladnou liečbou na súkromnej klinike), rýchlo sa mi mastnia vlasy a občas sa mi objavujú chĺpky, kde teda ozaj nie sú žiadané (tvár, brucho, prsia).. nadváhu nemám, ani som nikdy nemala.. ale zmenila som životný štýl, upravila stravu, pridala viac pohybu... ako píšu baby, nie je na to liek... a ja som odmietla antikoncepciu, keďže som mala aj iné zdravotné problémy

vikinka128
autor
27. sep 2021

@allie458 práveže ja som HAK vysadila kvôli otrasným vedľajším príznakom. Ale nemám žiadne príznaky - len mam dojem že mi vynecháva ovulacia okrem toho chvála Bohu nič..

vikinka128
autor
27. sep 2021

@zuzanka.zuzu mám 45kg na výšku 163cm, nemám prečo chudnúť a ani z čoho 😀🙈

vikinka128
autor
27. sep 2021

@7lenka11 no keď uvažujem.. po vysadení mi začali veľmi padať vlasy a mastiť sa ..

janetinka27
27. sep 2021

@vikinka128 agoj, daj si skontrolovat cukir, pco sa casto spaja s inzulinovou rezistenciou. pomoct moze metformin

matusa_153
27. sep 2021

@7lenka11 ahoj.. ja tiež mam pcos a s priateľom sa snažíme o bábätko.. pred pol rokom mi dr povedala že môžme sa snažiť.. tiež som ani doteraz nevedela čo to je pcos.. mám nepravidelný cyklus a beriem dupaston na upravenie.. ms mávam teraz pravidelne ale keď som dupaston zabudla jeden cyklus zobrať tak mi ms neprišla vôbec až na druhú vyvolávacku.. to bolo pred pol rokom.. mám aj nadváhu, tiež mastné vlasy nonstop.. akné.. zrejme som tiež bez ovulácie ale to som nevedela, darmo sme sa mohli snažiť.. už dva alebo tri mesiace ma pobolieva ľavý vajecnik taká pichava bolesť.. predtým to bolo sem tam, A teraz má to už boli takmer nonstop.. minulý týždeň som bola u dr a mám na vaječníkoch cysty.. sú miniatúrne a vraj to nič nieje ale dala mi ATB nech mi to pomôže.. tiež beriem inofolic a folandrol priateľ.. aj keď je to asi zbytočné keďže zrejme ovuláciu ani nemávam.. keď som bola u dr cca 14dc tak vraj buď ovulácia už prebehla alebo skorej si myslí že vôbec ani nebola.. čo mi odporučila tak že mám schudnúť .. možno tiež mi bude musieť vyvolať ovuláciu hormonálnou liečbou

mareka49
27. sep 2021

Je tu veľa rad v starších diskusiách.
Ale zhrnula by som to v krátkosti.
Pcos sa označuje občas aj ako cukrovka vaječníkov.
Takže čo ju eliminuje.
Vyvážená strava, zdravší životný štýl.
Šport, pohyb všeobecne, styk s prírodou.
Eliminácia stresu, obmedzovanie neduhov 21.storocia.
Sedava práca, nepravidelne stravovanie, spracované potraviny, alkohol..
Pridala by som spánok a hormonalnu jogu.
Ženská joga aj na podporu ovulácie ma mnoho videí na ytb.
Mam Pcos, aj drobné cysty a som tehu.
Mala som aj 50 60 dňové cykly.
Nie je to neprekonateľná prekážka.
Držím palce