PCOS - príznaky

10. aug 2023

Ženy ktoré máte polycystické vaječníky, aké máte príznaky ?

maminka940
10. aug 2023

Pribrala som
A rýchlejsie zarastam 😆😆😆
A samozrejme nepravidelná ms

66simonka66
10. aug 2023

Veľa som pribrala, tiež zarastám viac a ms nemám vôbec.

nenisom
10. aug 2023

To co už bolo spomenuté + vypadávanie vlasov

vreckovka2
10. aug 2023

Bez dávania pozor na stravu priberám rýchlosťou blesku. Jedine pri nízkosacharidovej diete som mala ovuláciu a pravidelnú MS.

mabose
10. aug 2023

Nepravidelná ms trochu zarastam viac a mám vyššiu vahu

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
haggard_222
12. aug 2023

Ahoj. Diagnostikovali mi PCOS až v 28 rokoch. Príznaky som mala v podstate od prvého menzesu. Nepravidelný a veľmi bolestivý menzes, pomerne silný. Nestal sa pravidelným ani po rokoch. Mala som veľmi ťažké cystické akné, zapálené, nedalo sa "vytlačiť", ostávali po ňom fialové hypermigmentácie a následne jazvičky. Výrazne mastnú pleť, a takisto sa mi začali robiť kúty. Riešilo sa to najskôr u dermatológa a potom hormonálnou antikoncepciou. Keď som ju brala, tak mi akné zmizlo, menzes sa znormálnil, ale nie je to riešenie. Som rada, že som ju brala, pretože ma ušetrila od pár rokov akné a teda ďalších jazvičiek, ale nie je to riešenie. Takisto som pribrala veľa, a mala a dodnes aj mám problém schudnúť. Všimla som si že na prvý pohľad ženy s PCOS mávajú väčšinou guľatú tvár, mastnú pleť, mastiace sa vlasy, to akné nemajú úplne všetky asi, a kopa žien má zvýšené tmavé ochlpenie. Čo sa týka krvných testov, u mňa býval zvýšený testosterón, kortizol, trvalo mierne nad normou zvýšené CRP a z pečeňových testov mierne zvýšené ALT. Keď sa tak spätne pozriem, príznaky som mala vždy. Akurát ženský lekár to tam nikdy nevidel, neviem prečo. Veľmi mi pomohlo vysadiť mliečne výrobky, zišlo CRP a akné sa prestalo tvoriť. Alergiu ani intoleranciu nemám, bola som na testoch. Veľká časť žien s PCOS má problémy s mliečnymi, má to súvis. Nechcem tu rozoberať všetko, lebo by to bolo na kilometrovú správu, ale (v angličtine) sú o tom na nete dostupné informácie a lekárske štúdie.
Teraz sú to 3 roky od kedy som naposledy vysadila HAK a diagnóza PCOS prišla pred polrokom. Ženský robil ultrazvuk a vraví mi, že "toto vyzerá na polycystické vaječníky". Predtým to nevidel ani on ani predošlý, takže trvalo nejakú dobu od vysadenia HAK, kým sa tam tie folikuly ("cysty") nahromadili. Veľmi mi odľahlo, keď som to konečne mala čierne na bielom. Čo sa týka liečby, navrhol mi HAK, ale odmietla som. Veľa som si o tom študovala a už som minulý rok experimentovala trochu s inozitolom a malo to výsledky, len som nebola dostatočne dôsledná v užívaní (prechádzala som si hektickým obdobím a nejako mi bolo jedno všetko). Rozhodla som sa teda - tentoraz už pravidelne - užívať inozitol - 100%tný v práškovej forme, 2g ráno a 2g večer, podľa odporúčaní na PCOS. Sú na toto lekárske štúdie a dokonca Union mal na stránke zmienku o tomto spôsobe liečby. Na SK webe ešte veľa o tom nie je, ale začína sa pomaly o tom hovoriť. Ženskému som teda povedala, že som sa rozhodla na to ísť takto. Neodhováral ma. Inozitol je inak zložka v mnohých doplnkoch na podporu otehotnenia, napr. asi najznámejší Inofolic. Odtiaľ má názov, je to inozitol + folic acid (kyselina listová, tiež dobré brať). Tam ale inozitolu nie je toľko, koľko sa odporúča brať na PCOS. Odhaduje sa že PCO(S) má 10% populácie žien. Tj. ženy, ktoré brali Inofolic a pomohol im, tak im zjavne pomohol, pretože mali nediagnostikované PCO a inozitol im pomohol ovulovať.
PCOS spôsobuje inzulínová rezistencia. Bunky sú rezistentné, teda odolné voči inzulínu. Vaječníky sú tým ovplyvnené, majú zhrubnutý povrch a netvoria hormóny tak, ako by mali. Vajíčka v nich nedozrievajú a skrz tie zhrubnuté steny sa z nich ani nedostanú von, a tak tam ostávajú vajíčka v rôznych štádiách dozretia. Ak ich je veľa, môže to tlačiť a bolieť, a takisto keď sa vstrebávajú - lebo oni sa postupne vstrebú, tak to tiež môže bolieť. Ak sa odstráni príčina PCOS - inzulínová rezistencia - vaječníky začnú fungovať normálne a vajíčka začnú dozrievať. Všetky symptómy PCOS spolu súvisia a postupne zmiznú. Po 6 mesiacoch užívania som ako nový človek 🙂 Tvár mám ako bábätko a cyklus, ktorý bežne mimo brania inozitolu trval cez 100 dní, je aktuálne okolo 35-40 dní, skrátil sa mi menzes zo 7 dní na 5-6, intenzita tiež, a prvý krát sa mi stalo, že som mimo bratia HAK MALA MENZES BEZ BOLESTÍ, prvý raz v živote od svojich 12 rokov, až sa mi tomu ťažko verí. Teraz len skončil, takže je to veľmi čerstvé a stále tomu neverím 😄 Trochu dlhšie sa rozbiehal a bol dosť slabý na moje pomery, cca taký ako si predstavujem, že má väčsina žien, tak možno to ide ruka v ruke s tým že sa skrátil a je slabší, neviem. Veľmi som zvedavá na nasledujúci. Ani ma nenapadlo už veriť, že by to šlo aj bez bolesti, jednoducho som bola v tom, že ja tam tú bolesť mať vždy budem, pokiaľ nebudem brať HAK. Pleť už tiež nemám mastnú. Takúto som mala iba keď som brala HAK, inak som mala vždy veľmi mastnú. Vlasy sú na tom o trochu lepšie, vydržia mi aj 2-3 dni, pričom 3 dni predtým bol len sen. V kútoch mi dorastajú baby vlásky, celkovo mám tvár olemovanú baby vláskami, a ochlpenie mi dorastá tenšie a menej. Akurát váha stále nezmenená, ale to nebude asi iba v tomto 😄
Odporúčam hlavne zohnať dobrého ženského lekára, mne sa pošťastilo (okres GA) až pred rokom. Inak jeho žena má PCOS tiež a majú detičky 🙂 Veľa žien s PCOS má deti, takže toto napríklad by som vôbec tak šedo nevidela, ako ľúbia písať, že ženy s PCOS sú neplodné. Nie sú. Iba im PCOS spôsobuje, že nemajú ovuláciu. Akonáhle sa príčina upraví, tak nevidím technicky problém v otehotnení, a mnohé ženy-matky s PCOS toto vyvracajú.
A inak sa predpisuje tuším len HAK alebo metformin, ale ozaj skúste ženy ten inozitol, narozdiel od tamtých 2 vecí nemá vedľajšie účinky. Inozitol je inak považovaný za vitamín B8.
Link na Union. Super článok od nich, je to tam spomenuté:
https://www.union.sk/pcos-ako-sa-prejavuje-liec...