Ahojte žienky chcem od vás malu radu ... Pred 3 rokmi mi obvodný lekár povedal že mám PSOS liečim sa na to ale veľmi silno pochybujem o jeho liečbe keď že chodím na kontrolu každé 3 mesiace menštruácia bola nepravidelna 2 roky stým že mi menil tabletky každé 3 mesiace brala som Progestanelle tie vôbec nepomáhali potom dufaston to bolo troška lepšie ale pomáhalo iba v čase keď som ich iba brala 😫 Pukla cista od vtedy mám menštruáciu pravidelnú pred pár mesiacmi sa nám podarilo o babetko ale stým že my ho museli odobrať kvôli zlému vývoju a poškodenia plodu . Strašné ochlpenie akné s ktorými si nedám radi... V poslednom čase je to niečo strašné.... Psychický stav je na Tom strašne tiež zle .... Chcem sa vás opýtať zmením lekára alebo by bolo najlepšie nejake centrum alebo sa o babetko vôbec nesnažiť.Za každé vase radi budem veľmi vďačná 😊
Nerozumiem prečo ťa na PCOS lieči obvodný lekár. Toto patrí do rúk gynekológa, prípadne ak je to spojené s inzulínovou rezistenciou, čo podľa tvojich príznakov je, tak diabetológa. Ten predpíše liek typu Metformin, ktorý ti upraví inzulínovú rezistenciu a tým automaticky aj PCOS a s tým spojené príznaky ako akné, ochlpenie. Z takých voľnopredajných vecí je na PCOS dobrý čostý inozitol v prášku, 2x denne po 2g (mal by to byť myo-inozitol, alebo myo-inozitol v kombinácii s d-chiro-inozitolom). Dobrý je vraj aj berberín po 1000mg denne. Inozitol je známa zložka v doplnkoch typu Inofolic, ktoré sa používajú na podporu otehotnenia, a niektorým ženám s PCOS to pomáha, ale Inofolic je predražený a nie je tam toľko inositolu ako by bolo treba.
Ešte jednu vec poradím, a to že ženy s PCOS sú veľmi náchylné na nízky vitamín D. Ak ti niekedy budú brať krv, tak si vypýtaj že chceš otestovať vitamín D ako samoplatca. To len nahlásiš sestričke, a buď to vybaví ona rovno, alebo ti vezme ampulku naviac a budeš s ňou musieť osobne do labáku. Stojí to okolo 13€. Ak zistíš že ho máš málo, čo na 90% máš, tak treba vysoké dávky, aj 10000 UI denne. Je na to taký sprej v lekárni, čo sa strieka pod jazyk. Mne to veľmi pomohlo na psychiku, aj energie mám oveľa viac, celkovo sa lepšie cítim, a prestala som mať kompletne menštruačné bolesti, čo bolo predtým pre mňa úplne nepredastaviteľné, kežde 17 rokov som nemala jediný menzes bez bolesti. Spolu s vitamínom D treba ale brať aj vitamín K a magnézium. Musí sa to tak brať, lebo vitamín D bez vitamínu K vyťahuje vápnik z kostí a kopí sa v cievach potom, a magnézium treba dopĺňať tiež ak sa berie vitamín D. Je to veša doplnkov, ale osobne som názoru, že cesta vedie tadiaľto. Plus ak máš tú inzulínovú rezistenciu náhodou, čo má asi 70% pacientiek s PCOS, tak ten Metformin od diabetológa by mal tiež robiť zázraky, aj ore počatie bábätka. Ja tam idem začiatkom februára a vkladám do toho veľké nádeje 🙂
Držím palce na tejto ceste, aby sa všetko zlepšilo a aj sa s bábätkom zadarilo.
@0952216733 zmenila by som lekára, možno ti nový vysvetlí lepšie tvoje možnosti. Píšem z vlastnej skúsenosti, tiež mi prvý lekár hovoril len omáčky a nič k veci,tak som ho vymenila a druhý perfektne vysvetlil čo to vôbec je a čo ak budem chcieť deti a podobne. A mám dve krásne detičky 🙏 chvála Bohu