PCOS - laparoskopia

klarisamikova
9. jan 2023

Ahojte som tu nová od leta mám diagnostikovane,
Polycystické vaječníky. Čaká ma laparka

A chcem sa spýtať na vaše skúsenosti pomohlo vám to s počatím bábätká?

titla
9. jan 2023

Neviem ci vyslovene pomohlo. Ja mam tiez PCOS, ale ovulujem. Mala som vsak aj ine problemy a dlhodobo sa nam nedarilo, tak mi robili diagnosticku laparoskopiu, vratane hystektoskopie a HyFoSy. Vsetko bolo v poriadku, na ziadny problem neprisli. Gynekolog mi odporucil CAR. No a o 1,5 mesiaca som sla k nemu na pooperacnu kontrolu s pozitivnym tehotenskym testom. A vraj nie som zdaleka prva...
Ja si myslim, ze to bolo preto, ze som sa prestala na to tehotenstvo upinat. Mysliet, ci sa to podarilo.
Moj muz doteraz tvrdi, ze ma "prefukli" a otehotnela som ma prvu supu, i ked HyFoSy potvrdili priechodnost vajcovodov. Ja to pripisujem psychike.

klarisamikova
autor
9. jan 2023

@titla tak to ste ma potešili dúfam že aj my sa dočkáme

melany4
10. jan 2023

@klarisamikova mne to nepomohlo,bola som pred trištvrte rokom.😏

titla
10. jan 2023

@klarisamikova Dufam, ze sa dockas a bude Ti dopriate byt mamou, co najskor, ale treba si ujasnit, ze laparoskopia nie je liecba.

A teraz sa ospravedlnujem za velmi laicke vysvetlenie. Laparoskopia je metoda pouzivana pri chirurgickych zakrokoch rozneho drhu - od zlcnika po vajecniky.
V mojom pripade bolo podozrenie na endometriozu alebo zrasty a lekari laparoskipicky zaviedli kameru do mojej brusnej dutiny, aby si toto podozrenie vyvratili/potvrdili. Neliecili ma! Overovali si podozrenie, hladali problem.
Rovnako HyFoSy - ide o diagnosticku metodu, ktorou sa zistuje priechodnost vajcovodov. A ak sa pri tomto vysetreni zisti, ze je niekde problem, tak sa potom riesi. Pravdepodobne inymi metodami - u mna bolo vsetko o.k., preto nemam dalsie vedomosti o liecbe pri nepriechodnosti vajcovodov. Mozno v niektorych pripadoch pomoze aj ta kontrastna latka, ze vajcovody "spriechodni lepsie", ale na toto sa neda spoliehat.

Preto sa neupinaj na laparoskopiu, ako na riesenie problemov s otehotnenim. Moze Ti pomoct v tom, ze lekari pridu na dovod, preco sa Ti nedari otehotniet a potom mozu nastavit primeranu liecbu.