Zistili mi pcos, doktor ma veľmi o tom neinformoval čo by som mala robiť. Snažím sa zisťovať si veci sama m internete. Natrafila som na poradkyňu, ktorá radi pri ženách s pcos vyradiť mliečne výrobky a lepok, že to ma pomôcť aj proti nafukovaniu a iným vedľajším efektom pcos. Avšak mne to príde take, že či to nie je len ďalší nejaký trend, kde sa mliečne výrobky a lepok zbytočne očierňujú. Čo si o tom myslite, máte niektorá reálnu skúsenosť, že pomohlo vysadiť lepok a mliečne výrobky ?
Hoď do gúgla "pcos, inzulínová rezistencis, low carb" a vyhodí ti kopec článkov, ako riešiť hlavne inzulínovú rezistenciu.
Všeobecne mliečne výrobky sú pre dospelých ťažšie stráviteľné, čiže s tým nafukovaním to trochu môže pomôcť. Je to ale nejaká overená poradkyňa? Aby to nebola zase nejaká šmelina.
Pcos - by nemali cukor a sacharidy. Preco? Lebo vo vacsine trpia inzulinovou rezistenciou, cukor drazdi androgenne hormony, tj testosteron a ten vdaka enzymu 5alfa reduktaza vytvara nadmieru dihydrotestosteronu teda skodliveho volneho testosteronu, ktory v tele pacha galibu (rastuce folikuly na vajecnikoch, androgennu alopeciu, mastenie pleti a akne - oblast spodnych lic, brady a sanky, hirsutizmus, bolestiva menstruacia, dlhe alebo ziadne cykly a pod). Cize mlieko a lepok urcite prospeju ale zeny s pcos primarne potrebuju low carb stravu a prerusovany post a HIIT trening. Cize vyries inzulinovu rezistenciu, vyriesis pcos
Autorka, mam pcos, cca rok a pol som nejedla nic mliecne, vobec to nepomohlo 🙂 Ako pisu vyssie, odporuca sa skor nizkosacharidova dieta, ale aj to moze, ale nemusi pomoct. Vyskusaj a uvidis.
@basulaak Ani ja nemam inzulinovu rezistenciu 🙂 Nie je pravidlo, ze vacsina tych, co ma pcos, tak ma aj IR, ale samozrejme vzdy to treba radsej preverit.
Ano nemusi byt. Ja som si dala urobit test na IR uz neskoro ked som bola zabehnuta na lowcarbe ani mne nevysla. Ale ja som sa 2 roky tak stravovala a moje priznaky kompletne vymizli alebo sa zredukovali. Takze nieco na tom bude. Ak budes jedneho dna zufala, vies co mozes skusit. Bez liekov. Nikdy som ich nebrala na pcos.
@stanzi ďakujem za skúsenosť 🙂
@basulaak ale ako si sa spravovala predtým ? Nebolo to skôr tým, že si proste upravila stravu na zdravšiu ? Ja by som aj do toho isla, len mi príde, či sa zbytočne nebudem ochudobňovať o niektoré druhy potravín, ktoré sú veľmi prospešné (kefir, jogurt atd) a vôbec nie je iste, či to pomôže.
@basulaak a celkovo síce jem sacharidy, ale vôbec to nepreháňam, a len kvalitne zdroje (celozrnne obilniny, ovocie, atd)
Ja som mliecne jedla nadalej. A kefir a jogurty uz duplom. V tom nevidim problem pre zachovanie zdraveho mikrobiomu v creve. Mne robil problem ten cukor a sacharidy. Videla som to na akne. Akne dodnes nemam. Aj ked som zjedla viac ovocia tak som mala akne. To byvalo hrozne. Ved uvidis ako to budes citit
@basulaak jaaj tak, lebo čo som čítala, niektorí radia aj všetky mliečne výrobky vyradiť a to mi príde ako veľké ochudobnenie stravy, pokiaľ na to naozaj nie je dôvod. Cukor ako sacharózu ja prakticky nejem vôbec už dlhodobo a sacharidy si ja dlhodobo strážim a ovocia jem bežne 100-200g denne 🙂
@basulaak a napríklad akné ja nemám vôbec, len to nafukovanie ma dosť trápi, ale ono to zrejme nebude vôbec stravou, ale čisto kvôli hormónom, nakoľko niekedy to je naozaj výrazne horšie
Ja som citala, ze vraj niektorym zenam pomaha low carb strava