Otehotnenie s reumou

1sunny
8. nov 2016

Ahojte,

Máte prosím niektorá skúsenosť s otehotnením s reumou? Mám ju diagnostikovanú 4 roky, liečim sa Sulfasalazinom. Za posledný rok sa mi výsledky výrazne zlepšili, od augusta som bez liekov a chceli by ste sa teda posnažiť... ale momentálne sa mi vrátili veľké bolesti. Budem sa samozrejme riadiť odporučeniami lekárov, napriek tomu by ma zaujímalo, ak máte podobnú skúsenosť - akú dobu pred otehotnením je vhodné byť bez Sulfasalazinu?

Ďakujem za každú radu.

slniecko35
8. nov 2016

@1sunny ahoj, ja mam reumu od siestich rokov, ale uz velmi dlho neberiem ziadne lieky, bolesti nastastie skoro ziadne, tak ti moc neviem poradit. Mam sestmesacne dievcatko a tehotenstvo prebehlo bez problemov, pribrala som 10kg, z toho 8 za posledne dva mesiace, malo by sa co najmenej aby sa klby nezatazovali.

1sunny
autor
8. nov 2016

@slniecko35 dakujem velmi pekne za odpoved. A mozem sa opytat, co robis preto, ze nemusis brat ziadne lieky? Mas nejake odskusanie stravovanie pripadne nieco ine? Ja som za posledny rok vysadila psenicu a vysledky sa mi vyrazne zlepsili. Teraz sa ale bolesti vratili, musim vsak mesiac cakat na ine vysledky, kym sa dostanem k reumatologicke a budem moct s nou celu situaciu prekonzultovat. Akurát zdravotna sestra mi odporucila zatial lieky sama od seba neuzivat, v pripade bolesi si dat paralen, ale po nom som ziadnu zmenu nepocitila... A - gratulujem k babatku 🙂

slniecko35
8. nov 2016

@1sunny veru nic take nerobim, uz asi 10 rokov som na tom velmi dobre, stabilizovalo sa to same, ale dlhe roky som bola na liekoch, stravujem sa viac menej zdravo a jem vsetko, mozno viac morskych ryb

1sunny
autor
8. nov 2016

@slniecko35 Tak to je naozaj skvele, nech ti to tak vydrzi po cely zivot 🙂

rena107
8. nov 2016

Ahoj, mne sa reuma objavila po prvom tehu. Vtedy som dokojila a brala som pol ročnú liečbu, po ktorej som ďalšieho pol roka nemala otehotnieť. Bolesti tou liečbou ustúpili. Naďalej som brala už iba medrol. Keď som chcela otehotnieť 2roky po prvom dr mi začala znižovať postupne dávku a nakoniec som ho vysadila - predsa som sa bála niečo užívať. Tehu bolo bez problémov a bez bolestí. Po 6nedelí prišli bolesti tak zase sa udržiavam na medrole 4mg. Tie som užívala aj keď som otehotnela 3x. Aj som ho vysadila, ale bolesti boli silné tak po dohovore s doktormi som ho začala užívať zase. Bolesti prestali. Momentálne som v 34tt tak verím, že všetko bude v poriadku. Skús si prečítať príspevky tu: https://www.modrykonik.sk/forum/zdravotne-problemy/reumatoidna-artritida-mozem-otehotniet/ Žienky mi tam veľmi poradili a pomohli ukľudniť 🙂 Držím silno palce a verím, že sa vám to čoskoro podarí bez komplikácií 🙂

1sunny
autor
9. nov 2016

@rena107 Ahoj, ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Určite si skúsim prečítať, čo si mi odporučila. Držím palce, aby tehotenstvo u teba prebehlo hladko 🙂 My sme sa rozhodli, že je čas na bábo, ale trošku mi to zdravie komplikuje. Od augusta som bez liekov, tak sa mi zdal vhodný čas, ale bolesti sa vrátili. Aktuálne mi vyšetrujú, či sa mi nevrátila borelióza, tak musím čakať na výsledky. Hneď potom mám v pláne návštevu na reumatológii a potom uvidíme. Dovtedy nerobíme žiadne pokusy, tak snáď do mesiaca sa niekam pohneme. Akurát tie bolesti sú dosť veľké, keď som úplne bez liekov...