Otehotneli ste v čase užívania antibiotík?

myskacici
14. jan 2015

ahojte, chcela by som sa spýtať, či ste niektorá neotehotnela pri užívaní antibiotík... Ak áno, rada by som vedela ako sa vyvíjalo tehotenstvo a či je dieťatko ok. dakujem.

heregova
14. jan 2015

ahoj, ja som mala vtedy zápal močáku a mala som len také akoby práškové atb...ale to boli len nejaké jednorázovky a deň na to, možno dva, neviem presne, som otehotnela...som v 26. týždni a bez jediného problému..ale ako vravím, to boli len také slabé atb...nič 7 dňové alebo tak...

myskacici
autor
14. jan 2015

@heregova a možem vedieť, snažili ste sa aj cez ten zápal?

heregova
14. jan 2015

@myskacici hej, ja si presne pamatam, ze plodne dni som mala od 05.08. a atb som si dala 03.08...ale lieky by nemali mat na to vplyv, ani pri otehotneni, ani par tyzdnov po tom...ved si vezmi, kolko bab zisti ze su tehotne az v druhom mesiaci a dovtedy piju, fajcia, beru lieky...

lubka5884
14. jan 2015

Ahoj,ja som uzivala liek na zapal mocovych ciest,Ciplox. Pred zaciatkom uzivania som robila test,bol negativny. Asi den pred dobratim lieku (tyzden) som zase robila test,bol pozitivny. Velmi som sa bala,ci to neuskodilo nasmu babatku. Boli sme aj na genetike,aj ked z inych dovodov,ale pytala som sa aj na toto a povedali mi,ze problemom by boli tetracykliny (snad si dobre pamatam) lieky na tuberkulozu.Tehotenstvo prebiehalo bez problemov a mame krasnu dcerku.

myskacici
autor
14. jan 2015

@heregova ja mam rovnaky problem mam ešte atb na doliečenie na 7 dní. Lenže manžel je stále preč....čakáme na to strašne dlho, zas odíde preč na dlhú dobu do zahraničia, piatok má prísť a mám mať aj plodné dni, tak neviem čo mám robiť ☹

poohie
14. jan 2015

@myskacici otehotnela som tyzden-dva pred atb. zatial neviem, ako sa to vyvija a bude vyvijat 🙂 len tak, nie si v tom sama 😉

adulla2
14. jan 2015

ja som pri dcérke na začiatku užívala antib. mala som zápal močových ciest, tehu bol negatívny tak som si dala lieky ale nakoniec som tehotná bola, bola som aj na genetike všetko bolo ok, ale dcérka sa narodila s vrodenou kataraktou (šedý zákal), keď bola na operácii - museli jej meniť šošovku za umelú tak sa ma dr. pýtala či som neprekonala nejaký zápal v tehotenstve, povedala som že áno, ako nikto mi nepotvrdil, že to mohol spôsobiť zápal a následné užívanie liekov ale myslím si že to asi bolo tým aj keď všetky naše dievčatá nosia, respektíve budú nosiť okuliare ale tie dve majú inú diagnózu...asi by som neriskovala

myskacici
autor
14. jan 2015

@lubka5884 dakujem, ja som brala ciplox tiež, dobrala som ho,ale ešte niesom v poriadku na 100%, tak mi predpísal lieky na doliečenie . zinnat. Tie sú slabšie. Pravdepodobne radšej počkáme, ale chcela som vedieť, či je na tom niekto tak ako ja.

katarinka289
14. jan 2015

Ja nie,ale kamoska mala zapal ucha a brala dilne atb....bola potom aj na amnio a ma zdraveho chlapca(uz ma tri roky)

lilibili
14. jan 2015

Aj ja som bola v 5 týždni ked som brala antibiotikum mala som zápal priedušiek a nevedela som že čakám bábo,maličký je v poriadku akurát je neposedný ale to určite nieje s toho... 😀

myskacici
autor
14. jan 2015

dakujem za rady

lubka5884
14. jan 2015

@myskacici Urcite radsej pockat, pokial to planujete, nestoji to za tie nervy. Drzim palceky 😉

ivca88
14. jan 2015

ahoj .. aj moja sestra tak otehotnela

Z hodou okolnosti som sa na svadobných naukach potom rozpravala s gynekologom a porodnikom u nas v MFN ... pytala som sa ho aká je možnosť poskodenia plodu kedže v takýchto prípadoch maminky jedia HAK nadalej....

On mi povedal že pri zlihani antikoncepcie sa uvádza..ze pripadná kyretáž je bezplatná .. no on nepochopí matku ktora to podstupi ..pretože je zhruba 99,6 % ( alebo 96% nepamatam,si a tak presne) pravdepodonost ..ze dietatko bude v poriadku... Ciže je tam 0,4 alebo 4% šanca ze by mohol byt poskodený plod ..... pričom pri fajceni ci pasivnom fajcení ...uzivani alkoholu je riziko x krat vyssie ...

Cize zo zdravotneho hladiska sa neobávaj ... nebola by si prvý prípad 🙂

ivca88
14. jan 2015

Prepáč... malo to byt inde

pemasinika
14. jan 2015

Ja som bola z roboty na preventívnej a tam mi zistila doktorka streptokoka. Nasadila mi atb, tuším penicilín, mala som po dobratí liekov príjsť na kontrolu. Keďže streptokok tam ešte bol, dala mi nejaké silnejšie lieky. Menzes mi meškal asi dva dni, pre istotu som si v lekárni spolu s atb kúpila aj tehotenský test. Doma som zistila, že som tehotná. Hneď som volala svojej lekárke, vravela mi, že tie lieky nemám brať a penicilín takto v začiatkoch by nemal uškodiť. Počas tehotenstva som prekonala niekoľko angín, bola som nútená v neskoršom období užívať atb. Narodil sa mi zdravý chlapec, dnes už má 16 rokov.

poohie
17. jan 2015

@pemasinika prosim ta a tvoj dr vtedy povedala, ze tie atb by mohli narobit vacsiu skodu ako ten zapal? a ako si bojovala s tou anginou? dakujem za odpovede.

pemasinika
17. jan 2015

@poohie na začiatku tehotenstva som chorá nebola, len ten streptokok mi šarapatil v krku, preto mi predpísala atb, ale keď som jej povedala, že som tehotná, v tých silnejších atb som už nepokračovala. Keďže sa mi opakovali angíny, predpisali mi atb na ne, ale až tak v druhej polovici tehotenstva. Doktorka vravela, že by mi skôr mohla ublížiť neliečená angína, ako tie atb, oni už vedia, aké majú tehotným ženám predpisať. Ale veľmi podrobne, o aké lieky išlo a tak si už po tých 17-tich rokoch veľmi nespomeniem.

kakova
17. jan 2015

Ahooj ja som otehotnela pocas uzivania atb na hrdlo vobec som nevedela ze som tehotna a babo je v poriadku uz ma rok aj 3 mesiace moja babika neboj sa

poohie
17. jan 2015

@pemasinika ale teda niekolko tyzdnov si prekonavala anginy bez liekov, ano? az potom neskor si dostala atb. tak co si s tym robila, nez si dostala tie lieky? asi to velmi nepomohlo teda aj tak...
mne krcna tiez povedala, ze penicilin, ktory som nedavno douzivala, je jedine atb, ktore mozem v prvom trimestri, a dalsie som nedostala, ked sa mi zapal hrdla po tyzdni vratil. ale tiez sa trochu obavam toho, ci ta choroba nemoze robit vacsiu skodu ako tie lieky. co vlastne sposobuju tie atb v tehotenstve? no snad lekari vedia, co maju robit, asi to nie je so mnou take hrozne, ked to neriesia takto "nelegalne".

pemasinika
17. jan 2015

@poohie pamätám si na to, že som bola chorá, mala som aj teploty, snažila som sa to liečiť bez liekov, ale nakoniec som sa im aj tak nevyhla, keďže sa to častejšie opakovalo. Ty si v ktorom trimestri? Rozumiem dobre, že v prvom? To asi radšej bez liekov, pokiaľ to nie je nevyhnutné, ale lekár nie som, aby som to vedela 100% povedať. Ja som sa ich snažila neužívať, nakoniec som teda počúvla lekára. Inak v tomto tehotenstve som mala obrovské stresy vďaka exmanželovi, možno aj preto sa mi tie angíny tak často opakovali.

poohie
18. jan 2015

@pemasinika dakujem za odpoved. ja som len v 6.-7.tt, takze do druheho trimestra este daleko. tak zatial budem bez liekov a uvidi sa, len ma zaujimalo, ci ten zapal nie je vacsie zlo. ale budem verit lekarom a snad to nejako dobojujeme, uspesne ako vy 😉 vdaka.