Ahojte, prosím Vás, čo to je momentálne za nový zákon, že mi doktor nemôže dať ospravedlnenku i keď som bola na lekárskom vyšetrení?
??? A to ti kto povedal???
ano, do 3 dni staci ospravedlnenie od rodica.. aj ja som teraz dcere davala, lebo lekarka nam nedala.. nevidim v tom problem
podla mna je to OK, lebo kolkokrat clovek aj zabudol dat orazit a bol problem, takto staci od rodica
@nelinka2009 sestrička.. že až od 3 dní ..
Mne tiez dr ospravedlnenku nedala, nakolko dcera bola doma len 3 dni.
chod k obvodacke a ta ti neda?
no mala by ti ospravedlnenku dať lebo pokiaľ ja viem, škola môže akceptovať len limitovaný počet ospravedlnených dní rodičom (naša má napr. iba 5 dní, ktoré môže ospravedlniť rodič). Nemajú tú povinnosť podľa nového zákona (až po 3 dňoch choroby) ale keď ich požiadaš musia ti ju vydať (možno za nejaký mini poplatok)
Bola ustanovena novela zakona c. 245/2008 Z.z. §144 ods.10 je to myslim o Nepritomnosti ziaka, treba si to pozriet, tam je to jasne napisane, a ak niektore skoly nezaznamenali novelu, ktora sa ich tyka, je potrebne, zo strany rodica, ich na to upozornit, aby si upravili interne predpisy, nakolko ich maju protizakonne. V zmysle vyssie uvedeneho je nezmysel "prosit " lekara o ospravedlnenie, ked je zakonom stanovene takto. Chyba je na strane skoly
no je problem, nakolko podla školského poriadku / u nás na škole, ale podobne asi všade /je dovolené mať len 5 dní za polrok ospravedlnených od rodiča.. ak teda myslí autorka tento prípad..
a dochádza ku kolizii, nakolko väčšinou vyčkávam min 1-2 dni ako sa choroba vyvinie, ak sa to zhorší a treba lekára a zostať dlhšie doma, tak spätne ti ospravedlnenku pre dieťa nedá..stačí takto ochorieť 2x za polrok a je už problem
ale nepátrala som zatial, kto a kde to vymysleli a uzákonili..žeby poistovne zdravotné zaúradovali?☹
@nikzol01 jaj pre dieta... Tak co no... Nepis ty a hotovo, ale nam dava dojtorka do slovnicka peciatku
@luba41, skolsky poriadok je nadradeny zakonu? Dobre..... Proste skola sa musi v tomto pripade podrobit zakonu alebo vyzadovat jeho zmenu, ale kym sa tak nestane, lekar dat ospravedlnenku nemusi a ziaka mozu ospravedlnit rodicia alebo on sam. Skola moze v odovodnenych pripadoch pozadovat doklad od lekara pri akejkolvek nepritomnosti. Toto odovodnenie vsak musi byt individualne a nie pausalne zakotvene v skolskom poriadku a uz vobec nie byt obmedzene poctom dni.
to netvrdím, že je nadriadený..ale škola nebola s tým oboznámená, absolutne nezachytili zmeny zákona v školskom poriadku..ani učitelia o tom nevedeli,takže na rodičovskom nám nevedela ani povedať, ako to riešiť..ja teda až tak osobne neriešim, naši chorí nebývajú, v pohode sa zmestíme do tých 5 dní / ak treba/.
No teraz vyšiel taký nejaký zákon, že už nebudú lekári stále dávať ospravedlňky, oni si to vydobili ale v konečnom dôsledku z toho aj tak výde škodne iba ten žiak.. Lebo napríklad ja mám 17 ročnú neter, ktorá chodí na strednú školu a tak isto majú v školskom poriadku, že pokiaľ idú na nejaké vyšetrenie tak musia doniesť od toho lekára ospravedlnenku, od rodičov nepríjmajú a teraz doktor je povedal, že ju nepotrebuje lebo sa zmenil zákon ale v škole zase na ňu tlačia, že ju musí mať a teraz chúďa dievča neviem čo má robiť..
hej? som si myslela, že musí byť každopádne aj od lekára
@wikiwiki, zakon nevysiel, zakon je z roku 2008!!!! Nove je to, ze sa lekari vzburili proti hraniu sa na sekretarky pre potreby skoly (asi za asistencii poistovni, inak by sa to tak bleskovo nerozsirilo). Predpokladam, ze neterka ma rodicov, ktori sa mozu vybrat do skoly s vytlackom zakona, aby ho oplieskali pani riaditelke o hlavu (tak toto nemyslim doslovne!!! Len ist osobne a vydiskutovat si to) Skola, pochopitelne, moze mat interne smernice, ktore zakon doplnuju (akykolvek zakon), ale obmedzovat ho nesmu.
Veď nakoniec sestra volala do školy, že jednoducho od doktora ten papier nedostala lebo jej povedal, že ho nepotrebuje a ona si ho nemá ako vykúzliť tak jej to potom uznali ale vravela, že nie je prvá, ktorá mala takýto problém..
@emily76 skola musi akceptovat tolko dni, kolkokrat bude dieta chore bez obmedzeni, inak by konala protipravne, ak bude mat podozrenie na zneuzivanie moze v tom pripade individualne pristupit k ziakovi a pytat napriklad lekarsku spravu s potvrdenim zleho zdravotneho stavu dietata napriklad. Ked je raz nieco dane zakonom nie je na mieste o tom polemizovat. Treba flexibilne reagovat a drzat sa legislativy
a čo keby sa takto dohodli lekári a škola a nie držali rodičov a ich deti ako rukojemníkov....😉
ja keď so raz pýtala na vyšetrení dcéry pečiatku do žiackej, sestrička mala kopu rečí a lekár jej povedal že nech to tam dá a bude pokoj....😀
Tak to teraz je, nas o tom dokonca informovala triedna ucitelka..
@nikzol01 preco by nemohol??