Operácia prsníka - mastektómia

50marcelka
31. mar 2022

Ahojte dievcata, som po operacii prsnika, kde mi vybrali kvadrant, ale kedze mi nasli dalsie dve loziska aj v okrajovych castiach, musim ist znova na operaciu, kde mi uz ale zoberu cely prsnik. Preto mam par otazok pre tie co ste absolvovali mastektomiu prsnika, ako prebiehala operacia, mali ste aj bolesti po operacii, dalo sa to zvladnut? Ako dlho ste boli po tejto operacii na PN-ke? A rekonstrukciu prsnika vam robili hned pocas operacie, alebo ste museli ist este potom na operaciu? A bol niekto na takejto operacii v OUSA v Bratislave? Ako ste boli spokojni? Trosku vela otazok, ale mam trochu stres z toho vsetkeho. Dakujem vam vsetkym.

tinadomik
31. mar 2022

ahoj, ja som po celkovej mastektómii, tiež som bola z toho hotová, ale už je to 2 roky a celkom som si zvykla 🙂 Po operácia som nemala absolútne žiadne bolesti, na tretí deň ma pustili domov a ja som si len natierala ranu betadinom. Ja som mala po operácii ešte chemo a ožiare, tak som na PN bola rok a preto mi ani nerobili hneď rekonštrukciu. Vraj sa môže robiť až rok po ukončení liečby, ale ja som sa na to ešte neodhodlala. Držím palce a hlavne kľud, nič nie je také zlé ako to vyzerá 🙂

zuzap33
31. mar 2022

@50marcelka pozri si forum tu na mk. Vola sa : chemoterapia po mastektomii prsnika 😉. Ale prosim zsmeraj sa posledne strany, dievcata pisu uz par rokov

mazi1
7. apr 2022

Ahoj. Ja som tiež po mastektómii. Operovali ma 29.03., takže som 9 dní po operácii. Operáciu som zvládla bez problémov, bolesti som nemala. V nemocnici som bola 4 dni. Teraz ma čaká kontrola po operácii, musia mi ešte vyťahovať nahromadenú tekutinu v operačnej rane. Vraj to bude treba raz týždenne.

50marcelka
autor
9. apr 2022

@mazi1 ahoj, tak ty to mas uz za sebou, a kde si bola na operacii? Aj treba potom nejaku specialnu podprsenku?

mazi1
9. apr 2022

@50marcelka Mňa operovali v BB. Zatiaľ tú špeciálnu podprsenku nemám. Teraz sa mi tvorí ešte dosť veľa tej tekutiny pod ranou (tzv. seróm). Tú tekutinu mi vyťahujú (zatiaľ len 1x, a to na 7. deň po prepustení), teraz idem zase v stredu.

monika17012012
18. apr 2022

@tinadomik ahoj. Urcite do toho chod😍… mne teraz 9,4 daval uz sily🙏

marus313
23. apr 2022

Ahojte je tu niekto co mal operáciu s ponechaní prsníka ze mu vybrali len nádor a uzliny? Ja som brala najskôr chemo potom operácia a zobrali mi len okolie nadoru lebo sa mi stratil úplne keby som tam nemala klip tak ani nevedia kde bol a 3 uzliny. Všetko vyšlo negat. Len teraz skoro po roku mam ten prsník väčší ako zdraví. Je to normálne? Nemá to niektorá tak? Ešte beriem bioliecbu

zuzap33
23. apr 2022

@marus313 najdi si forum Chemoterapia po mastektomii prsnika. Toto forum ide niekolko rokov, su tam zeny v liecbe aj po s roznymi liecbami

marus313
23. apr 2022

@zuzap33 ďakujem

katka14
6. máj 2022

@50marcelka Ahoj marcelka, ja som bola v 2020 na opke v OUSA. su tam strasne zlati, doktori aj sestričky. bola som na obojstrannnej mastektomii, necelý týzden som bola v nemocke, bolesti v podstate žiadne, akurat to ťahalo, hojilo sa mi to dobre, 2 x som bola na vytahovani tekutiny. po opke som bola doma v pohode samostatna, aj som soferovala, turistikovala, dovolenkovala s rodinkou. za 2 tyzdne ma caka rekonštrukcia vlastnym tkanivom, mam strach ale snad to dopadne dobre

50marcelka
autor
6. máj 2022

@katka14 tak drzim palceky, nech to dobre dopadne, mna zas 27.5. caka mastektomia ale iba jedneho prsnika, tak mam z toho obavy. A kde Ti budu robit tu rekonstrukciu?

katka14
9. máj 2022

@50marcelka V Univ.nemocnici v Blave, Dr. Palenčár

zoye14
13. máj 2022

@tinadomik ahoj chcem sa opytat či po každej mastektomii sa dava chemo...ked si ich dam odstranit kvôli genu BRCA1....a predidem rakovine prsnikov

zoye14
13. máj 2022

@zoye14 neviem kde sa rozhodnut kde to podstupit ked so zo ZA....ci to riesit v MT

katka14
13. máj 2022

@zoye14 no len ked más uz rakovinu, inak pri preventivnom odstraneni isto nie, ved načo ???

zuzap33
13. máj 2022

@zoye14, ved nemas zhubny nador. Ani by ti ju nedali....

mazi1
13. máj 2022

@zoye14 Ja som mala mastektomiu (mala som zhubný nádor) a nebudem mať chemoterapiu. Len ožiare a hormonálnu liečbu.

zoye14
13. máj 2022

@mazi1 ak smiem vediet kde ti robili ten zakrok??

zoye14
13. máj 2022

@zuzap33 veru nemam nador iba BRCA1

mazi1
13. máj 2022

@zoye14 V Banskej Bystrici.

zoye14
14. máj 2022

@mazi1 ďakujem😉

monika17012012
14. máj 2022

@katka14 budes spokojna🙏❤️… mna operoval palencar teraz v marci a velka spokojnost🙏

katka14
15. máj 2022

@monika17012012 super som rada ze to mas v poriadku. A ako to prebiehalo? Mas spravene obe prsia? Ako dlho si sa doma doliecovala?? Ako sa ti to hojilo?

daniela232
16. máj 2022

@marus313 aký nádor si mala? A koľko chemo? Lebo ja som asi na tom podobne, tiež mám klip, nádor sa zmenšuje,a čaká ma operácia,po skončení chemo

zuzanababalu
6. júl 2022

@monika17012012 prosim ta ako dlho si čakala na termín na sily? ja som mala 20.06 obojstrannu mastektomiu + mi vyberali 4 uzliny a musim povedat ze stale mi to puchne + mi ťahá ľavú ruku. Som už z toho na nervy, nikto mi nic nepovie ci to je OK, alebo mam viac cvičiť s tou rukou, alebo práveže si mam na ňu dávať pozor a mám ju viac šetriť. Stále mi vyťahujú sérom. Mala by som podstúpiť ešte 5 týždňovú rádioterapiu - ale s tou nie som vôbec stotožnená :(

hailey1
6. júl 2022

@zuzanababalu po masektomii sa zvykne nalievat lymfa - mali by ti dat taku knizocku s cvikmi, aby lymfa prudila rovnomerne. Urcite netreba prestat uplne ruku pouzivat, lebo ti to potom budu musiet urobit nasilu.
Radioterapii sa nebran - je neprijemna, ale velmi ucinna. Lekari vedia co robia. Mojej mame zachranila radioterapia zivot.

monika17012012
6. júl 2022

@zuzanababalu tak ja som od 03/2019 a ruka puchne taha stale😭🤷‍♀️.. a aj do konca zivota bude… na sily som cakala presne 3 roky

zuzanababalu
6. júl 2022

@hailey1 praveže ja normálne pracujem, mám pracu za PC, už v nemocnici hned po operacii som pracovala, po prichode domov som 4 hodiny zehlila, takže skor sa obavam, že ci ju nepresilujem. Knižočku mi nedali žiadnu, zajtra idem na chirurgiu, tak sa tam opytam.
ak to nieje moc sukromna otazka, ako radioterapia zachranila mamine zivot?

zuzanababalu
6. júl 2022

@monika17012012 3 roky? OMG nie že by som to šla hneď riešiť ale myslela som že po pol roku začne proces a následne realizácia. Ja som zvažovala radikálnu mastektomiu a tu mi povedali, že rekonštruckia prsníka trvá rok.
Pri normalnej mastektomnii mi povedali, že to trva cca pol roka.

Pred zistením rakoviny som športovala, nie som sice profi sportovkyna ale snažila som sa udržat v kondicii. Ciže môžem sa s tým rozlúčiť :( :(

hailey1
6. júl 2022

@zuzanababalu tlacil jej nador na miechu a radioterapia ho krasne zmensila a zastavila… je to strasidelne cele, ja viem, ale odmietnut liecbu pri tejto diagnoze nie je cesta