Operácia hemeroidov

bebecko74
14. nov 2017

Pozdravujem vás všetkých. Rozhodol som sa prispieť aj ja svojimi skúsenosťami s hemeroidmi, keďže táto téma tu je dosť frekventovaná. I keď som muž, a tento portál je určený viac menej pre ženy, verím, že vám týchto zopár riadkov pomôže.
S hemeroidmi som mal problémy už značne dlhý čas, približne 3 roky, a tak som sa rozhodol konečne navštíviť lekára. Nemal som bolesti ale dosť ma to, hlavne v posledných mesiacoch, otravovalo. Nikdy som ich nemal bolestivé, ale v tých posledných mesiacoch mi začali aj krvácať po potrebe a to ma vystrašilo. Našiel som si lekára s súkromnej ambulancii, Chirkoz Medical. Prijal ma MUDr. Dimov Allen, a dnes už viem, že som mal šťastie, že to bol práve on. Skvelý chirurg.....ale idem po poriadku. Túto ambulanciu som si našiel hlavne z dôvodu, že som si chcel tie hemeroidy nechať operovať ambulantne leaserom.
Po prvej prehliadke mi dal liek Detralex, ktorý je určený na sťahovanie ciev, a tým zabraňuje krvácaniu. Musím povedať, že po Detralexe sa mi krvácanie zastavilo avšak hemeroidy neustúpili. Po opakovanej kontrole, asi o ďalšie dva týždne mi povedal, že operácia leaserom by nemala význam, keďže mám hemeroidy III. stupňa a toto teda treba vyriešiť klasickým operačným zákrokom. Leaser je vhodný len ak sú hemeroidy v malom počte, najlepšie jeden a vonkajší. Keďže ja som mal aj vnútorný a dokonca aj prasklinu, jednoznačne odporučil operáciu.
Dnes som 13-ty deň po operácii a musím povedať, že som nad mieru spokojný. Ale to je až dnes. Tak, ako som tu čítal pred operáciou, že to je masaker, tak to je teda pravda. Operáciu som absolvoval v Ružinovskej nemocnici.
Najprv bol plán, že bude operácia prebiehať v úplnej anestéze, ale na sále ma anesteziologička presvedčila, že spinálna anestéza je lepšia, keďže účinkuje ešte niekoľko hodín po zákroku a to precitnutie nebude také bolestivé. Určite mala pravdu ale tá neuveriteľná bolesť si na mňa počkala. Operácia trvala približne 40 minút, bol som teda pri vedomí ale absolútne nič som necítil. Postupne, ako sa mi vracal cit do nôch som začal pociťovať tlak v mieste operácie ale stále nič hrozné. Keď ma to začalo viac bolieť, dali mi Almiral injekciu proti bolesti a bolo to celkom znesiteľné. Tá neuveriteľná bolesť a škrábanie sa po stene prišlo až na ďalší deň po oprácii, čiže prvý deň po operácii. Nič mi nezaberalo, a aj keď som presvedčený, že ten Almiral účinkoval, určite na tú bolesť nestíhal. Toto peklo trvalo s prestávkami ešte ďalšie dva dni. Prečo s prestávkami?....., no preto, lebo tá bolesť prichádzala vo vlnách a trvala dve až štyri hodiny, potom úľava tak na tri hodiny a znova.....
Z nemocnice ma pustili na štvrtý deň po operácii, no a poviem pravdu, že ešte také dva dni som tam mohol ostať. Hlavne kvôli kľudu na lôžku keďže bolesti stále boli, aj keď už v menšej miere. No a asi najväčší sres som mal z......jasné.....ísť po prvýkrát po operácii na veľkú potrebu. Na moje počudovanie to nebolo až také bolestivé ale to aj z dôvodu, že som bol v podstate prázdny.
Tak, ako som vyššie spominal, dnes mám uz 13-ty deň po operácii a preto by som vá vám všetkým rád napísal zopár rád, samozrejme sú to moje subjektívne skúsenosti a preto nie všetko bude fungovať v každom prípade:
1) Nečakajte, kým sa vám hemeroidy vyvinú do III. štádia. Určite platí, že čím sú menšie, tým jednoduchšia bude aj operácia a hlavne tým menej to bude bolieť a rýchlejšie sa to bude hojiť.
2) Ak sa rozhodnote podstúpiť operáciu, tak na pooperačnú rekonvalescenciu si naplánujte najmenej dva týždne doma a hlavne v kľude. Aj tak nič neurýchlite a verte mi doma budete len polyhovať, keďže to bude bolieť tak do 10-teho dňa po operácii.
3) Sprcha, sprcha a zasa sprcha. Umývanie análu dokola a dokola. Pôsobí to utlmujúco a rýchlejšie sa to hojí.
4) Repíkové kúpele. Prvé dni po operácii aspoň dav krát denne, fakt to pomáha. Takisto majte po ruke nejakú masť na hemeroidy, aby rana, hlavne po repíku, neostala suchá, potom to hrozne ale fakt hrozne štípe.
5) Ak máte možnosť, zabezpečte si niekoho z vášho okolia, kto vám bude pichať inekcie proti bolesti, či už Almiral alebo Novalgin. Je to dôležité, lebo mne lieky ako Ibalgin, Voltaren, Paracetamol, a pod. absolútne nezaberali, jedine inekcia.
6) Zabezpečte si asi milión kusov gázy, sú dostať v lekárňach. Tá rana bude mokvať a treba tie gázy vymienať aj 20-krát za deň.
7) Čo sa týka jedla, tak si dávajte pozor na múčne jedlá a tvrdé mäso. Ja ešte stále nejem žiadne pečivo, lebo to, vraj zlepuje stolicu.

No a na záver, tri krát si rozmyslite, či sa na túto nie náročnú ale zato fakt bolestivú operáciu dáte. Dnes už ja môžem povedať, že som spokojný, ale či by som do toho išiel znova.....no neviem. Ale opakujem, je to moja skúsenosť a tá vaša, ak sa na to dáte, môže byť úplne iná alebo len málo podobná.

V ružinovskej nemocnici sa o mňa skutočne veľmi dobre starali a teda aj touto cestou by som rád poďakoval celému personálu chrirgického oddelenia. Ďakujem

jani_uk
15. nov 2017

Vcera mi operovali hemoroidy laserom v Procare v BA v totalnej anestezii. Mala som dva vnutorne 1-2 stupna, a odstranily aj vonkajsie lalocky a zasili. Zatial je to spuchnute, dufam, ze sa stiahne, inak si necham zase to "zrezat". Citala som rozne pribehy, o tom ako je ta bolest po operacii hrozna, ale moja skusenost je ina. Dnes ma to uz menej boli ako vcera, nie je to nic neznesitelne, ale samozrejme, nie je to prijemne furt citit bolest (aj ked nie silnu) v konecniku... Uvidim ako to bude pri prvej stolici :/

zuzpar
15. nov 2017

Ja mam kamaratku doktorku a ked sa toto mojmu muzovi objavilo tak mu odporucili operaciu ale ona vravela, ze je to prakticky zbytocna bolest lebo tie hemeroidy sa objavia znova a nebude to tak dlho trvat

micikatka
15. nov 2017

@zuzpar a co teda odporúčila namiesto operácie?

zuzpar
15. nov 2017

@micikatka Masticky, cipky lebo vraj proste ked sa to raz u cloveka objavi tak sa to bude stale vraciat aj keby si to dal operovat 10 krat. Akoze my sme tiez potom citali aj takto na forach, ze ako vlastne prebieha ta operacia a ako to potom a dost tam pisali, ze je to teda bolestive a tazko sa to hoji kedze clovek musi potom chodit aj toaletu 😖

bebecko74
autor
17. nov 2017

Máte pravdu. V mnohých prípadoch sa Hemeroidy vrátia a preto sme to s MUDr. Dimovom konzultovali. Po zákroku mi vysvetlil čo všetko obsahovala operácia. Povedal, ze mi všetky Hemeroidy, teda žily, ktoré su v oblasti konečníka vyrezal a zreparoval celé okolie. To znamená, že ja uz nemám žiadne žily, ktoré by mohli spôsobiť opätovné vytvorenie zlatej žily. Asi aj pre robil moj pooperačný stav taký bolestivý.

simonah73
1. júl 2018

@bebecko74 ja som objednana na zajtra na 17 hodinu, hned mam aj predoperacne vysetrenie, len teraz neviem ktore stadium mam a ci budem vobec vhodna na operaciu laserom. tak co je to vlastne tretie stadium?