Operácia endometrióznej cysty rezom v podbrušku

svetluska211
3. jún 2013

Ahojte. Ani neviem ako mam zacat. 🙂 9.6 bude presne mesiac co som po operacii. Mam endometriozu a mala som 4 cm cystu na lavom vajecniku. Bola som operovana normalne rezom v podbrusku.. chcem sa spytat ci je bezne mat asi tak 2 cm nad jazvou aj pod take tvrdsie podbrusko? A ci ste mali opuchnute brucho nad jazvou? 😒 dakujem.

aristka
3. jún 2013

@svetluska211 ak sa ti to neotvára,nerobí problémy ako veľká bolesť nejaké ťahy...tak je to ešte čerstvosťou po operácii,keďže išlo o zásah v brušku,zotavenie môže byť dlhšie a môže sa to hojiť keloidom načo sme my ženy náchylné,ak máš hore popisovaní príznaky šup k lekárovi,ak sa pridruží aj teplota hneď šup k lekárovi,inak by ti pomohla na lepšie hojenie biolampa,ak by niekto mal si to ožaruj 3krát denne po 5 min.a šetri sa ...

svetluska211
autor
4. jún 2013

@aristka nepocitujem bolesti ani teploty nemam.. len ako doktorka hovorila,ze to je bezne,ale ma zaujimalo ci to maju aj ine zeny,lebo som z toho nervozna 😒 a ze kedy to zacne miznut.. nerobim nic namahave len sa zvyknem prejst a doma som.

svetluska211
autor
4. jún 2013

@aristka a ani sa neotvara.. v podstate mam na jazve este chrasty

ivec16
4. jún 2013

@svetluska211 je to normalne... aj ja som to tak mala a necitlive brusko skoro az po pupok... teraz som 14 mesiacov od operacie a citlivost sa mi este na 100% nevratila... ale to tvrde okolo jazvy som mala tiez... ja som si brusko masirovala kolko sa dalo okolo jazvy... postupne sa to strati neboj sa... Tiez mi bola operovana endometricka cysta 5cm, akurat s tym rozdielom, ze mne sa to snazili spravit najskor laparoskopicky, to sa motom skomplikovalo a nastupila laparoskopia... To tvrde je v podstate dobre... jednoducho sa to hoji.... neboj sa

aristka
4. jún 2013

@svetluska211 nič si s tým nerob..nenaťahuj sa ,aby sa ti jazva pekne zahojila a bude časom dobre

svetluska211
autor
4. jún 2013

@ivec16 no mne doktorka najprv nasadila Visane tabletky, ale nic mi to nepomohlo cysta bola taka ista.. tak nakoniec operacia. Ja som mala aj vela zrastov tak bolo aj lepsie, ze ma otvorili aj cast vajecnika mi bolo treba vybrat, ale este funguje 🙂 tu citlivost aj ja mam taku,ze ziadnu. A to brucho od pupku dole aj to mam take bolave,ale uz pomenej len je este take vypucene.. a ako si to masirujes? Tak jemnejsie to stlacas? Jaj dakujemnuz som kludnejsia

svetluska211
autor
4. jún 2013

@aristka dobre dakujem za rady 😉

ivec16
4. jún 2013

@svetluska211 no ja mam oba vajecniky zrastene spolu a umiestnene pod otocenou maternicou... takze tie zrasty sa nevyhli ani mne... hej stlacala som si to okolo jazvy ale len tolko aby to nebolelo.. ja som to nemala nejak bolestive na dotyk, bolo to necitlive...takze trosku masirovat... kolko mas rokov?

nelly3
4. jún 2013

@svetluska211
ja som 9 rokov po operacii - laparotomii (rez cez brucho), tiez mam endometiozu a tiez som to mala take necitlive dost dlho, takze to je normalne, zial endometrioza sa mi vratila, aj cystu mam 5cm,takze zvazujem laparoskopiu, snad sa to bude dat urobit aj tak, nechcek sa uz dat rezat 😢

svetluska211
autor
4. jún 2013

@ivec16 aha ok tak si to skusim masirovat trosku.. fuha tak to mas tiez komplikovane ☹ no mne este praskla cieva po operacii tesne pri reze na pravej strane tak mi este aj krv natiekla cize sa spravil hematom tak tam to mam este podliate krvou tak som mala vsade velku modrinu tak to bolelo ale dalo sa to vydrzat.. mam 27 o 2 mesiace 28

svetluska211
autor
4. jún 2013

@nelly3 ak sa smiem spytat beries aj nejake lieky? Mala si zastavenu menstruaciu?

nelly3
4. jún 2013

@svetluska211
nie nic neberiem, po operacii som brala pol roka injekcie - lucrin myslim sa volali, potom som nemala menstruaciu, bola som ako keby v prechode. teraz uz dlhsiu dobu riesim umele oplodnenie lebo ina cesta nevedie k babatku.

ivec16
4. jún 2013

@nelly3 no nie som si ista ak ti uz robili rez ci ti spravia laparoskopiu, mne sa spravila dalsia cysta po 3 mesiacoch od laparotomie (nastastie bola len vodova) posielali ma znovu na operaciu ale primar povedal, ze to asi laparoskopicky kvoli zrastom z laparotomie nepojde... (dohodli sme sa len na punkcii lebo som povedala, ze sa nedam kazde 3 mesiace rezat, a nie je to ani zaruka ze sa nespravi znovu)

@svetluska211 no mna operovali najskor laparoskopicky ale po operacii mi tiez praskla cieva a spravil sa hematom, ale stale krvacal- skoro liter krvy v bruchu - nastastie ohranicene ale mohlo to hockedy prasknut do brucha, takze po 3 dnoch od laparoskopie nastupila laparotomia a 3 transfuzsky k tomu... takze dobre si este pochodila 🙂 ja budem mat zachvilu 27...

ak si mala iba endometricku cystu hormonalna liecba na nu velmi nezabera... hormonalna liecba zabera najlepsie na endometriozu pobrusnice... (ja som sa docitala a aj lekar v BA, ktory sa specializuje na endometriozu mi to potvrdil, ze pri endometrioze vajecnikov, je hormonalna liecba neucinna a teda aj zbytocna), ak mas partnera odporucia ti cim skor sa pokusit o tehotenstvo a ak este nechces budu ti chciet nasadit HAK... Myslim, ze nic ine ti moderna medicina neponukne...

svetluska211
autor
4. jún 2013

@nelly3 ja budem tiez brat injekcie zoldatex ci ako sa to vola 🙂 a potom mi da bud visane alebo antikoncepciu pokym nebude planovane babo.. kolko mas prosim ta rokov?

nelly3
4. jún 2013

@ivec16
ved toho sa bojim, ze sa to nebude moc dat, jeden gyn. mi povie, ze to sa bude dat, druhy, ze nie, hmmm. tak teraz neviem, ale ja sa chcem dat operovat v brne, uvidim, idem na konzultaciu co tam gyn. nato povie. ved to, ze zrasty sa robia kazdou operaciou 😠 a ktory lekar ta operoval? ja som bola tiez v blave - v ruzinove na operacii. mna operoval krizko.

nelly3
4. jún 2013

@svetluska211
35 a operovali ma ked som mala 26 a babo riesim uz 8 rokov 😔

ivec16
4. jún 2013

@nelly3 ja som bola najskor u alzbety na heyduchovej a na punkciu na antolskej... no ved oni sa mozu o to pokusit laparoskopicky a moze sa stat, ze sa tam dostanu... ak nie, tak spravia rez, alebo sa treba dopredu dohodnut ako dalej... Teraz mas znovu endometricku spravenu? No ak mas aspon normalne umiestnene tie vajecniky, nie ako ja az pod maternicou zasite, tak by to mohlo ist... budem drzat palce... Aku ju mas velku teraz? Inak ja keby som vedela, co vsetko sa domrvi tak sa ani nedam operovat... myslela som, ze to tak bude lepsie, ale mam pocit, ze sa to skor este viac vsetko domrvilo...

ivec16
4. jún 2013

@nelly3 takze si zacala hned po operacii riesit babatko... juj to je vacnost... po akej dobe ste oslovili CAR? a ako ste teraz na tom? ak mozem vediet... mozes aj do RP napisat

nelly3
4. jún 2013

@ivec16
no mam ju 5cm, ale nejako sa nezvacsuje ani nezmensuje uz dost dlho, mne uz 2 x robili punkciu cysty, ale vzdy sa naplnila, takze asi je to zbytocne. ja neviem ako ich mam umiestnene, snad dobre. no inac aj mne sa zda, ze casom po operacii je to horsie ako kedysi. co narobime. len to babo uz konecne mat.

ivec16
4. jún 2013

@nelly3 no ja som sa citila strasne po tych operaciach... okrem toho ze som mala dve za sebou, tak som chytila aj horucky, som bola uplne mimo, stale som bola na odpadnutie (to robila isto aj ta strata krvy) ale som povedala, ze radsej 100 krat punkcia ako este raz hento... no mne sa podarilo paradoxne otehotniet s 5 cm edometrickou cystou, nevedela som ze ju mam, zistili mi ju pri kyretazi kvoli MA... teraz sa nam nedari, ale trosku ma drzi nad vodou, ze ked sa raz podarilo... tak sa opat podari, ale na druhej strane ma zas brzdi myslienka, ze tie operacie mi viac uskodili, ako pomohli a mojim sa ze skor koli tym zrastom sa mi to uz nepodari... isla som do toho, lebo som myslela, ze sa zvysia moje sance ako na otehotnenie tak aj na donosenie... no mam pocit, ze sa skor znizili...

svetluska211
autor
4. jún 2013

@ivec16 no ja keď som sa zbadala v sprche na druhý deň bola tam so mnou sestrička, tak som tam skoro odpadla..ja som v tomto taky bojko.. 😒 a hlavne som mala schudla 3kg som mala 45kg kosť a koža a ten hematon tak to bolo na mňa veľa..vyzeralo to strašne obrovsky.. mne to krvácanie našťastie zastavili, ale pozorovali to, že či to nechať na prírodu aby sa to vstrebalo alebo rezať..ale mala som to len pod kožou, lebo do brucha to nekrvácalo,lebo som ešte mala kateter tu hadičku z brucha.. hej ja som mala endo.cystu aj krvné testy to potrvdili.. tak doktorka hovorila,že tie lieky zaberajú do 4 cm a ja som bola na hrane, ale bolo zbytočné čakať, ale asi chcela aby som sa vyhla operácie..ale tak vieš jeden lekár tak a druhý tak.. 😒 ja by som aj babo chcela len partner nie je.. :( ale musíme myslieť pozitívne 🙂 xixi

svetluska211
autor
4. jún 2013

@nelly3 8 rokov?! 😒 aj moja jedna známa po 30 začali riešiť bábo a nakoniec zistili tiež endometriozu, ale im sa podarilo po 6 rokoch konečne bábo umelým oplodnením a majú 2 krásnych chlapcov dvojičky.. 🙂

ivec16
4. jún 2013

@svetluska211 myslela som hormonalnu liecbu po operacii... to ze ti zastavia na pol roka menstruaciu a privedu ta do prechodu, ze to neucinkuje na endometriozu vajecnikov... takze v tvojom pripade ti odporucia asi HAK, lebo aj tuto liecbu vacsinou nasadzuju pred planovanym tehotenstvom ak sa nebude darit... no sak mne tiez kontrolovali 3 dni ten hematom, ja som ho mala pod maternicou, takze ho nebolo vidiet, zistili to z toho ze som bola stale na odpadnutie a z krvnych testov, ze som mala velmi malo krviniek, ze museli dat transfusku, na zaklade toho ma zobrali na sono. Najskor cakali, ci sa vstrebe, alebo aspon nezvacsuje, ale zvacsoval sa a ja som stale stracala viac krvy, takze museli operovat...

nelly3
4. jún 2013

@ivec16
mne sa konecne podarilo tiez minuly mesiac otehotniet sice cez umele oplodnenie, ale tiez sa to zle skoncilo, preto si myslim, ze tam ta endometrioza robi sarapatu, ze tu cystu dat von, zrasty ak sa daju nejako uvolnit alebo co.

ivec16
4. jún 2013

@nelly3 jj je to mozne, ze ta cysta znizuje kvalitu vajicka, popripade aj ovplyvnuje hormony... urcite sa dobre porozpravaj pred operaciou s lekarom... a ked uz ta budu mat otvorenu, nech to spravia poriadne, nech rozrusia zrasty (skus sa popytat aj na tie kremy co sa davaju proti zrastom pri operacii - neviem aku mas jazvu po predchadzajucej operacii, mne ju sice pekne zasili, ale aj tak mi potom vypukla a nie je to az take pekne ako by mohlo byt... videla som tu na fore babu, ktorej to nesili ale lepili, asi by som sa pytala aj na taku moznost - obmedzi to tvorbu sirokej jazvy - tej babe nebola takmer vidiet - fakt ako vlasok)

nelly3
4. jún 2013

@ivec16
ano po roku sme to zacali riesit, ze ci nahodou aj prirodzene a 4 roky dozadu sme zacali riesit CAR a minuly rok som presedlala do brna do CAR centra - inac vrelo odporucam, tam sa nam aj zadarilo, ale nedopadlo to dobre.

svetluska211
autor
4. jún 2013

@ivec16 no viem doktorka mi zhruba vysvetlovala prečo tie injekcie.. aj keď ono je to ja už neviem..podľa mňa o šťastí alebo čo.. to si mala dosť na zlom mieste..ani vo sne by ma nenapadlo,že sa takéto stavy môžu stať.. :( mne ho bolo vidno hneď, aj sonom mi ho pozerali, aj krvné testy mi robili tie boli vždy ok, žeči nemám zápal, lebo som hneď dostala zvýšené teploty (37,8) tak mi dali antibiotiká pre istotu. Mne dávali injekcie na zastavenie krvácania a záťažie na brucho a tak sa to zastavilo..ale ty si to mala na takom mieste,že to to bolo dosť ťažké ☹

nelly3
4. jún 2013

@ivec16
ale ja nechcem aby ma rezali, to si urcite nedam urobit, ja laparoskopiu zvazujem. citala som o tom gele co davaju pri operacii, jazvu mam taku hmm, ani zla ani dobra, tiez mi vypukla, ma 6cm. vies co praveze ze ja vajicka mam oki, aj sa pekne oplodnia, vsetko je oki, spermiogram je super manzelov, len sa to nejako nechce ujat alebo co, maternicu mam oki lebo 2 roky dozadu som bola na hysteroskopii (v narkoze kratkej pozru maternicu).

svetluska211
autor
4. jún 2013

@nelly3 tá známa postúpila 2 krát umelé oplodnenie a na 2 krát sa podarilo.. neboj podarí sa.. ;) ta endo..robí šarapatu..mne vraj poprerušovala doktorka všetky zrasty tak uvidíme...

ivec16
4. jún 2013

@nelly3 no u nas to tiez uz vypada pomaly na CAR... o brne som pocula celkom chvalili, resp baby co sa nepodarilo na slovensku tak tam casto presedlavaju... kolko mas uz cyklov za sebou? Ja este neviem aky CAR a co... este tomu dam do konca roka cas... prestahovali sme sa do FR,.. takze je to teraz trosku komplikovanejsie riesit, kym sa tu rozkukame... este som tu nebola u lekara, zatial vzdy ked prideme na slovensku zbehnem... ale uz teraz posledny krat a uz to chcem zacat riesit tu... a uvidim co povedia a odporucia tu... vo FR sa preplaca az 6 cyklov...takze v tom vidim vyhodu oproti slovensku... zatial mi nerobili skoro ziadne vysetrenia a muzovi tiez nie... takze vsetko to mame este len pred sebou