Opakujúce sa väčšie cysty na vaječníku

7. nov 2022

Ahojte,
Pred 3 rokmi mi našli cystu na vaječníku, každé 3 mesiace som chodila na sono a sledovalo sa to, cysta rástla, takže keď mala viac ako 5cm, laparoskopicky ju vyoperovali. To bolo leto 2020.

Teraz v júni pri preventívnej prehliadke mi znova našli cystu, mala 2.5x3 cm, nepraskla, dnes mi na kontrolnom sone zistili že je dvojkomorová, vodová a narástla na 4,5x3,6 cm takže znova sa bojím že sa priblížim 5cm hranici. A je to nonsens aby som každé 2 roky chodila na operácie.

Mali ste niektorá podobnú skúsenosť že sa vám znova a znova robili cysty, ktoré sa museli vyoperovať?

Mám 26 rokov, deti nemám ani neplánujem mať. Brala som nejaké bylinkové kvapky, samozrejme nezabrali, ale to som vedela že nebude mať zmysel. Odpoveď lekárky už minule bola že na cysty je jediná "rada" otehotnieť.. čo u mňa neprichádza do úvahy.

Budem vďačná za každú skúsenosť. Ďakujem.

pribinak
7. nov 2022

Minule tu nejaká kocka písala že jej predpísala gynekológ nízko hormonálnu antikoncepciu

ninka99865
7. nov 2022

Buď antikoncepciu, alebo ísť do hĺbky prečo sa robia..
ja som sa takto trápila asi 2 roky, najprv som rok brala antikoncepciu, ta ti vyblokuje cyklus čiže cysty sa nerobia. Mňa si prehadzovali asi 4 gynekologovia, nevedeli čo somnou. Nakoniec mi endokrinologicka spravila podrobný hormonálny profil, kde mi vyšiel jeden androgen kusticok zvýšený. Nasadila mi metformin a od kedy ho beriem som cystu nemala. A to mi tiež jednu operovali.

janetinka27
7. nov 2022

ahoj, su rozne typy cyst. su teda aj rozne dovody, z ktorych vznikaju. niektore cysty vznikaju z neprasknuteho folikulu a tym padom sa moze tvorit kazdy mesiac nova a nova cysta, pricom takmer vzdy ta stara cysta praskne spolu so spustenim ms. tieto cysty mozu mat tiez okolo 4 cm.
podla tvojho opisu ale ide asi skor o ine cysty, zrejme to mas napisane aj v sprave z nemocnice. hladala by som teda konkretnejsie riesenie s udanim typu cysty, lebo co pomoze jednej zene na cystu, ktora sa jej tvori z neprasknuteho folikulu, nemusi pomoct inej, ktora ma iny typ cysty