Odobratie maternice - riešila to niektorá?

linda276
5. feb 2019

Ahojte žienky, maminky chcem sa poradiť. Už asi zo 3 roky mávam veľmi silnú menštruáciu pri ktorej mam asi 2 dní veľmi silné zrazeniny a veľké hrce mi idú. Mam 3 veľké deti 44r. kedysi som mala skrátený krcok maternice. Bolesti pri menštruácii nemáva, len toto veľké krvácanie. Uvažujem o odstránení maternice a ponechaní vajíčok, či o to môžem požiadať lekára a bez problémov mi vyhovie a ci ste toto niektorá riešila takto a ako sa cítite, koľko ste bola na chorej, ako je to so sexuálnym životom potom čítala som toho dosť, chcem vedieť vašu skúsenosť ďakujem...

baska_nice
5. feb 2019

Tazko povedat, no kedze dalsie deti uz neplanujete a mavas taketo problemy, tak si myslim, ze by v tom az taky problem nemal byt. Nemas nahodou aj cysty? Pokial by ti ponechali vajecniky, tak by si mala fungovat normalne aj co sa sexualneho zivota tyka. Kedze o tvorbu hormonov neprides

titla
5. feb 2019

@linda276 V prvom rade sa treba poradiť s lekárom, ale ja by som si to na Tvojom mieste rozmyslela, ak tvoj jediný dôvod pre odstránenie maternice je len veľmi silné krvácanie (a to z vlastnej skúsenosti viem aké to môže byť nepríjemné). Ono v ľudskom tele je všetko so všetkým tak prepojené, že by Ti tým mohli vzniknúť iné problémy.
Len cca pred týždňom som čítala nejaký článok, že vedci skúmali súvislosť medzi odobratím maternice a pamäťou a u žien, ktorým zobrali maternicu (aj keď im zostali vaječníky) sa objavili problémy s pamäťou.
Maternica a vaječníky sú súčasťou jednej sústavy a hoc som len laik, nemyslím si, že by sa tá funkčnosť jedného orgánu zachovala na 100% po odobratí druhého. Ak sa predsa len k tomuto kroku rozhodneš, tak by som si na tvojom mieste rozhodne vypočula názory viacerých odborníkov.

linda276
autor
5. feb 2019

@baska_nice nie cysty neamam

linda276
autor
5. feb 2019

@titla mam nízky tak 90/60 robím pri páse na linke a je mi dosť na nič točenie hlavy a pod. časté behanie na WC je to tak tazke

ivca88
5. feb 2019

Neda sa ta dat umelo do prechodu ?

dolynkag
5. feb 2019

@linda276 mala som ten istý problém, lekárka mi nasadila duphaston, ten som však nebrala a doplnala som si bylinné prípravky, asi máš nizku hladinu progesteronu. Skús užívaj Wild yam, pupalkový olej aspon 2 g denne a od ovulácie, alebo od 14 DC progesteronový krém. Je veľa prípravkov na upravu, musíš len zistiť čo ti najviac pomôže, je aj vitex, dong quai..... určite by som nedala urobiť taký zásah do tela ako odstrániť maternicu. držím palce

domculik
5. feb 2019

@linda276 poriadne sa porad ak sa da este aj s inymi lekarmi, lebo pocula som, ze sa zeny dostavaju po odobrati maternie akoby hned do prechodu = hormonalne zmeny, mozno rychlejsie starnutie... nie je to len taka jednoducha vec dat si zobrat maternicu. mojej svokre v tvojom veku chceli tiez vsetko vybrat, potom zmenila gyn. a napokon ma vsetko doteraz. vsetko dokladne zvazit samozrejme najviac s ohladom na zdravie.

lubinkag.
5. feb 2019

Po hysterektomii so zachovanim vajecnikov sa u mna nestratila pamat, nestratila sa chut na sex a ani som nezostarla viac, ako by som mala. Ten super pocit, ze uz nemam obrovske straty krvi mesacne s neustalou unavou kvoli strate zeleza a vecny stres z pretecenia, sa neda zaplatit nicim. Ak ti to lekar navrhne, nemas sa coho obavat.

linda276
autor
5. feb 2019

@lubinkag. dakujem😉

0silvia0
5. feb 2019

@lubinkag. a koľko máš rokov?

lubinkag.
5. feb 2019

@0silvia0 Teraz 50, operacia bola pred 5 rokmi

0silvia0
5. feb 2019

@lubinkag. ďakujem za info a nepribrala si veľmi vplyvom hormonálnych zmien?

linda276
autor
5. feb 2019

@lubinkag.
@lubinkag. A mali ste tieto iste problémy ci na základe čoho vám vybrali?

moniquer
5. feb 2019

@linda276 Mne pred 7.rokmi vyberali maternicu, kedže som mala myomy, ktoré mi sposobovali dlhé a silné krvácanie, nevyspala som sa kvoli tomu aj zo 3 noci, nonstop na vecku. Bola som anemická, nízky tlak, unavená. vaječníky mi ponechali, takže žiaden nástup prechodu nenastal. Odvtedy sa cítim skvelo, žiadny negatívny vplyv nemám, žiadne priberanie, sex skvelý 😉 Takže jednoznačne odporúčam 👍

lubinkag.
5. feb 2019

@0silvia0 Az teraz zacinam, ako sa dostavam do prirodzeneho prechodu. Vajecniky mi nechali, takze nebola ziadna revolucia v hormonoch u mna.

lubinkag.
5. feb 2019

@linda276 Tak ako moniquer - presne to iste do bodky.

monika123654
5. feb 2019

No ja idem na buduci mesiac na operaciu,budu mi brat Len naternicu,krcok an vajecniky mi zostavaju,nakolko mam problem I s tym ze mam v maternici zarasteny kusok z vnutromaternicoveho telieska ktory je velmi zrastnuty v stene a neda sa to vyoperovat normalne,musia mi DAT von maternicu kvoli bolestiam a silnemu krvacaniu ktore mi sposobuje to teliesko.mam 32 rokov.ale radial son sa z viacerimi lekarmi a vsetci mi povedali ze PRI nechani vajecnikou ziadne zmeny v tele by nemali nastat

maminuska
5. feb 2019

ja osobne by som to neurobila, ja som si dala urobiť po 5 dieťati sterilizáciu , ktorú som nikdy nechcela ( bohužiaľ som podľahla tlaku gynekologa a okolia ) . Nie ďalšie dieťa som už nechcela a ani nechcem , ale dnes na vlastnej koži zisťujem že prepojenosť tam je v sustave vaječníky, vajcovody , maternica.

h2
5. feb 2019

@linda276 Ahoj, moja kamoška práve v týchto dňoch rieši tento problém, tiež máva veľmi silné krvácanie, ale ona má aj kŕče a bolesti. Doktor jej odporučil kyretáž. Neviem, či Ti doktor vyhovie, keď ho požiadaš o odstránenie maternice, je to už vážna operácia a musí byť na ňu dôvod. Pamätám sa, že moja mama asi pred 15-20 rokmi mala absolvovať operáciu kvôli klesnutej maternici, mali jej ju len zafixovať v pôvodnej polohe. Mama vtedy chcela, nech jej celú maternicu vyberú, že na čo jej už bude, navyše jej sestra zomrela na rakovinu maternice, tak mala o argument viac, aby jej ju vybrali, ale aj tak nepochodila, doktor to odmietol, vraj nie je dôvod.

silvia92
6. feb 2019

Ahojte, prosím vás ja som bola ns konizacii kvôli hpv vírusu ale aj po konizacii mam zle výsledky. Dr povedal ze druhé dieta čo najskôr a potom všetko vybrať. Ale ja neviem príde mi to hrozne prehnane riešenie. Mam 32 rokov a nechcem si dat všetko vybrať ak to nebude ozaj nutne. Psychicky to zle znášam a uz len pri tej predstave Ma chytá panika.
Viem ze niektoré ženy boli ns konizacii aj 2-3x tak prečo mne hned chce riesit takto radikálne?
😪😪😪

al1001
Autor odpoveď zmazal
Zobraz