Odber kreatinínu - obvodný lekar

linduska_
28. jan 2024

Ahojte,
otec ide na MR prostaty, kde sa vyžaduje nie viac ako tyzden starý vysledok na kreatinin. Otázka znie, doteraz mu odber na tuto zložku robili na urológii. Urobi mu takýto odber aj obvodný lekar? Ide o to, ze obvodný je blizsie a nemusel by ist az na urológiu… ďakujem

rakywanda
28. jan 2024

Môjmu mužovi ho sledoval aj obvodný lekár.

majamat
28. jan 2024

patri to medzi zakladne odbery, ktore obvodak moze v pohode robit.
no smaozrejme ak to ordinoval urolog, moze vas obvodak k nemu poslat na odber. asi by bolo fajn predtym zavolat, ci je ochotny to urobit.

mamina7070
28. jan 2024

jasne urobi je to bezny parameter co sa sleduje

gemerka17
28. jan 2024

Úplne v pohode to urobí, môj je dosť frfloš, ale nemá s tým najmenší problém. Je to jeho v kompetencii. Ja vždy len zavolám, že vtedy mam MR alebo CT a je to s kontrasnou latkou, a ze vyžaduje sa kreatinin. Sestrička povie, prídete ráno na odber. O deň na to si idem po výsledky. Max sestricke ukážem ziadanku alebo správu od lekára, ktorý indikoval vyšetrenie.
Takže bežné to obvodaci robia a vedia o tom, že to aj robiť majú, aby pacient zbytočne nezahlcoval odbornú ambulanciu.

linduska_
autor
28. jan 2024

@gemerka17 Super, ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď

majamat
28. jan 2024

@gemerka17 nie vzdy to tak je. niekedy maju nazor, ze ked si to ten dr naordinoval, nech si to aj vezme. smaozrejem su to asi skor vynimky,.

mne mino endokrino hovori, ze keby potrebujeme lieky, ze jej mame zavolat, lebo pediatri maju s tym problem.
napr nasa pedina problem nema.

mm potreboval urobit odbery a mohol to urobit obvodak, ale ten sa radsej tvaril, ez nemoze a poslal ho na gastro. a mohol ich urobit, dcere ich robila pedina a mne moja obvodacka.

cize zavisi od dr.

majamat
28. jan 2024

teraz mi napadlo,s estra bola zo zavodnej preventivky poslana na endokrino, elbo sa im nevidela jej stitna zlaza.
bola na endokrino, vtedy neviem kto jej robil odbery, ale potom jej dali kontrolu o pol roka. prisla a kedze potrebovali skontrolovat hormony, za to, ze jej odobrali krv na hormony stitky, vypytali si peniaze, ze to mal urobit obvodak. akoze clekom vrchol.
obvodak to sice moze urobit, ale raz je to endokrinologicka mabulancia, tak aj ta to ma v kompetencii, nei aby si pacient platil za dober krvi.

gemerka17
28. jan 2024

@majamat lekár vždy musí vedieť, aký parameter bude mať od poisťovne preplateny. A kreatinin to je. Tiež si za neho vypita od poisťovne peniaze.
Obvodak v rámci štítnej vie skontrolovať iba TSH.
FT4 a protilatky už patria do kompetencie endokrinologa. Ako niektorí si z toho robia holubnik a potom pacient tam kde je.

majamat
28. jan 2024

@gemerka17 vsak je, ale nejde len o to, ale mozno o ochotu. a teda ta sa niekedy da merat aj naladou dr.

a teda neviem preco si napsiala tu poslednu vetu. ved ja som pisala, ze to endokrinolog si dal zaplatit za odber, pretoze podla neho to mal odobrat obvodak.