Očkovanie proti HPV - za a proti

19. apr 2023

očkovanie proti HPV vírusu ?? skusenosti ??Dakujem

autor
19. apr 2023
domiklik
19. apr 2023

Dala som sa po konizacii, a odvtedy dobre...

kris_tin257
19. apr 2023

Určite áno, po problémoch so zlymi výsledkami som sa dala zaočkovať odvtedy mám pokoj

patus_2
20. apr 2023

Ja by som svoje dieťa nedala zaočkovať. Vakcína chráni iba proti niektorým kmeňom a ja sama poznám viacero žien, ktoré boli zaočkované a cytologiu nemali aj tak v poriadku. Bála by som sa, že možné nežiaduce účinky prevýšia žiadúce účinky vakcíny.
Ale rozhodnutie a zváženie všetkých plusov a minusov je už iba na tebe.

katulienkax
20. apr 2023

vakcina proti HPV je jedna z najnebezpecnejsich vakcin s najviac neziaducimi ucinkami a dokonca rakovinu dostali aj zaockovane, takze aka to ochrana ... (a to mame vsetky povinne aj covid).

domiklik
20. apr 2023

@katulienkax prosím ta, a vieš toto aj niečím podlozit?

kvetinka75
20. apr 2023

mojej dcére dr. neodporučila. Ale má autoimunitné ochorenie ale vyjadrila sa v tom zmysle, že by ju nikomu neodporučila. Povedala aj dôvod. Ja to nemám ničím podložené, tak to tu nebudem uvádzať. Ale nedali sme. Radšej chodí pravidelne na kontroly

lalu_sk111
20. apr 2023

jednoznačne očkovať. Mám skúsenosť vlastnú - s prekancerózou, s očkovaním ale aj ako zdravotník z druhej strany. Pokiaľ lekár vo všeobecnosti neodporúča toto očkovanie - zmeniť lekára. Veľká pravdepodobnosť, že sa nevzdeláva ani v iných oblastiach.

kvetinka75
20. apr 2023

@lalu_sk111 tak taký, čo to neodporúča, tak tiež má asi nejaké informácie a nehádže to len tak z brucha, ako sa vyspí

lalu_sk111
20. apr 2023

@kvetinka75 čo sa týka očkovania - vzdelávam sa. Na kongresoch, na školeniach, komunikujem s odborníkmi a očkovanie čiže veľmi dobre viem, ako sa veci majú. Keby som mala viac času, spracujem k tomu nejaký príspevok. Písala som ,,lekár, ktorý vo všeobecnosti neodporúča očkovanie,,. Treba čítať s porozumením. Príspevky a aj štúdie/články. Dojmy a emócie sú klamlivé.

lalu_sk111
20. apr 2023

vy píšete, že dcéra má autoimunitné ochorenie. Pokiaľ má kontraindikáciu, v poriadku. Pri niektorých kontraindikáciách sa dá očkovať v špecializovaných centrách. Opatrne s odhováraním. Niekto na pochybách sa môže nezaočkovať a skončiť s rakovinou krčka kvôli takémuto príspevku. Antivaxer scéna na Slovensku je extrémne silná a nepostavená na dátach.

kvetinka75
20. apr 2023

@lalu_sk111 no či má alebo nemá. Iný lekár odporučil, aj s touto dg. Táto lekárka nie a aj nám to zdôvodnila. Ale to sú citlivé osobné údaje, tak tu nebudem písať podrobnosti. Ja nikoho neodhováram. Mne je jedno, či sa niekto dá alebo nie. Napísala som iba svoju skúsenosť.

lalu_sk111
20. apr 2023

to je v poriadku, o údaje Vás nežiadam. Inak na jednom zo školení sa rozoberal prípad, kedy matka, ktorej dieťa prekonalo jedno závažné ochorenie (nebudem konkretizovať) napísala na Modrom koníku o tom, že by dala očkovať - bola vyblokovaná. Treba myslieť na to, že Modrý koník je fajn na niektoré veci: bazár oblečenia, atď.. ale čo sa týka lekárskych rád - nebezpečné.

kvetinka75
20. apr 2023

@lalu_sk111 tak jasné, že v prvom rade by sa mal človek radiť s lekárom. Ale ľudia majú rôzne skúsenosti a na jeden konkrétny prípad, môžu mať dvaja lekári rozdielny názor. Preto ľudia konzultujú aj s viacerými lekármi. Ale aj tu sa niekedy človek dozvie rôzne veci a už si dohľadá čo potrebuje alebo skonzultuje. Ja sa tiež pohybujem v zdr.prostredí, tak mám s kým rozoberať problémy a hľadať riešenia. A napr. pri jednom očkovaní - nebudem menovať, nie je to podstatné, jedna lekárka najskôr dcére odporučila a potom na základe iný vedomostí- ona sama vie že akých, o nejaký čas povedala že radšej nie. Po dlhšom čase skonštatovala, že urobila dobre. Sú veci, ktoré sa nedajú jednoznačne povedať, predpokladať.

lalu_sk111
20. apr 2023

@kvetinka75 súhlasím hlavne s tým, že sa treba poradiť s viacerými odborníkmi keď je k veci nejasné stanovisko. Môj príspevok som napísala tak všeobecne, aby bol prístupný ľuďom, ktorí si budú hľadať informácie o očkovaní nie ako kritika alebo nesúhlas s vašim príspevkom. Čo sa týka zdravotníkov vo všeobecnosti, hlavne z odborov, ktoré bežne neočkujú to povedomie a znalosti o vakcinácii nie je úplne s kostolným poriadkom. Niekedy sa hlava pozastavuje hlavne ked sa stretne s človekom, ktorý sa oháňa zaručenými informáciami od rodinnej známej, ktorá robí sestru na nejakej ambulancii. Aj s týmito zdravotníkmi bežne komunikujem a konzultujem očkovania keď potrebujú. Nie je to povedomie ideálne.

kvetinka75
20. apr 2023

@lalu_sk111 zaujala ma druhá polovica príspevku o zdravotníkoch ktorí neočkujú. Zaujímalo by ma, či majú lekári, ktorí bežne očkujú informácie aj ohľadne jednotlivých chorôb a ich vývoj po očkovaní, príp. sa očkovanie osvedčilo ako účinné. Napr. pri autoimunitnom ochorení. Napr. neurologického ,,charakteru,,. ako sa vyvíjal zdr. stav - ochorenie ľudí s tou istou diagnozou po tom istom očkovaní. Či nastalo zlepšenie, zhoršenie. Vieme že alergické reakcie môžu byť aj oneskorené, po dňoch týždňoch. Či sa dá vôbec nejako skonštatovať, či to malo vplyv na ochorenie, priebeh, stav, pretože niektoré choroby sú nevyspytateľné. Neviem či som sa zrozumiteľne vyjadrila. Niekedy sa horšie píše, lepšie je keď človek rozpráva. Lepšie sa to vyjadrí
Možno by lepšie vedel skonštatoval napr. neurolog - ak má napr. 50 ľudí s rovnakou dg. ako sa to konktrétne očkovanie u nich prejavilo a u koľkých ako konkrétne a možno na základe toho si dovolí odporúčať alebo nie.

stanulienkat
20. apr 2023

Mne to nezavisle niekolko lekarov, vratane gynekologov odporucilo. A aj sami dali deti ockovat. Aj ja raz dam dceru.
A ze moze dostst rakovinu?? Ano, moze. Nic na svete nie je 100%. Ani ocko na chripku covid atd..
Ale v dnesnej presexovanej a promiskuitej dobe to treba. A hlavne to treba ockovat pred zacatim sex zivota, lebo potom percenta ochrany sa znizuju.

lalu_sk111
20. apr 2023

Ale určite áno, tieto informácie sú a zase toto je oblasť, ktorá sa sleduje a skúma nepretržite. Ono tých nežiadúcich účinkov - tým sa myslí závažné nežiaduce účinky (presne vypísané napr teplota nad 39,1°C, erytém nad určitú veľkosť atď) + neočakávané (tie, ktoré nie sú uvedené SPC) sa hlásia na ŠÚKL, RÚVZ.. Robí to lekár, môže to urobiť sám pacient. Lenže toho toľko nie je. Praktici ale aj iní lekári, ktorí sa rozhodli očkovať (napr. gynekológia, niektorí) zaočkovali aj niekoľko tisíc dávok, tých ľudí aj dlhodobo riešia.. Ale je to príliš veľká téma. Je to aj veľmi zaujímavá téma ale na každý ,,argument,, by bolo treba dať dohromady viac štúdii, aby to malo odborný charakter len zatiaľ na to nemám čas. Ono očkovanie je niekedy prvé na rane, hlavne po korone. Skôr mu sú pripisované veci, za ktoré nemôže (nie sú mechanizmy, ktorými by mohol spôsobiť danú vec) ako by bolo odignorované a nepovšimnuté.

lalu_sk111
20. apr 2023

@stanulienkat ešte dám aj svoju skúsenosť. Ja som sa očkovala po 30 a tesne predtým ako som išla na konizáciu s CIN III. Absolvovala som nakoniec 2 konizácie. Prvý krát som si aj ja hovorila, že načo, keď už som došla do takého štádia. Ale oplatí sa. Proti iným typom. Doba je promiskuitná, vzťahy sa menia.. Samotné očkovanie ma vyšlo draho, až 400eur, preto je teraz super, že to deťom preplácajú. Stačia im len dve dávky, nakoľko v mladom veku je imunitná odpoveď oveľa lepšia. Očkovali ma do ľavej paže a nakoľko som nedodržala opatrenia, cvičila som v nasledujúcich dňoch, stuhlo mi to a nejakú dobu bolelo. Ešte som aj vakcínu mala doma, mohlo sa stať, že nebola vakcína dobre u mňa doma skladovaná a aj to mohlo prispieť k tým bolestiam ale vtedy som sa ešte tomuto oboru moc nevenovala. Ale tá bolesť a diskomfort sa nedá porovnať s potrebou absolvovať kolposkopické vyšetrenia a konizácie a následne aj riziko predčasného pôrodu nakoľko z krčku odbudlo. Vďaka bohu teda, že bez rakoviny. Oplatí sa to aj u chlapcov - zníži sa cirkulácia HPV v populácii, teda tie kmene vo vakcíne, sú tam aj riziká karcinómov análneho otvoru, hltanu atď .. a vo vakcíne sú aj neonkogénne kmene. Keď som ja mala 12-13 rokov moji rodičia o takom očkovaní ani netušili ale pamätám si, že kamarátku rodičia očkovali. Dobre urobili.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
20. apr 2023

@mb2021 vtedy som nezila😁. Na syfilis sa volakedy zomieralo.

lalu_sk111
20. apr 2023

@katulienkax nepozerala som to video ale odkaz sme pochopili. Zuzka ochrnula a pripisuju to vakcine. ci ochrnula trvalo / docasne neviem. Pred niekolkymi rokmi bola situacia na SR takato: kazde dva dni pribudlo 5 novych pripadov karcinomu asociovaneho s HPV u muzov a u zien (krcok maternice, ustna dutina, penis, ..) ..cca 900 za rok.Z toho takmer polovica viedla k umrtiu - 400. 400 ludi zomrelo.

lalu_sk111
20. apr 2023

@katulienkax okrem toho sama Zuzka vo videu hovori, ze 2-3 sa stane toto a tisicom to pomoze. Toto nie je neznama vec - GB syndrom ale velmi ojedinela a hlavne riesitelna Vacsina pacientov sa uzdravi. Riziko podstupujeme kazdy den, ked nasadneme do auta, atd ale pri clanku o nehode sa uz skoro ani nepozastavime. Velku rolu hra uhol pohladu a emocie...Ten pocet zien, ktore denne podstupuji konizaciu je obrovsky. to su vsetko stavy, ktore by smerovali do rakoviny ale vdaka prehliadkam mali toeto zeny stastie..