Obnovenie menštruácie po chemoterapii

suzka47
8. feb 2024

Ahojte,
v roku 2021 mi diagnostikovali rakovinu hr. creva. Absolvovala som chemoterapiu, nasledne radioterapiu, operaciu a potom zaistovaciu chemoterapiu - ukoncila som celu liecbu v juni 2022. Mam 34 rokov a poslednu menstruaciu som mala 9/2021 pred operaciou. Aktualne som z onko hladiska zdrava.
Bola som u gyndy - z hormonalneho profilu vychadzalo, ze som akoby v prechode, inak je vsetko v poriadku. Akurat vajecniky su proste zaspate.

Mali ste niekto podobny problem? Ake su vase skusenosti? Pomohla vam nejaka liecba/vitaminy na obnovenie menstruacie? Pripadne, vedeli by ste poradit odbornika na tuto temu?

Dakujem.

msnesquik
8. feb 2024

@suzka47 ahoj, tiez som po.liecbe rakoviny, menstruacia uz neprisla, som v prechode, uz sa to prirodzene nenastartuje, uzivas nejake substitucne hormony? Ja uzivam hak, lebo ma strasili s osteoporozou atd, ja uz dokonca mam osteopeniu, nejaky cas sme nevedeli, ze vajecniky nefunguju, ale to sposobila celkovo aj liecba..a mam teda 28r

suzka47
autor
8. feb 2024

@msnesquik fuha.. tak to ma mrzi.. ziadne substitucne hormony ani HAK neuzivam. Ako ti prisli na osteopeniu? Mne doktorka este teraz v oktobri povedala, ze by tomu este dala chvilu cas na prirodzene nastartovanie.. ale teda, pomaly si myslim, ze to uz je asi velmi dlho aby to samo prislo

msnesquik
8. feb 2024

@suzka47 aj u mna stale hovorili, ze to urcite pride atd, ale proste nic..na osteopeniu mi prisli na denzitometrii, kam ma poslal moj.lekar

karush
10. feb 2024

Ahoj, iná situácia u mňa, ale tiež liečbou, operáciou som prišla o menzes, za 3 mesiace to budú 2 roky čo som bez neho. Mne však cca po roku už nasadili hormonálnu liečbu (nie je to HAK), zhodli sa na tom viacerí lekári, ale mňa ten nedostatok hormónov výraznejšie obmedzoval a spôsoboval problémy.
Hormonálny systém je nevyspytaľný, produkcia sa môže ešte naštartovať, aj keď ta šanca sa po 2 rokoch už dosť znižuje, ale nie je to vôbec nemožné. Ked sa však už nasadí liečba, tak je už menšia pravdepodobnosť obnovenia, keďže telo je inteligentné, keď dostáva hormón v dostatočnom množstve, tak po istej dobe si uvedomí, že na čo by sa mal namáhať v produkcii, keď to niekto robí za neho. Bol to obrovský zásah do organizmu+stres s tým spojený, trvá to istú dobu, než sa telo z toho celého spamätá.
Tiež ešte verím a čakám na zázrak.