Ahojte žienky. Stala sa nám taká nehoda, že aj napriek použitiu ochrany musím užiť tabletku po. Problém je však ten, že som 4 mesiace po pôrode a ešte som nedostala menštruáciu. Kojit som prestala pred týždňom. Viem, že po užití tabletky po má žena cca do 14 dní dostať menštruáciu, ale ako je to v tomto prípade? Má tu s tým niekto skúsenosť?
Mala som termín na vloženie telieska, ale kvôli súčasnej situácii bol zrušený...no a takto som dopadla.
tabletka po, teda escapelle, funguje tak, ze zabrani tehotenstvu este predtym, ako sa zacne. Zabrani uvolneniu alebo oneskori vajicko z vajecnika. Nema ziaden ucinok, ak uz si tehotna.
@pioggia prepáč, ale ja oplodnené vajíčko nepovažujem za dieťa. A pochybujem, že by prišlo k oplodnenie ak som ju užila do dvoch hodín 😉
tak naco chces tabletky, ked to este podla teba nie je dieta? tak niet co riesit, nie? 🤦🏼♀️🤦🏼♀️
po oplodneni je to uz plod, maly zivy organizmus ktory sa vyvija
@zuzuliennka1 prosím ťa...tým spermiám trvá niekoľko hodín, kým sa vôbec k vajíčku (ak tam vôbec je) dostanú. Preto sa má Escapelle ideálne užiť do 6 hodín od styku (čo som aj urobila). Potom sa účinnosť tabletky rapídne znižuje, pretože ak už k oplodneniu došlo, tehotenstvu nezabráni. Preto sa tá účinnosť v rámci užitia do 72 hodín pohybuje len okolo cca 60 percent.
K tomu prolife výlevu ti poviem toto. Nie, zygota nie je plod, ani morula, ani blastula, ani embryo nie je plod. Mám 4 mesačné dieťa, ale naozaj som ho po ocikaní testu a dvoch čiarkach ešte nepovažovala za dieťa. Neviem, s čím máš problém. Ja som sa zachovala zodpovedne. Moja otázka bola jedine tá, či mám očakávať menzes alebo prísť nemusí.
zygota teda je plod, napr. University of New South Wales vo svojich online skriptách uvádza relatívne podrobný opis vývinu človeka v tele matky, ako deň 1 vývinu človeka, online skriptum uvádza spojenie pohlavných buniek, teda oplodnenie, je vyslovene použité slovné spojenie timeline of human development (časová os vývinu človeka), čo znamená, že sa bavíme o človeku a nie o abstraktnom zhluku buniek. pri oplodnení dochádza k vytvoreniu jedinečnej ľudskej genetickej informácie, ktorej nositeľom je DNA, takže je to plod, ktorý sa vyvíja na dieťa. Ja nemám žiaden problém 😁 odpovedala som ti na otázku, že žena má dostať menzes a ako to je v tomto prípade. Tak takto. Potom si napísala, že pochybuješ, že prišlo k oplodneniu, čiže čo vlastne riešiš? Tehotná nie si, a ak náhodou, tak budeš až potom,
čo ti začne rásť brucho 🤦🏼♀️
skúsenosť nemám, len predpokladám, že tabletka po menštruáciu "nevyprovokuje" skôr, ako by tá mala prísť - čo kľudne nemusí ešte byť tak skoro po pôrode. na to sa síce nepýtate, ale možno neviete, tak len aby ste mohla zvážiť, či to je to, čo chcete - tabletka po je v prvom rade potratová tabletka vo včasnom štádiu, nie antikoncepčná (čiže zabráni vývoju už vzniknutého dieťaťa, ak došlo k oplodneniu vajíčka). rovnako funguje aj vnútromaternicové teliesko (zabráni uhniezdeniu dieťaťa) a rovnakú "poistku" majú v sebe aj všetky súčasné hormonálne antikoncepcie (menia sliznicu maternice, aby keď tam niekoľkodňové dieťa doputuje, nemohlo sa zahniezdiť.)