Nočné hormonálne potenie u 33-ročnej

frida1990
16. feb 2024

Ahojte,
Máte prosím niektorá problém s hormonálnym nočným potením a čo vám na to zaberá?

Mám 33 rokov. Toto potenie mi začalo po 30-tke, najskôr som to mávala iba za načiatku menštruácie a stalo sa mi to možno tak 3-4x do roka (išlo o “jednorazové” potenie nadránom na hrudi / v hornej polovici tela), avšak čím som staršia, tým viac zažívam toto potenie kedykoľvek počas cyklu aj mimo menštruácie a mávam to už každý jeden mesiac, a zapotí sa mi častokrát už úplne celé telo – už nielen hruď ale aj stehná a prezliecť sa musím celá. Niekedy je to slabšie a iba hruď, že stačí mi nejaký uterák a je to ok ale častokrát sa zobudím celá mokrá a musím sa celá prezliecť. Frekvencia aj intenzita nočného potenia sa dosť zvyšuje a ja neviem, čo s tým.

Podľa lekárov mám hormonálny profil opakovane v poriadku, ale estrogén som si všimla že býva častokrát blízko spodnej hranice, ale teda lekári to vyhodnocujú, že hormonálne fungujem dobre.

Čo sa týka môjho menštruačného cyklu, vždy som mávala dlhšie cykly (ovulácia bola vždy až na cca 18.deň cyklu takže cykly bývali cca 31 dňové, avšak posledné mesiace mávam ovuláciu až na cca 23.deň cyklu, tým pádom cyklus teraz býva dlhý aj 35 dní, veľmi sa mi to predĺžilo).

Endometriózu podľa lekárov nemám, avšak tým, že som nebola nikdy na laparoskopii, nemôžem na 100% endometriózu vylúčiť. Mávam bolesti v prvý deň menštruácie, žiaľ bez liekov proti bolesti to nedávam (tieto bolesti mám vždy iba v prvý deň), ostatné dni mávam bezbolestné. Posledný rok mávam problém aj s nízkou sliznicou endometria, dobre mi nerastie, v minulosti som tento problém nikdy nemala, iba posledný cca rok.

Užívam rôzne doplnky výživy, ale nič mi s týmto potením nepomáha.

Máte nejaké tipy a triky, čo s tým? Lekári v tomto smere nula bodov, povedia mi že nič mi nie je a nemajú ma ako riešiť, TČM som skúšala a nepomohlo, bylinky som skúšala a nepomohli, včeliu materskú kašičku, pupalkový olej atď… Zatiaľ mi nič nepomohlo. Deti ešte nemám.

Vopred ďakujem.

unicornlady
16. feb 2024

Neviem veľmi pomôcť, ale štítnu žľazu ti vyšetrovali?
Ja som sa veľmi potila vtedy, nie až tak ako ty, ale aj návaly tepla som mávala.

ikonica
16. feb 2024

Aj vitex si skusala? A tie ostatne doplnky ako dlho? Pri nich treba vydrzat aspon 3 mesiace, kym sa prejavi ucinok.

frida1990
autor
16. feb 2024

@unicornlady áno aj endokrinolog potvrdil že mám všetko v poriadku 🤷

frida1990
autor
16. feb 2024

@ikonica aj dlhšie ako 3 mesiace. Vitex som neskúšala, už som bola potom taká skeptická.. ty máš skúsenosti že ti s nočným potením pomohol?

ikonica
16. feb 2024

@frida1990 ja som ho brala kvoli inym veciam spojeným s plodnostou a problemom otehotniet. Teraz ho zasa beriem kvoli pms. Ak si uz skusila hocico, tak skus este toto. Bud si kup agnucaston alebo kapsuly vitex.

janinque
16. feb 2024

Toto ma zaujíma, s tým potením mám problémy asi 7 rokov a nič mi nezaberá, tak som zvedavá, čo baby poradia. Všetky testy mám v poriadku.

nevenka
16. feb 2024

@frida1990 a krvny tlak?

xxemma
16. feb 2024

Nocne potenie sposobuje hormonalna nerovnovaha, moze ti vyskocit progesteron.
Ja by som skusila gynex, obsahuje fytoestrogeny, takze by mal regulovat tvoj estrogen.
Ja som ho brala ked som chcela otehotniet. Podarilo sa v 2m uzivania vek 41r.🙈😁 prve dieta.

frida1990
autor
16. feb 2024

@janinque tiež detto, to isté... A koľko máš rokov, kedy cca ti to začalo?

frida1990
autor
16. feb 2024

@nevenka celý život mám nízky krvný tlak

frida1990
autor
16. feb 2024

@xxemma ďakujem, Gynex som skúšala, no dávnejšie, možno sa skúsim k nemu vrátiť

janinque
16. feb 2024

@frida1990 po tridsiatke, mám pred 40tkou, tiež mám nízky tlak. Už som mala podozrenie aj na prechod, ale gynekológ mi to vyvrátil. To potenie je katastrofálne, niektoré noci sú také, že môžem prezliekať periny, pyžamo mám ako keby som spadla do vane :-/ V spálni máme chladnejšie, takže to nie je, že by som sa potila z tepla.

frida1990
autor
16. feb 2024

@janinque takže tiež po 30tke.. veď toto, mne tiež prechod vyvrátili, že to ešte z ďaleka nie, tak ja potom neviem, keď podľa krvi he všetko ok. Pyžamo mám priedušné, tenké, vôbec nekúrime, vetrame a aj tak. A to cez deň ja sa absolútne nepotím. Vyslovene v noci jednorazovo. Aj ty tak jednorazovo alebo sa priebežne celú noc na to budíš?

janinque
16. feb 2024

Jednorazovo, zobudim sa uplne prepotena, ked sa prezleciem a zaspim, je uz potom vsetko OK. Najskor som to mala len pred menstruaciou, povedzme 5 dni, ale teraz je to uz kedykolvek v mesiaci, neviem najst nijaky suvis s tym, kedy ano a kedy nie.

frida1990
autor
16. feb 2024

@janinque aj ja tak, presne, najskôr som tomu rozumela že ok MS mení sa hladina hormónov, ale teraz hocikedy aj po MS aj pred ovuláciou aj po nej, aj pred MS, hocikedy. A teda lekári hovoria že to je normálne, ale poďme mňa nie je, na niečo to telo upozorňuje.

janinque
16. feb 2024

Tiež si nemyslím, že je to normálne, ale zatiaľ som nenašla nikoho, kto by vedel, čo s tým..

janinque
3. júl 2024

@frida1990 ahoj, nasla si nieco, co by ti pomohlo?

frida1990
autor
3. júl 2024

@janinque ahoj, ani nie, potenie mávam stále ale menej často a menej intenzívne, už viac menej väčšinou iba pred MS a v prvé dni MS. Prestala som to riešiť, snažím sa len zdravo žiť