Nízky progesterón i napriek dlhej luteálnej fáze

lucsp
5. sep 2024

Ahojte, snazime sa o babatko, poslednu menstruaciu som mala 27.5., vysli mi 4 negativne testy. Meriam si bazalnu teplotu, viem teda, ze dnes som 25 DPO. Teploty po ovu boli nad liniou 10 dni, potom sa kolisali pod/nad zvysne dni hore dole. Uz v minulosti som mala problemy s dlhsimi cyklami a ovulacia mi kludne prisla az na 45-70 DC, lutealnu fazu som ale vzdy mala cca 10 dni. Nikdy som ju takto dlhu nemala, vyplasila som sa teda a isla k doktorovi. Ten ma pozrel, povedal ze vajecniky su ok, ale sliznica je nizka a predpisal mi duphaston, s tym ze mam nizky progesteron a ak sa to nezlepsi, budeme riesit dalej. Az teraz doma rozmyslam nad tym, ze v pripade nizkeho progesteronu by lutealka prave mala byt velmi kratka. Ja ju mam vsak nekonecnu a MS nie a nie prist. Stretli ste sa prosim s tym niektora? Rozmyslam nad tym ci mi doktor nasadil spravnu liecbu. Dakujem

adka3321
5. sep 2024

@lucsp pridaj aj graf

vestecmagia
5. sep 2024

Z toho, čo opisuješ, môže byť situácia trochu zmätočná, keďže máš dlhú luteálnu fázu, ale sliznica maternice je nízka, čo môže naznačovať hormonálnu nerovnováhu, konkrétne nedostatok progesterónu.

Anovulačný cyklus: Niekedy môže dôjsť k tomu, že cyklus je anovulačný (bez ovulácie), čo môže viesť k nepravidelným hladinám hormónov a oneskoreniu menštruácie. Aj keď si merala bazálnu teplotu, nie vždy je jednoznačné potvrdiť ovuláciu len na základe teplôt, najmä pri hormonálnych problémoch.

Hormonálna nerovnováha: Ako si už spomenula, tvoj lekár ti diagnostikoval nízky progesterón, čo môže byť dôvodom nízkej sliznice maternice. Nízky progesterón môže tiež spôsobovať problémy s pravidelnosťou cyklu a neplodnosťou.
Ak hľadáš prírodné doplnky na podporu plodnosti a hormonálnej rovnováhy tu su najleposie ktore pomozu zlepšiť zdravie reprodukčného systému

Maca (Lepidium meyenii):
Maca je peruánska rastlina známa svojím účinkom na podporu hormonálnej rovnováhy a plodnosti. U žien môže podporiť vyrovnanie hormonálnej hladiny a zlepšiť kvalitu ovulácie. Tiež sa používa na zvýšenie energie
Damiana (Turnera diffusa):
Táto rastlina sa tradične používa na zlepšenie nálady, zníženie stresu a podporu reprodukčného zdravia. Môže pomôcť zlepšiť libido a celkové psychické uvoľnenie, čo môže byť prospešné pri snahe o bábätko.

Tribulus je často používaný na podporu plodnosti u mužov aj žien. U žien môže podporiť dozrievanie vajíčok a zlepšiť ovuláciu. Je obľúbený aj pri problémoch s hormonálnou nerovnováhou.

Kyselina listová: Dôležitá na podporu zdravého vývoja plodu a zníženie rizika vrodených vývojových porúch.
Vitamín D: Podpora zdravého hormonálneho cyklu a zvýšenie plodnosti.
Zinok: Podporuje zdravú ovuláciu a hormonálnu rovnováhu.
Omega-3 mastné kyseliny: Pomáhajú pri regulácii hormónov a podporujú zdravie vajíčok.