Nikdy nekončiace akné

michaela714
24. sep 2016

Akné- vec, ktorá mi zasahuje neskutočne do života.
Mám 18 rokov a stále nezastaviteľné akné. Trpím naň už od 5 ročníka na ZŠ. Teraz chodím do 3 ročníka na strednej škole a nič sa nezmenilo.
Ani si neviete predstaviť, ako to človeku znižuje sebavedomie. Ja si prídem, akoby som už žiadne nemala. (ani s make-upom).
Keď idem po meste, alebo po škole a vidím všetky tie dievčatá s krásnou čistou pleťou, vnútorne plačem od závisti.
Každé ráno keď sa prebudím a pozriem do zrkadla, odraz v ňom mi pokazí celý deň. Zas tá nechutná tvár plná akné, čiernych bodiek, jazyčiek a fľakov. Nanesiem make-up od dermacolu (cover) ktorý ako tak dokáže zakryť tú ohavnosť a tvárim sa, že je zo mňa vyrovnaný človek... Ale nie je.
S nechuťou začínam deň. Vyhýbam sa každému pohľadu a chodím s hlavou sklonenou. Akné mi dosť komplikuje život. Zakaždým, keď som nútená s niekym komunikovať (s profesormi a tak) mám pocit, že nevnímajú mňa ako osobu a nepozerajú sa mi do očí, ale na moju strašnú tvár. Preto nemám priateľov. Neverím sa a neviem si predstaviť sa a niekym baviť tvárou v tvár bez toho, aby som musela.
Vždy keď vstúpim do miestnosti, vyberám si miesto tak, aby mi svetlo/slnko nesvietilo do tváre, aby som ho mala chrbtom. Nie vždy je to jednoduché, keď práve nad stolom vysí lampa. Cítim sa vtedy ešte horšie ako inokedy. Častokrát len tak plačem od zúfalstva pred zrkadlom a vyčítam si, prečo nemôžem mať tvár, ako každý iný. Hanbím sa aj pred rodinou. Vždy sa skrývam za moje dlhé vlasy. Zapnem ntb, kde vidím ženu s krásnou pleťou, zapnem tv, kde to je tak isto, idem von a oproti mne kráča žena s tvárou, ktorá má nádhernú tvár. Vždy som sa upokojovala v najhoršom vetou ,,JA SOM VIAC AKO LEN MOJA TVÁR" no v poslednom čase samu seba neoklamem a trápim sa stále.
Podľa mňa človek, čo to nezažije, nevie.... Nemám akné len na tvári, ale aj na ramenám a chrbáte, čo mi dosť v lete komplikuje to, čo si oblečiem..... a vyskúšala som už čokoľvek.... neviem čo viac a ako sa toho zbaviť, občas rozmýšľam nad tým najhorším. NECHCEM žiť v takomto tele.
Antikoncepcia od gynekológa, zynerit od kožnej, babkovské rady, tea tree oil z lekárne, biely jogurt, detský púder, sudokrém, banánová šupka, cesnak, garnier, rôzna drogériová kozmetika, atď.... nič, nič mi nepomáha. A ja si neviem dať rady. Neustále plačem a neviem si veriť a členiť sa kvôli tomuto do spoločnosti. Skúšala som meniť aj make-upy, dala si dvojmesačnú letnú pauzu bez makeupu. Každé ráno a večer si tvár umývam a stále sa to nezmenilo.
PRETO BY SOM VÁS CHCELA POPROSIŤ O NEJAKÉ VÁŽNE ZABERAJÚCE RADY, KTORÉ ZABERAJÚ. Som rozhodnutá vyskúšať všetko. Všetko čo som neskúšala, skúsim. Pridám Vám aj fotky, aby ste videli v akom zlom stave to je.
Ďakujem za každú radu a typ.

krprtka
24. sep 2016

Zistil niekto pricinu?

lenkacalikova
24. sep 2016

Chapem.je to strasny zaberak na psychiku. Skusila si aj dlhodobejsiu upravu stravy? Ja som sa trapila 12 rokov,este to sice nie je uplne tip top,ale vyrazne pomohlo...a vsetko predtym,co som podstupila (presne ako ty),uplne zbytocne.
Mimochodom,mas krasne pery a huste vlasky 👌

domi100592
24. sep 2016

Viem presne ako sa citis. Tiez som z toho nestastna cele roky, teraz mam 24. Mavala som to horsie, ale HAK mi nejako pomohla. Teraz mam skor uz "len" zacervenanu tvar, preto si davam na prekrytie jemny BB crem z Avonu. Tiez zavidim babam, ktore maju bezproblemovu tvar, a preto ich nechapem, ked si davaju make-up, ked to vobec nepotrebuju :/ Pytam sa, ci naozaj nemam pravo aj ja mat peknu tvar, aspon po tolkych rokoch. Drzim ti vsak palce, aby si nasla nieco, co ti pomoze.

lukamka
24. sep 2016

@michaela714 podľa flakov súdim, že si to vytlacas sama, a ak nie, tak niekto, kto to robí neodborne. Sama som mala dlhé roky akné a stále som do toho babrala... Trvalo dlho kým som pochopila, že si to tým len roznášam ďalej. Príčina bola v strave, zistili mi intoleranciu laktozy. Odporúčam ti testy, a vylúčenie cukru zo stravy.
Moju pleť vtedy dokonale napravila liečba roacutanom, ale bol to dosť brutal.
a hlavne na seba nehlad s odporom! Aj psychika horší stav pleti, podľa fotiek vyzeráš byt kocka

sisa1909
24. sep 2016

Ahoj, skus taky gel od essense. Ja ho davam malej. Zajtra ti poslem fotku 😉

demetria
24. sep 2016

Skus nejake exfoliacne tampony napustene kyselinami, idealne kys. glykolovou a salicylovou. Najlepsi pomer cena/vykon maju Nip+fab glycolic fix extreme. Kupovala som ich z amazonu a pre mna je to uplny zazrak. Za 3 tyzdne lepsi vysledok ako po antibiotikach😉. (Roacutan a atikoncepciu som odmietla)

slniecko26
24. sep 2016

@lukamka úplne s tebou súhlasím moja sesternica mala to isté. Už má 30 ale len pred rokom sa dala poriadne vyšetriť a zistili jej intoleranciu laktozy. michaela714 odporúčam toto vyšetrenie aby si vylúčila, že je to zo stravy. Držím palce!!!

plysaky
24. sep 2016

@michaela714 Ahoj, pred pár dňami som tu takisto pridávala diskusiu: https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/akne-v-dospelosti-riesenie-zvnutra-nie-iba-lokalne-2/
V Tvojich slovách som sa presne našla, sama by som to lepšie nenapísala.. Ja sa snažím zistiť príčinu, ale tých môže byť niekoľko: hormonálna nerovnováha, štítna žľaza, helikobakter, problémy v tráviacom systéme, zápal v tele (napr. zuby, mandle atď), histamínová intolerancia, intolerancia na mliečne výrobky, múku, príliš veľa cukru atď. - dnes som sa dozvedela, že možno aj anémia? Takže skús porozmýšľať, či by to nemohlo byť niečo z toho... Akákoľvek drogériová kozmetika Ti to dokáže iba zakryť, ale problém určite nevyrieši, takže zameraj sa skôr na nájdenie príčiny, ako na zbytočné míňanie € na kozmetiku. Vedz, že nie si jediná, ktorá má tento problém - som v tom s Tebou!! Si silná, lebo už len pridanie svojich fotiek na verejné fórum vyžaduje veľa odvahy, ktorú napr. ja nemám.. Držím Ti veľmi palce! PS - čo by som dala za to, keby som mala Tvoje pery a vlasy... máš ich krásne.. závidím 🙂

ataz
24. sep 2016

ahoj, ja som síce nikdy nemala to také "ťažké" akné, ale boli obdobia keď vyrážiek bolo málo ( napr. zo 10 ) a keď ich bolo veľa ☹ samozrejme vytláčanie - rozširovanie... je zlé, ale každá to robíme 🙂 V období puberty som to maskovala acnecolorom - kedže to používal vtedy asi skoro každý 😀
Okolo 20 sa to zlepšilo ( na tých 3-10 ) asi som nikdy nebola úplne bez vyrážky... Po 28r. opäť zhoršenie a o dosť. Vyskúšala som všeličo, istý čas som bola spokojná aj s clean&clear ale potom mi to vysušovalo na jednom mieste a mastilo pleť v Tzóne ešte viac, dobrý bol aj Normaderm od Vichy, pleť hladká, jemná, čistá ale len mesiac-dva a znova som bola tam kde pred tým. Po 30-tke som skončila na antikoncepcii ( nie len kvoli vyrážkam, ale aj kvoli iným problémom ) 100% zlepšenie!! K tomu Bioderma hydrobio - micer.voda a gel a je to ok 😉 Ale málokedy mám úplne čistú pleť, vždy sa 1-2-3 objavia a to mám 37! Mám hist. intoleranciu, anémiu stred. stupňa. Všetko ide jedno z druhým...aj strava.
Môj bratranec to mal ako ty, chodievali ku kožnej a nakoniec mu dala nejaký hnusnú pastu ( po x pokusoch ) a tá mu zabrala, ale liečil to min. 4roky. Druhá vec sú hormóny, zdravotné komplikácie ako písali vyššie a strava. Skús si odsledovať či sa ti to nezhorší napr. po mlieku, múčnych jedlách... ( po sladkom určite!! 😀 ) a určite by som nevynechala kožné. Jeden čas som mala aj na ramenách a chrbte - nie vela, ale mala...no keď som do toho "neryla" len čistila, tak to postupne vymizlo, aj keď sa sem tam nejaká objaví, už to nejak neriešim. Čo sa týka prípravkov na pleť, vyhýbaj sa všetkému čo obsahuje Sodium laureth sulfate - v ženskom magazíne kožná dr. vravela, že u ľudí s citlivou pokožkou zvyšujú výskyt vyražok, tým, že jej menia Ph...no je to ťažké, kedže je asi vo všetkom čo pení ☹
držím palce, aby si čím skôr našla niečo čo ti pomôže...a hlavne vydržať..nič sa nezmení za 1deň 😉

pslahorova
24. sep 2016

Urcite treba skusit aj tie testy na intoleranciu, pojdem na ne aj ja lebo mam 31 a okolo brady a ich mavam najcasteisie...a v poslednych rokoch pravidelne ked mam menzes co tiez nechapem.... viem ze ked som mala 18 pomohol mi tento krem.https://m.lekarna.cz/syncare-symbiose-krem-75ml/

mickao
25. sep 2016

@michaela714 mam 34 rokov a akne som mala este pred pol rokom. Kozna mi predpisala kadeco, ale nakoniec mi pomohol Duac gel. Uz po tyzdni som videla rozdiel a do mesiaca skoro cistu tvar. Pouzivam ho stale- preventivne.

lumma
25. sep 2016

Pravidelné čistenie pleti u kozmetičky, zmena stravovania viac ovocia, zeleniny a určite by som nasadila čaj na čistenie krvi.

charity
25. sep 2016

@michaela714 Mne podobne vyrazky sposobovala intolerancia bielkoviny kravskeho mlieka. Skus si dat vysetrit alergie.

dievca
25. sep 2016

@charity vysetrit krv na helicobacter pylori.

dievca
25. sep 2016

Opravujem,odpoved patrila Michaele🙂

martina772
25. sep 2016

@michaela714 vo väčšine prípadov ide o vnútorný problém. Zanesené hrubé črevo. Vonkajšie ošetrovanie ti pomôže len dočasne a po ukončení akejkoľvek liečby sa vráti akné späť. Mala by si začať s detoxikaciou a zmeniť radikálne jedálny lístok. Vylúčiť zo stravy rafinovaný cukor, bielu múku, mliečne výrobky. Ak by si chcela vedieť viac, napíš mi IP

luslus
25. sep 2016

Ja som mala podobny problem. Daj sa riadne vyseteit.sice mne dokopy nezistili nic ale kozna mi predpisala roacutan a ten mi pomihol. Sice su to hnusne silne lieky,uzivala som ich pol roka a vtedy som nemala ani jednu vyrazku. Potom sa mi vyrazky vratili ale uplne minimalne. Mam 30 rokov,vyrazky stale ale fakt minimalne.

martina772
25. sep 2016

Lieky ŽIADNE!! neliečia, len potláčajú príznaky. Treba liečiť príčinu. A pokiaľ nezistí príčinu, nikdy sa nevylieci.

zuzitko74
25. sep 2016

Skús stravu bohatú na zinok, prípadne zinok v tabletkách.

sense
25. sep 2016

Rada neskusat piate cez deviate, nevieci si boka na gastro, u zubara, alergolog pripadne imunolog....podla fotiek to vyzera aj na neodbornr vytlacanie...mne pomohlo istu doby dlhodibo uzivanie doxybene su to atb a muselo som pravidelne na pecenive testy... Po roku sa mi akne vrstilo a bilo to horsie...najlepsiu tvar som mala pocas tehu....a neskor roacutan, nemam sice plet ako babatko ale uz staci aj len kryci krem...

malabiba
25. sep 2016

Mame podobne problemy so stnom...je vysetreny od hlavt po paty, nic mu nezistili, je zdravy ako buk a nema ani alergiu, ani intoleranciu, travenie aj hrube crevo v poriadku - vysetrenia postupne trvali 2 roky...ku koznej chodil a chodi stale, vyskusal kopu pripravkov picas tych 2 rokov...a hoci sme sa velmi branili, skoncil na alnenormine (to iste ako roacutan), rozhodol sa pre tuto luecbu sam, navstivili sme viac koznych lekarov v roznych mestach i v zahranici, vsetci odporucili liek...teraz ma krasnu cistu plet, zmizli flaky, zostali len drobne jazvy...dovod tak rozsiahleho akne ziadne vysetrenie nezistilo

novana
25. sep 2016

Dcéra vyskúšala snáď všetku dostupnú kozmetiku, úpravu stravy, tkz. babské recepty, ale nepomohlo nič. Všetko zbytočne vyhodené peniaze. Čiastočne sa jej pleť zlepšila prípravkami z Biodermy, ale naozaj len trochu, no používa ich, lebo sme nič účinnejšie neobjavili. Poznám však dva prípady, ktoré sa z akné vyliečili hormonálnou liečbou. Bohužiaľ som už zabudla názov lieku, pamätám však, že ho mohol predpísať len gynekológ a počas liečby bolo treba často sledovať krv - chodiť na krvné testy. Ale akné, a to naozaj prebujnelé, od neho zmizlo. (ako chlapcovi z Košíc, tak i dievčaťu z Brna, čize o tom lieku lekári "vo svete" vedia) Mne z toho vyplýva, že to ide. Dcére ho však gynekológ odmietol predpísať a bol vraj úplne zhrozený, keď si ho pýtala, vraj to si on na triko nezoberie. Určite sú tie lieky moc agresívne. Ale účinné.

juliet86
25. sep 2016

chod na vsetky mozne vysetrenia a nenechaj sa odbit.
potrebujes od vseobecnej lekarky komplet krv, dalej potrebujes imunologiu a alergoglogiu,m endokrinologiu, pecenove testy, potrebujes komplet hormonalny profil a gynekologicke vysetrenie. naozaj. najprv absolvuj uplne vsetko. mozno mas alergiu na jedlo, alebo na cokolvek ine, polycysticke ovaria pcos... je vela diagnoz co moze sposobovat tvoj problem. problem je vnutri, nie vonku. byt tebou vyhladam aj pomoc psychologa aby ti pomohol s tym vnutornym trapenim co ti to sposobuje. nie si v tom sama. ja sama som mala akne dlho aj jazvy aj zineryt bla bla, vsetci mi chceli davat roaccutane, ale vyhla som sa tomu a ak pochodis vsetky vysetrenia vyhnes sa aj ty. mojej sestre nakoniec pomohla tato lekarka :
http://iem.sk/o-nas/ lucia drahovska. pozri si na youtube veeeeela dievcat tam ma videa ako hrozne vyzerala ich plet nina and ronda. atd.
treba to riesit KOMPLEXNE potrebujes kvalitnych lekarov a pomoc zvonka a zvnutra. ver mi, viem ze to teraz vyzera nepredstavitelne, ale ty to das.
moja sestra mala akne taku, ze ju bolelo rozpravat ako keby jej az odpadavali kusy koze.... to prejde. potrebujes odbornu pomoc, hladaj ju! drzim palce. ak potrebujes podporit napis mi spravu

novana
25. sep 2016

@juliet86 píšeš "problem je vnutri, nie vonku" ale zároveň jej odporučíš návštevu najdrahšieho inštitútu estetickej medicíny. 😉 Zakladateľka témy má 18 rokov, nie je to žiadna podnikateľka ani herečka. S ostatnými tvojimi slovami súhlasím.

vierocka888
25. sep 2016

Ahoj. Sice ti asi prilis neporadim ohladom akne, ale chcela som ti len napisat, ze ked som videla fotky na konci tvojho prispevku, ako prve som si vsimla ake mas krasne, plne pery, za ktore by niektore dievcata dali vsetko. Krasne, huste vlasy. Chcem tym povedat, ze akne bolo posledne, co som si vsimla. Si krasna, mlada zena a chcem ti dodat trosku sebavedomia. Nie kazdy vidi len tvoje akne, su ludia, ktorym viac zalezi na tvojej povahe a tvojej osobnosti. Takze hlavu hore 😙 Verim tomu, ze ti niekto pomoze s koznym problemom. A verim aj tomu, ze najdes niekoho, kto ti pomoze aj s utrapenou dusickou 😉😙 drzim palce 😉

reni1512
25. sep 2016

@michaela714 odporucam ti zajst za velmi dobrym koznym a dat si napisat Roacuttane, na takto vyzerajuce akne a dlho pretrvavajuce je to jediny liek ktory naozaj zabera, ale musis dodrziavat vsetky pravidla ktore su uvedene. Je to velmi silny liek a brala som ho 9mes. V takych pripadoch ani strava ani nic podobne nevyriesi, len zmierni...mozes mi verit, ja som so svojou tvarou lezala v nemocke...Od 12tich som sa s tym trapila a presla som si vsetkym..teraz mam obcas nejaky prejav pocas menzesu inac je to o 90% lepsie.Drzim prsty (kludne napis IP)

sense
25. sep 2016

@reni1512 to dost zr 9mes. Ja "len" 4 a stacilo mi

reni1512
25. sep 2016

@sense veru ...ale keby nie toho neviem ako to dopadne moje najhorsie roky v zivote a rovno v takom haklivom veku

lukamka
25. sep 2016

@reni1512 ja som to myslim brala pol roka. Ale uz po mesiaci tam bol rozdiel a zmizli aj jazvy. Teraz sa mi vyhodilo obcas nieco ked som "zhresila" laktozou, alebo to prehnala sladkostami.
No a uuuuuuplne naj je tehotenstvo! Mam plet, vlasy a nechty ake som este nikdy nemala 🙂

reni1512
25. sep 2016

@lukamka ja som pocas tehu mala krasne vlasy nechty a plet..ale teraz je to tak kedy ako da sa povedat, raz lepsie, raz horsie, ta strava je urcite zaklad po liecbe...